Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berkeley: Αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά κίνητρα σε περίοδο ύφεσης, ακόμη και με υψηλό χρέος

Berkeley: Αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά κίνητρα σε περίοδο ύφεσης, ακόμη και με υψηλό χρέος
Πάντως τα δημοσιονομικά κίνητρα σε μια οικονομία που είναι ήδη ισχυρή μπορούν πράγματι να αυξήσουν το χρέος της χώρας, σημειώνουν οι ερευνητές
Η αύξηση των δημοσίων δαπανών σε περίοδο ύφεσης μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία μίας χώρας, ακόμη και αν το χρέος της είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αναφέρει έκθεση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που παρουσιάστηκε στις (26/8) στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ.   
«Οι αναπτυξιακές πολιτικές. που υιοθετούνται, όταν η οικονομία είναι αδύναμη, δεν μπορούν μόνο να τονώσουν την παραγωγή αλλά και να μειώσουν τους δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ» σημείωσαν οι καθηγητές Alan Auerbach και Yuriy Gorodnichenko του πανεπιστημίου Berkeley.
Στο επίκεντρο των εργασιών του συμποσίου βρέθηκε ο πλέον πρόσφορος τρόπος για τη διαμόρφωση μιας ισχυρότερης παγκόσμιας οικονομίας.
Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009, ο φόβος για την άνοδο του δημοσίου χρέους ώθησε τις φορολογικές αρχές σε ορισμένες χώρες να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, μια τακτική για την οποία οι οικονομολόγοι εκτιμούν, πως μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη.
Όμως, με τα επίπεδα χρέους να είναι ήδη υψηλά σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου το χρέος αντιστοιχεί περίπου το 76% του ΑΕΠ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για την  αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την έκθεση των δύο καθηγητών του Berkeley η παροχή δημοσιονομικών κινήτρων σε περιόδους ύφεσης λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμα και σε υπερχρεωμένες χώρες.
Η εν λόγω έκθεση θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη για τους κεντρικούς τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι oποίοι διαθέτουν περιορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση μιας μελλοντικής ύφεσης, δεδομένων των υφιστάμενων χαμηλών επιτοκίων και του χαμηλού πληθωρισμού στις οικονομίες τους.
Πάντως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν «ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα σε μια οικονομία που είναι ήδη ισχυρή μπορούν πράγματι να αυξήσουν το χρέος και να επιβραδύνουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
«Τα αποτελέσματά μας δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως μια άνευ όρων έκκληση για επιθετικές δημόσιες δαπάνες ως σε απάντηση σε μια επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας», επισημαίνουν.
Πάντως η παροχή δημοσιονομικών κινήτρων ενέχει μικρότερους κινδύνους κατά τη διάρκεια μίας ύφεσης απ’ ότι πιστεύεται ευρέως, σημειώνουν οι δύο καθηγητές.  
«Με αυστηρούς περιορισμούς στις κεντρικές τράπεζες, μπορεί κανείς να περιμένει - ή ίσως ελπίζουμε - μια πιο δυναμική δημοσιονομική πολιτική όταν φτάσει η επόμενη ύφεση», υπογραμμίζουν οι ερευνητές του Berkeley.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης