Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Τον Σεπτέμβριο 2017 τα σχέδια της ΕΚΤ για tapering – Μέχρι τον Ιούνιο 2018 η εφαρμογή του QE

Moody’s: Τον Σεπτέμβριο 2017 τα σχέδια της ΕΚΤ για tapering – Μέχρι τον Ιούνιο 2018 η εφαρμογή του QE
Η ομαλοποίηση του επιτοκίου καταθέσεων θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους...
Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 2017 αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά της για σταδιακή αποκλιμάκωση (tapering) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.), σύμφωνα με όσα εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος –ωστόσο– αναμένει η αγορά ομολόγων να συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο 2018.
Η ομαλοποίηση του επιτοκίου καταθέσεων θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ενώ το επιτόκιο των συμφωνιών επαναγοράς θα παραμείνει ως έχει τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αναφέρει η Moody’s.
Την 8η Ιουνίου, η Τράπεζα έλαβε ένα μικρό αλλά συμβολικό βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής της πολιτικής, βγάζοντας από το τραπέζι μελλοντικές περαιτέρω περικοπές επιτοκίων.
Βέβαια, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0%, 0,25% και -0,4% αντιστοίχως.
Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, αναφέρει η ΕΚΤ.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες θα ανέρχονται στο εξής σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης