Διεθνή

Hufeld (πρ. BaFin): Τα χαμηλά επιτόκια «μεγάλη πηγή ανησυχίας» για τις τράπεζες

Hufeld (πρ. BaFin): Τα χαμηλά επιτόκια «μεγάλη πηγή ανησυχίας» για τις τράπεζες
Ο πρόεδρος της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας περιέγραψε τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στους ισολογισμούς των τραπεζών
Το συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων σε βασικές αγορές όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί «σημαντική πηγή ανησυχίας», σύμφωνα με τον Felix Hufeld, πρόεδρο της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας (BaFin).
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας, ο Hufeld περιέγραψε την επίδραση αυτού περιβάλλοντος στις εγχώριες τράπεζες.
«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος και φαίνεται όλο και περισσότερο στους ισολογισμούς.
Όσο πιο πολύ συνεχίζεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για αλλαγή των επιτοκίων»προειδοποίησε, μιλώντας σε συνέδριο.
Η επιφύλαξη του έρχεται παρά την αναγνώριση του ότι το τραπεζικό σύστημα έχει καταστεί πολύ πιο σταθερό από ό,τι πριν από 10 χρόνια, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση.
«Τόσο το μέγεθος όσο και η ποιότητα κεφαλαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Οι διαδικασίες διαχείρισης του κινδύνου έχουν βελτιωθεί, οι διαδικασίες διακυβέρνησης έχουν βελτιωθεί.
Οι μισθολογικές επιβαρύνσεις έχουν περιοριστεί -όπως όλα τα πράγματα- έχουν γίνει πολλά πράγματα» εξήγησε πριν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
«Αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί ένα πράγμα: κανένα ρυθμιστικό σύστημα και καμία χρηματοπιστωτική αγορά στον κόσμο δεν είναι άτρωτα.
Μπορεί να υπάρξουν και θα υπάρξουν νέες κρίσεις που θα εμφανιστούν κάπου στο μέλλον», δήλωσε ο Hufeld, δείχνοντας την ακίνητη περιουσία ως το real estate ως την πιο σημαντικά αιτία για ανησυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης