Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η Κροατία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις - Αναμένεται ανάπτυξη 3,1% το 2017

ΔΝΤ: Η Κροατία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις - Αναμένεται ανάπτυξη 3,1% το 2017
Αν δεν εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα, περίπου στο 2%, προειδοποίησε το Ταμείο 
Να επιταχύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, προέτρεψε σήμερα (27/10/2017) την Κροατία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη φιλοδοξία στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Khaled Sakr.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης ώστε να καταστεί λιγότερο δαπανηρή και αποδοτικότερη, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να καταστεί πιο ευέλικτη η νομοθεσία για την εργασία, να χρησιμοποιηθούν αδρανή κρατικά περιουσιακά στοιχεία με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο και να καταστούν απλούστερες και ταχύτερες οι νομικές διαδικασίες.
«Αν δεν εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα, περίπου στο 2%», ανέφερε το ΔΝΤ.
Το Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Κροατίας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,1%, ενώ το 2018 αναμένεται επιβράδυνση στο 2,8%.
«Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και στον τουρισμό, αλλά απαιτούνται (και ισχυρότερες) επενδύσεις για υψηλότερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Sakr.
Το ΔΝΤ επαίνεσε, παράλληλα, την πρόσφατη δημοσιονομική απόδοση της Κροατίας, προβλέποντας δημοσιονομικό κενό στο 0,9% του ΑΕΠ το 2017.
Η Κροατία έχει θέσει στόχο στο 1,3%, από 0,9% πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από τον στόχο της.
Για το επόμενο έτος, το ΔΝΤ προέβλεψε ένα δημοσιονομικό κενό 0,8%, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για μια τελική αξιολόγηση.
Η Κροατία είναι πιθανό να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου 2017.
Ο Sakr ανέφερε ότι η Κροατία έχει ήδη μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση και ότι η μελλοντική δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών με τη μείωση του μισθολογικού κόστους και των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον τομέα της υγείας, την αντιμετώπιση των απωλειών στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την καλύτερη διαχείριση της κοινωνικής πρόνοιας.
«Κάθε φορολογική μείωση πρέπει να είναι ουδέτερη από πλευράς εσόδων», δήλωσε το ΔΝΤ υποστηρίζοντας τον φόρο ακίνητης περιουσίας ως πιθανό αντιστάθμισμα για μια φιλική προς την ανάπτυξη μείωση του φόρου εισοδήματος ή του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και για τον μετριασμό των κινδύνων και τη δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου στο μέλλον σε περίπτωση ύφεσης στην παγκόσμια ή ευρωπαϊκή οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης