Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τελικά ούτε F-16 καταφέρνουμε να "εξάγουμε"...

Τελικά ούτε F-16 καταφέρνουμε να
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έρχονται από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, η ελληνική προσφορά μεταχειρισμένων F-16 θα αποκλειστεί από τη short list.
Η κροατική εφημερίδα «Jutarnji List» γράφει σήμερα ότι το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τον περιορισμό των υποψηφιοτήτων (short lirt)  αποκλειστικά στα Gripen C/D MS20 και τα F-16C/D «Barak».
Στην αναφορά της εφημερίδας, η ελληνική υποψηφιότητα χαρακτηρίζεται ως «μη κατάλληλη», αν και είναι η φθηνότερη από τις τέσσερις προτάσεις, όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα του επίσης κροατικού περιοδικού «Defender». Σύμφωνα με τα κροατικά δημοσιεύματα μαζί με τα F-16C/D Block 30 της ΠΑ, αναμένεται να αποκλειστεί το F-16V νέας κατασκευής που προσφέρουν οι ΗΠΑ. Μένει να δούμε αν η εφημερίδα τις επόμενες ημέρες θα δικαιωθεί και, έτσι, θα παραμείνουν στην τελική μάχη το Gripen C/D MS20 και το εκσυγχρονισμένο F-16C/D «Barak». Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το σουηδικό μαχητικό διαθέτει προβάδισμα έναντι του αμερικανικού.
Η Πολεμική Αεροπορία της Κροατίας για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ, αναζήτησε από το 2009 νέο μαχητικό προς αντικατάσταση των MiG-21 που διέθετε, κληρονομιά από την πρώην Γιουγκοσλαβική Αεροπορία. Η αναζήτηση αυτή για 12-18 αεροσκάφη δεν ευοδώθηκε διότι οι προτάσεις ήταν ακατάλληλες και ο σχετικός προϋπολογισμός ήταν πρακτικά ανύπαρκτος. Η προμήθεια αναβαλλόταν από χρόνο σε χρόνο, ενώ ο στόλος των «Fishbed» μειωνόταν συνεχώς ως απόρροια περιστατικών και εξάντλησης των ορίων «ζωής» κάποιων εξ αυτών.
Παρά την έλλειψη κονδυλίων, οι προσπάθειες επανεξοπλισμού της Σερβίας, ειδικά στον τομέα της Αεροπορίας και οι πιεστικές ΝΑΤΟϊκές ανάγκες ανάγκασαν την κροατική κυβέρνηση να προχωρήσει στις 20 του περασμένου Ιουλίου σε έκδοση αιτήματος για επίδειξη (RfI) προς πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Σουηδία, Νότια Κορέα και Ελλάδα), ενώ αμέσως μετά εξέδωσε αίτημα για υποβολή προτάσεων στις χώρες που ανταποκρίθηκαν, για 12 έως18 αεροσκάφη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όλες οι χώρες πλην της Νότιας Κορέας (που έκρινε ότι το υποψήφιο F/A-50 δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις), φέρονται να υπέβαλαν προτάσεις. Κροατικές πηγές αποσαφηνίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Σουηδία προσφέρουν καινούργια αεροπλάνα, F-16V και JAS.39C/D Gripen αντίστοιχα. Το Ισραήλ προσφέρει τα F-16A/B Barak, που απέσυρε πρόσφατα, αναβαθμισμένα με νέα ηλεκτρονικά και ραντάρ AESA, ενώ η Ελλάδα φέρεται να πρόσφερε Block 30. To Ζάγκρεμπ αξιολογεί τις προτάσεις με καταληκτική ημερομηνία μέσα στον Νοέμβριο και πρόθεση υπογραφής συμφωνίας πριν το τέλος του χρόνου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης