Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην δημόσια προσφορά της Σαουδικής Aramco - Ο κομβικός ρόλος της Κίνας

Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην δημόσια προσφορά της Σαουδικής Aramco - Ο κομβικός ρόλος της Κίνας
H Κίνα θα ήταν πρόθυμη να επενδύσει, ή ακόμα και να αγοράσει άμεσα, το 5% της Saudi Aramco
Σε νέα επίπεδα έχουν φτάσει οι ήδη ισχυρές σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας, καθώς έχουν αποφασίσει να συστήσουν ένα κοινό επενδυτικό fund 20 δισ. δολ..
Το fund ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al Falih, έπειτα από συνάντηση με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Zhang Gaoli στη Τζέντα.
Επισημαίνεται δε ότι οι δυο χώρες θα μοιράζονται τα κόστη αλλά και τα κέρδη στη βάση 50:50, που θα επενδύει στις υποδομές, την ενέργεια, τα ορυχεία και τα υλικά.
Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει ήδη έντονα στην ενέργεια και τα πετροχημικά προϊόντα στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι κύριες επενδύσεις της Σαουδικής Aramco κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν σχεδόν όλες επικεντρωθεί στην αύξηση του σαουδαραβικού αποτυπώματος στην Κίνα, κυρίως για να κλειδώσουν την κινεζική ζήτηση αργού και προϊόντων.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη από τους Κινέζους αξιωματούχους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει τον πρόδρομο για μια έντονη κινεζική συμμετοχή στην αναμενόμενη δημόσια εγγραφή Saudi Aramco το επόμενο έτος (2018).
Ωστόσο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές (Σαουδική Αραβία και Κίνα) είναι πρόθυμα να συστήσουν επενδυτικό fund 20 δισ. δολ., είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι όχι μόνο του ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να συνδέσει το μέλλον με την Κίνα, αλλά και της προθυμίας της να υποστηρίξει οποιαδήποτε κινεζική συμμετοχή και ενδιαφέρον για την ΙPO (αρχική δημόσια προσφορά) της Aramco.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, η Κίνα θα ήταν πρόθυμη να επενδύσει, ή ακόμα και να αγοράσει άμεσα, το 5% της Saudi Aramco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης