Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Ακόμη και με λύση, στο adverse scenario της DSA της ΕΚΤ το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο, οπότε τέλος QE

Αποκάλυψη: Ακόμη και με λύση, στο adverse scenario της DSA της ΕΚΤ το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο, οπότε τέλος QE
Δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα, ούτε στις 7 Δεκεμβρίου του 2017 θα πάρει η Ελλάδα QE…
Μια νέα διάσταση ενός μύθου που καταρρίπτεται πλήρως αποκαλύπτει το bankingnews και αφορά την ποσοτική χαλάρωση (QE) το βασικό πολιτικό επιχείρημα και αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα της Ελλάδος;
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας ισορροπούνται από την ένταξη της Ελλάδος και των ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πέραν της υπερβολικής διάστασης αυτού του επιχειρήματος, καθώς μόνο 3,8 δισεκ. ομόλογα θα εντάσσονταν σε QE υπάρχουν και άλλες πτυχές.
Το QE ως μηχανισμός νομισματικής πολιτικής είναι εκτρωματικός καθώς αποτελεί παρέμβαση στις τιμολογήσεις των αγορών, η ΕΚΤ λειτουργεί ως hedge fund αγοράζει μετοχές και ομόλογα για να ωραιοποιήσει τις τιμές.
Όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που σίγουρα πρέπει να προβληματίσει την Ελλάδα και την διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Με βάση αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο bankingnews αποκαλύπτεται ότι ακόμη και με ελάφρυνση του χρέους πάλι η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε ποσοτική χαλάρωση.
Ένας μύθος καταρρίπτεται ότι η διευθέτηση του χρέους της Ελλάδος αυτομάτως θα σηματοδοτούσε και ένταξη στο QE.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η αρμόδια πηγή εάν υποθέσουμε ότι λαμβάνονταν μέτρα για το ελληνικό χρέος η ΕΚΤ έπρεπε να διεξάγει έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Στην έκθεση βιωσιμότητας DSA η ΕΚΤ θα λάμβανε υπόψη δύο βασικά σενάρια ως παραδοχές, το βασικό σενάριο και το δυσμενές σενάριο adverse scenario όπως στα stress tests των τραπεζών.
Στην περίπτωση όμως του δυσμενούς σεναρίου το ελληνικό χρέος πάλι θα παρέμενε μη βιώσιμο και αυτή η παράμετρος θα δέσμευε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άπαξ και στο δυσμενές σενάριο το χρέος θα παρέμενε μη βιώσιμο.
Αυτή η παράμετρος είχε αποσιωπηθεί όλο αυτό το διάστημα αποδεικνύοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν ήταν τίποτε άλλο πέραν από ένα ευφάνταστο σενάριο, ένας μύθος που ήταν διάτρητος.
Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και εάν διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.

Υπάρχει και μια πολιτική διάσταση.

Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία που δίνει καθημερινή μάχη ώστε να καταργηθεί το QE η ποσοτική χαλάρωση γιατί πλήττει τις γερμανικές τράπεζες λόγω των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων και μειώνει την ρευστότητα τους θα επέτρεπε να δοθεί το QE στην Ελλάδα;
Όταν η Γερμανία πλήττεται από την ποσοτική χαλάρωση θα επιτρέψει ποτέ στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα σε πρόγραμμα QE;
Είναι δυνατό η Γερμανία να πλήττεται και η Ελλάδα να ευνοείται και αυτό να το δεχθεί η Γερμανία που έχει δανείσει την Ελλάδα με 85 δισεκ. ευρώ;
Προφανώς και όχι;
Η ΕΚΤ έγκαιρα έθεσε ορισμένες κόκκινες γραμμές.
Η βασικότερη η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να υπάρξει διευθέτηση του χρέους και χωρίς να έχει προηγηθεί θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος από την ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος είχε επενδύσει λανθασμένα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τώρα αδιέξοδο.
Δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα, ούτε στις 7 Δεκεμβρίου του 2017 θα πάρει η Ελλάδα QE…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης