Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aramco: Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα υποχωρήσουν σημαντικά λόγω έλλειψης επενδύσεων

Aramco: Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα υποχωρήσουν σημαντικά λόγω έλλειψης επενδύσεων
Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, Amin Nasser, εκτιμά ότι επενδύσεις στον τομέα του σχιστολιθικού δε θα περιορίσουν το εν λόγω πρόβλημα
Την εκτίμησή του ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου οδεύουν σε σημαντικό έλλειμμα λόγω της απότομης πτώσης των επενδύσεων και της έλλειψης νέων κοιτασμάτων, εξέφρασε σήμερα (10/7) ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramaco, Amin Nasser, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Συγκεκριμένα, ο Nasser δήλωσε ότι το μη συμβατικό σχιστολιθικό πετρέλαιο και οι εναλλακτικοί ενεργειακοί πόροι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης, ωστόσο είναι πρόωρο να υποθέσει κανείς ότι μπορούν να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα ώστς να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Αν εξετάσουμε τη μακροπρόθεσμη κατάσταση στις παραδόσεις πετρελαίου, η εικόνα γίνεται πιο ανησυχητική», υπογραμμίζει ο Nasser, για να προσθέσει εσν συνεχεία ότι «οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές αποφεύγουν να προχωρήσουν στις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την έρευνα πετρελαίου, τη μακροπρόθεση ανάπτυξη και τη σχετική υποδομη».
Παράλληλα, ο ίδιος εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε μικρότερα πεδία, όπως είναι αυτό του σχιστολιθικού πετρελαίου, δεν πρόκειται να σταθούν ικανά να αποτρέψουν το έλλειμμα του θα δημιουργηθεί στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.\
Επιπλέον, ο επικεφαλής της Saudi Aramco αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της έλλειψης νέων κοιτασμάτων, δηλώνοντας ότι «ο όγκος συμβατικού πετρελαίου που ανακαλύψθηκε σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ σε σύγκριση με τα προηγούμενα τέσσερα».
Σε ότι αφροά τα σχέδια της εταιρείας, ο ίδιος ανέφερε ότι σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 300 δισ. δολ. μέσα στην επόμενη δεκαετία, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του πετρελαίου, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν επενδύσεις και σε έργα ηλιακής και αιολογικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης