Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Η ΕΕ ζητά από τη Βρετανία 582 εκ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Spiegel: Η ΕΕ ζητά από τη Βρετανία 582 εκ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
Το ποσό περιλαμβάνει 448 εκ. ευρώ για τη μη καταληκτική σύμβαση μίσθωσης στα γραφεία της Canary Wharf, στη βρετανική πρωτεύουσα, η οποία διαρκεί μέχρι το 2036
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 582 εκ. ευρώ ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA), από το Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel.
Το ποσό περιλαμβάνει 448 εκ. ευρώ για τη μη καταληκτική σύμβαση μίσθωσης στα γραφεία της Canary Wharf, στη βρετανική πρωτεύουσα, η οποία διαρκεί μέχρι το 2036.
Επίσης, η Ε.Ε. υπολογίζει και το κόστος μετεγκατάστασης –23,8 εκ. ευρώ– των 900 υπαλλήλων του Οργανισμού από το Λονδίνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διεκδικεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicine Agency, ΕΜΑ) στο Λονδίνο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., όπως είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στο έτος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων φέρει την κύρια ευθύνη για την προστασία και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων, προβαίνοντας στην αξιολόγηση των φαρμάκων για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση.
Είναι αρμόδιος, δηλαδή, για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων και διαδραματίζει επίσης, σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία. Ο οργανισμός απασχολεί 900 εργαζομένους που θα ακολουθήσουν στην πλειοψηφία τους μαζί με τις οικογένειές τους τη μεταφορά της έδρας του, συνεδριάζει 565 φορές το χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας εκτιμώνται σε πάνω από 65.000.
Η μεταφορά του στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης και την επίτευξη θετικού πρόσημου για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Και αυτό γιατί θα σημάνει σημαντική αύξηση στην οικονομία, στην τοπική απασχόληση, στην ανάπτυξη και τον τουρισμό της χώρας μας, αλλά και θα αξιοποιήσει το σπουδαίο επιστημονικό της δυναμικό, που δυστυχώς σήμερα αναζητεί στο εξωτερικό το μέλλον του, μετατρέποντας το “brain drain” σε “brain gain”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης