Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τρεις προτάσεις της Κομισιόν για την άμυνα - Το σενάριο για τον «ευρωπαϊκό στρατό»

Οι τρεις προτάσεις της Κομισιόν για την άμυνα - Το σενάριο για τον «ευρωπαϊκό στρατό»
Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας 
Τις τρεις εναλλακτικές επιλογές της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμβάλλοντας έτσι στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης.
Πρόκειται για το τέταρτο έγγραφο προβληματισμού που υποβάλει η Κομισιόν, καθώς έχουν προηγηθεί τα έγγραφα για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Το πρώτο σενάριο αφορά μια μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. σε σχέση με το παρελθόν, αλλά σε εθελοντική βάση και ανάλογα με την περίπτωση.
Το δεύτερο προβλέπει μια στενή συνεργασία με κοινούς οικονομικούς και επιχειρησιακούς πόρους, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ τους, ενώ το τρίτο σενάριο είναι το πιο προωθημένο, καθώς κάνει κάνει λόγο για κοινές αναλήψεις επιχειρήσεων κατά τρομοκρατών, ναυτικές επιχειρήσεις σε εχθρικό περιβάλλον διάθεση στρατού στην ευρωπαϊκή άμυνα και κοινό σύστημα πληροφοριών για την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων.
Το τρίτο σενάριο αφορά ουσιαστικά τη σύσταση ενός «ευρωπαϊκου στρατού».
Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα (7 Ιουνίου 2017) τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της άμυνας καθώς και την κοινή απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού με κοινές παραγγελίες.
Ο χρονικός ορίζοντας για τις αλλαγές είναι έως και το 2025.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος, κ. Federica Mogherini, δήλωσε:
«Προχωρούμε γοργά προς την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δε Επιτροπή συνοδεύει και στηρίζει την αποφασιστικότητα των κρατών μελών. Το σημερινό έγγραφο προβληματισμού είναι η συμβολή της Επιτροπής στον προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της Ένωσής μας στον εν λόγω τομέα, ξεκινώντας από την απαίτηση των πολιτών μας για μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική άμυνα.
Μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων και στην εξασφάλιση αποτελεσματικότερων επενδύσεων στον τομέα της άμυνας. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο σε λιγότερο από ένα έτος και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό».

Ο αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Αντιπρόεδρος, κ. Jyrki Katainen, πρόσθεσε:
«Στον σημερινό κόσμο, ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή ΕΕ έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι είχαν ποτέ στο παρελθόν.
Χωρίς αλληλεπικαλύψεις στα ήδη επιτευχθέντα, η Ευρώπη πρέπει να πάρει την ασφάλεια και την άμυνά της στα χέρια της, ώστε να αποτελέσει ισχυρότερο εταίρο για τους συμμάχους μας. Γνωρίζουμε την κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε και τα κράτη μέλη διαδραματίζουν εν προκειμένω πρωταρχικό ρόλο, αλλά είναι καιρός να αποφασίσουμε την ταχύτητα που θέλουμε να επιτύχουμε».

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στην Πράγα στις 9 Ιουνίου για να συζητήσουν τον τρόπο αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχουν οι Συνθήκες για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης