Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE μόνο όταν υπάρξουν πλήρης συμφωνία και μέτρα για βιώσιμο χρέος

Draghi: Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE μόνο όταν υπάρξουν πλήρης συμφωνία και μέτρα για βιώσιμο χρέος
Ο Ιταλός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το ότι στο περασμένο Eurogroup δεν επετεύχθη συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Σε όνειρο θερινής νυκτός φαίνεται πως μετατρέπονται οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να βγει στις αγορές.
Το μήνυμα που έστειλε σήμερα (29/5/2017) ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ήταν σαφές: Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE μόνο όταν υπάρξει πλήρης συμφωνία και μέτρα που θα κάνουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
«Ας έχουμε πρώτα μια πλήρη συμφωνία, ας έχουμε πρώτα τα μέτρα για το χρέος», δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ και συμπλήρωσε ότι «όταν θα επεκταθεί το QE στην Ελλάδα θα δούμε και ποια εταιρικά ομόλογα πληρούν τα κριτήρια για αγορά από την ΕΚΤ».
Μάλιστα, η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Την ίδια στιγμή, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να χαμηλώνει τον πήχη για γρήγορη συμφωνία όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, κάτι που σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Draghi συνδέεται άμεση με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
«Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει.
Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.
Παλεύουμε για τις 15 Ιουνίου» δήλωσε σήμερα (29/5/2017) ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Juri Ratas, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Λίγο αργότερα δε πηγή του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Θέλουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές».
Επίσης σε ερώτηση τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν υπάρξει καθαρή λύση, η ίδια πηγή απάντησε «θα δούμε».
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο QE στην καλύτερη περίπτωση 22 Νοεμβρίου ή 7 Δεκεμβρίου του 2017
Ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα σε αυτή την φάση π.χ. καλοκαίρι του 2017 δεν θα δοθεί και δεν μπορεί να δοθεί, ενώ η ημερομηνία 20 Ιουλίου έχει οριστικά αποκλειστεί.

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ 

Στα της Ευρωζώνης, ο κ. Draghi εξέφρασε την άποψη ότι είναι ακόμη νωρίς να αποφασιστεί μία αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την Ε.Κ.Τ., ενώ σημείωσε πως «η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο στέρη, καθώς «οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει σημαντικά».
Ο τραπεζίτης παραμένει απόλυτα πεπεισμένος ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική είναι απαραίτητη, προκειμένου να λάβει περαιτέρω δυναμική η οικονομία.
«Η υγιής επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα ευνοήσει την απόφαση για υψηλότερα επιτόκια.
Η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ είναι ανθεκτική και αυξάνεται.
Η εγχώρια ζήτηση, υποστηριζόμενη από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, είναι ο στυλοβάτης αυτής της ανάκαμψης.
Πέντε εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι απασχολούνται τώρα από ό, τι το 2013, και η ανεργία, αν και εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή, βρίσκεται σε χαμηλό οκτώ ετών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι πλέον πιο ανθεκτικός.
Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται επίσης και οι κίνδυνοι ύφεσης είναι πιο περιορισμένοι», ανέφερε.
Επίσης, εκτίμησε ότι αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η μεγαλύτερη ευημερία θα διατηρηθούν με το πέρασμα του χρόνου.
Τόνισε ότι η θεσμική αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης παραμένει ατελής σε ορισμένες πτυχές.
Η κρίση έχει επιδείξει δομικές αδυναμίες στην κατασκευή της Ε.Ε. και μας έχει αναγκάσει να τις αντιμετωπίσουμε.
Η επισκευή άρχισε με τη δημιουργία του τραπεζικού συνδικάτου.
Όμως, το έργο δεν έχει τελειώσει και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε υπερβαίνουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Ο κ. Draghi εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είχαν πάντοτε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών.
Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία έχει ανακτήσει τη φωνή της, την υπερηφάνειά της και την αυτοπεποίθησή της.
Μόνο με τη συνεργασία μπορούν τα έθνη της Ευρώπης να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις.
«Η ευκαιρία για πρόοδο είναι πραγματική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης