Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure: Η επόμενη κρίση στην Ευρώπη ίσως δοκιμάσει τα όρια της ΕΚΤ και πιέσει τα επιτόκια χαμηλότερα

Coeure: Η επόμενη κρίση στην Ευρώπη ίσως δοκιμάσει τα όρια της ΕΚΤ και πιέσει τα επιτόκια χαμηλότερα
Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για άλλη μία οικονομική ύφεση και η επόμενη κρίση θα μπορούσε να δοκιμάσει τα όρια της ΕΚΤ, δήλωσε ο Benoit Coeure
Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για άλλη μία οικονομική ύφεση και η επόμενη κρίση θα μπορούσε να δοκιμάσει τα όρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενδεχομένως πιέζοντας τα επιτόκια πολύ βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, δήλωσε σήμερα (02/02/2018) ο Benoit Coeure, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Έχοντας αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης με συνολικά 2 τρισ. ευρώ, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο τους, αποτυγχάνοντας να βελτιώσουν την ικανότητα απορρόφησης σοκ του μπλοκ και να το αφήσουν ευάλωτο σε μελλοντικές διαταραχές.
Υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις θεσμικές αδυναμίες που προκάλεσαν την τελευταία κρίση παραμένουν ανεπίλυτες, ο Coeure προειδοποίησε ότι ακόμη και μια μικρή κάμψη θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
«Η επόμενη κρίση μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να δοκιμάσει τα όρια της εντολής της», δήλωσε ο Coeure σε συνέδριο στη Σλοβενία.
«Ανάλογα με τη φύση της επόμενης κρίσης, η ανάληψη πολιτικής δράσης μπορεί να απαιτεί τη μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων πολύ πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος», ανέφερε ο Coeure.
«Ή μπορεί να απαιτεί αγορές assets που είναι πιο ριψοκίνδυνα από τα κρατικά ή εταιρικά ομόλογα.
Ή μπορεί να μας τραβήξει επικίνδυνα κοντά σε μια νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Ο Coeure ισχυρίστηκε ότι οι ευέλικτες αγορές, συμπεριλαμβανομένης μιας ενοποιημένης χρηματοπιστωτικής αγοράς, πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, επειδή απορροφούν αποτελεσματικά τα σοκ.
Ωστόσο, μόνο ένα μέρος των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ΕΕ έχει γίνει αποδεκτό.
«Μία οριστικοποιημένη ένωση κεφαλαιαγορών και τραπεζών θα μπορούσε επίσης να διαφοροποιήσει και να μειώσει τον κίνδυνο περιορίζοντας την οικονομική επιβάρυνση των κυβερνήσεων και των φορολογουμένων», υποστήριξε ο Coeure.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης