Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δύο "ταχυτήτων" με προσμέτρηση περιουσιακών στοιχείων και έκπτωση έως 70%

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δύο
Μεταξύ των επικείμενων αλλαγών περιλαμβάνεται και η κατάργηση της αυτόματης απένταξης από το πρόγραμμα όσων δικαιούχων υπερβούν τα όρια κατανάλωσης της κατηγορίας όπου είναι ενταγμένοι
Θέμα χρόνου είναι πλέον η αναμόρφωση των κατηγοριών, των εκπτώσεων και των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Έτσι, στο «νέο ΚΟΤ» θα υπάρχουν δύο κατηγορίες για άτομα με χαμηλό εισόδημα, από μία που υπάρχει σήμερα, ενώ στα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης θα προστεθούν και περιουσιακά.
Πιο συγκεκριμένα, η μία κατηγορία θα αφορά τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), στην οποία η παρεχόμενη έκπτωση θα είναι 70%.
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη στη Βουλή, η κατηγορία αυτή αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά.
Στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία το εισοδηματικό πλαφόν αναμένεται να είναι στα επίπεδα του σημερινού Κοινωνικού Τιμολογίου, η έκπτωση θα αγγίζει το 30%.

Περί τις 200.000 ευρώ το περιουσιακό κριτήριο

Παράλληλα, στις προϋποθέσεις ένταξης θα προστεθούν και περιουσιακά στοιχεία, καθώς θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στην αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ένας καταναλωτής, για να δικαιούται έκπτωσης.
Αν και στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας είχε τοποθετήσει αυτό το όριο στις 150.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν στην υπουργική απόφαση να έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς στο μεταξύ το υπουργείο επανεξέτασε τη συγκεκριμένη παράμετρο.
Έτσι, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο όριο να διαμορφωθεί τελικά περί τις 200.000 ευρώ.
Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί η ρύθμιση που ισχύει σήμερα, για την αυτόματη απένταξη από το ΚΟΤ όσων δικαιούχων υπερβούν τα όρια κατανάλωσης που ισχύουν για την κατηγορία στην οποία είναι ενταγμένοι.
Έως σήμερα, αν ένας δικαιούχος υπερβεί κάποιο τετράμηνο το όριο της ημερήσιας κατανάλωσης της κατηγορίας του (και το οποίο π.χ. στην  περίπτωση των ατόμων χαμηλού εισοδήματος είναι 1.500 kWh), τότε εφόσον και η μέση 4μηνιαία  κατανάλωση σε ετήσια βάση, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, υπερβαίνει το όριο κατανάλωσης, για το συγκεκριμένο τετράμηνο ο δικαιούχος χρεώνεται με βάση το αντίστοιχο οικιακό τιμολόγιο και όχι το ΚΟΤ.  

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης