Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Δεν υπήρχε πραγματικό success story το 2014

Βούτσης: Δεν υπήρχε πραγματικό success story το 2014
Δεν υπήρχε πραγματικό success story το 2014, δήλωσε ο Νίκος Βούτσης
Για ένα success story που δεν στηριζόταν πουθενά το 2014, έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε τοποθέτηση του πρώην υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη στην Ολομέλεια.
«Σε σχέση με το success story είναι πασίγνωστο ότι αυτό το οποίο είχε εμφανιστεί ως έξοδος στις αγορές, ως το ότι θα έφευγε το ΔΝΤ, ως το ότι θα είχαμε συγκεκριμένα μεγέθη μεγέθυνσης κλπ, από το καλοκαίρι του 2014, δεν στεκόταν στα πόδια του. Δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα των εκλογών, των ευρωεκλογών που δίνανε μια τάση στις εξελίξεις.
Η ίδια η κατάσταση η οικονομική, τότε δεν εδράζονταν σε κανένα σημείο στις προβλέψεις και στο αφήγημα το οποίο είχε διαμορφωθεί.
Και αυτό ήταν σαφές και στο εξωτερικό - τα μαθαίναμε τα διαβάζαμε και εμείς όπως και εσείς.
Έγινε δε, ακόμα σαφέστερο στη δεύτερη προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές - και το θυμάστε πολύ καλά - και βεβαίως πυροδότησε μαζί με τη λαϊκή διάθεση, η οποία ήταν τότε επίσης σαφέστατη, τις εξελίξεις από εκεί και ύστερα», δήλωσε ο κ. Βούτσης.
Μετά τις κατηγορίες από τον κ. Σταμάτη ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά, τονίζοντας ότι φέρουν «την ιστορική ευθύνη», ο κ. Βούτσης άφησε να εννοηθεί ότι σκοπίμως παρερμηνεύτηκε η προχθεσινή τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι «είναι άλλο να μιλάμε επί μιας ομιλίας και άλλο επί της εκτίμησης ή της εκδοχής μιας ομιλίας κατά πως μας βολεύει».
Ο πρόεδρος της Βουλής, θύμισε επίσης στον κ. Σταμάτη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε 1,5 μήνα πριν να λήξει η προθεσμία και η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προκαλέσει ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Δεν εξάντλησε κανένα περιθώριο, έτσι ώστε το αφήγημα, το δήθεν ευτυχές, εκείνης της περιόδου, με έναν οποιοδήποτε τρόπο να σταθεί στα πόδια του και να πάρει την παράταση που δικαιούτο εκ του Συντάγματος μέχρι το 2016», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Υπάρχει και πλήθος άλλων στοιχείων που δεν είναι λεπτομέρειες, είναι βασικά στοιχεία εκείνης της περιόδου, τα οποία βεβαίως όταν αποκρύβονται και όταν δια των fake news διαμορφώνονται δυο σειρές επιλεκτικά και ένα σύνθημα για το κομματικό ακροατήριο, το καταλάβαμε ήταν μια ενδοκομματική διαδικασία, δεν αποδίδουν την αλήθεια», δήλωσε.
Ο Βούτσης εξήγησε, παράλληλα, ότι όταν ο ίδιος ανέφερε πως οι θεσμοί έχουν τους δικούς τους λόγους να ανέχονται, να υποστηρίζουν, να υποχρεούνται να κινούνται στη κατεύθυνση που η κυβέρνηση δίνει σε αυτή τη μάχη, εννοούσε σαφέστατα τις εξαιρετικές οικονομικές επιτεύξεις οι οποίες έχουν υπάρξει στην ελληνική οικονομία.
«Είδατε τα spreads της τελευταίας περιόδου.
Άλλωστε αναφέρθηκα αναλυτικά σε αυτές στην ομιλία μου.
Δηλαδή στη δυνατότητα να αποδώσει λογαριασμό η ελληνική πλευρά σε σύνολο ζητημάτων που δεν ήταν δυνατό να αρνηθούν, σε μια ιδιαίτερη κατάσταση όμως.
Και για αυτό είπα περί “δικών τους λόγων”, διότι σήμερα στην Ευρώπη, η στρατηγική της λιτότητας βρίσκεται σε πολύ μεγάλο αδιέξοδο και γίνεται αντιπαράθεση και σύγκρουση όχι μόνο μεταξύ Βορρά και Νότου, σε όλα τα κράτη και στο εσωτερικό των κρατών.
Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, σφραγίζεται κυριολεκτικά από το κεντρικό δίλημμα “συνέχιση ή όχι της στρατηγικής της λιτότητας” και άρα όλη η συζήτηση περί grexit, και όλα τα άλλα μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δανειστές και οι θεσμοί προς την πλευρά μας είναι πλέον άσφαιρα πυρά.
Αυτοί είναι λοιπόν οι δικοί τους λόγοι, τα αδιέξοδα, ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων, που από την πλευρά τους παρακολουθούν και εγκρίνουν αυτή τη πορεία της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να βγούμε - και καλά θα κάνουμε να βγούμε και να επιχαίρετε και εσείς - αλλά λόγω των επιτεύξεων της ελληνικής οικονομίας και όχι για τους «γερμανοτσολιαδισμούς» που λέμε τώρα εδώ μέσα.
Εντάξει λιγάκι να κρατάμε και το επίπεδο.
Για να βγούμε τον Αύγουστο από αυτόν τον κύκλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
«Ένας διάλογος δε και για τις λεπτομέρειες εκείνης της περιόδου, το πώς φτάσαμε θα είναι και πολύ χρήσιμος αλλά όχι εποικοδομητικός σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε πια μπροστά στη τελική ευθεία εξόδου από το Μνημόνιο», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης απάντησε και στις αναφορές του κ. Σταμάτη σχετικώς με το «email Χαρδούβελη», επισημαίνοντας πως πρόκειται περί ενός καινούργιου μύθου, όταν αναφέρεται πως η εφαρμογή του είχε κόστος 1 δισ. ευρώ.
«Μόνο οι προβλέψεις για το σύνολο των ρυθμίσεων οι οποίες προβλέπονταν ως πρόταση τότε - και δεν είχε γίνει δεκτή άλλωστε ακόμα - για τα πλεονάσματα και τις άλλες προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου αφορούσαν πάρα πολλά δισ. σε τελικό λογαριασμό», δήλωσε.
Ο κ. Σταμάτης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, είχε αναφέρει προηγουμένως:
«Την κυβέρνηση Σαμαρά την ρίξατε εσείς μαζί με τους ΑΝΕΛ, όσους είχαν απομείνει από το κόμμα του κ. Κουβέλη και την Χρυσή Αυγή, όταν δεχθήκατε να συνυπολογίσετε τις ψήφους της.
Η τότε κυβέρνηση είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την απαίτηση της τρόικας για το Υπερταμείο, επίσης είχε μειώσει μονομερώς το ΦΠΑ στην εστίαση και αρνήθηκε να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά καθώς δεν δέχθηκε και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εμείς οι “γερμανοτσολιάδες” είπαμε όχι».
«Όχι όλοι οι δανειστές, αλλά ένα κομμάτι, είχε λόγους να είναι δυσαρεστημένο», συνέχισε ο κ. Σταμάτης.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση, είπε επίσης:
«Ναι, κάποιοι εκ των δανειστών μας τράβηξαν το χαλί, αλλά εσείς μας ρίξατε κι εσάς βαραίνει η ιστορική ευθύνη» και κατονομάζοντας το ΔΝΤ, προσέθεσε πως «όταν βρέθηκε μπροστά στο λάθος που έκανε με το πρώτο μνημόνιο μετέθεσε το βάρος της ευθύνης είτε στους δανειστές ή στην κυβέρνηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης