Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προκαταρκτική εξέταση και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα για τη Novartis - Μαραθώνια η κοινοβουλευτική διαδικασία

Προκαταρκτική εξέταση και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα για τη Novartis - Μαραθώνια η κοινοβουλευτική διαδικασία
Θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από 21 μέλη
(Συνεχής ενημέρωση) Έπειτα από μια μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία διάρκειας 21 ωρών η Βουλή αποφάσισε να συγκροτήσει ειδική προκαταρκτική επιτροπή και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης) και θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.
Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος υπογραμμίζοντας ότι γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12  βουλευτές.
Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188  βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές,  παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν άκυρα 26 ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16  βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, 'Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, 25 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια.  Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.
Νωρίτερα σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για σκευρωρία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται σπαρασόμενο.
Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός πως ο κ. Μητοτάκης έβαλε στο κάδρο το θέμα των εκλογών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε» τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε.
Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα.
Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες.
Με εκλογές.
Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα".
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε με σκωπτικό στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί "σκευωρίας", ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
Σχολίασε ειδικότερα ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε "εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού" με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys.
"Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ωστόσο το εξής: "Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;"
"Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το - ομολογημένο πλέον - σκάνδαλο Novartis, ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης" τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Όπως αναφέρει μάλιστα, χαρακτηριστικά, αντί αυτού, ο πρόεδρος της ΝΔ "έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος κ. Σαμαρά.
Όσο για τις τυχόν ποινικές ευθύνες, για τις οποίες έσπευσε η ΝΔ να κάνει λόγο για «παραδοχή σαθρού υποβάθρου», την συμβουλεύουμε να μην προτρέχει" συμπλήρωνε.
Καταλήγοντας στο σχόλιο του υπογραμμίζει πως "όσο πιο πολλή φόρα παίρνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η πρόσκρουση όταν η Προανακριτική επιτελέσει το έργο της.
Και τότε ίσως να μην αρκεί για τη ΝΔ η ετεροχρονισμένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης".

Σκληρή αντιπαράθεση

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά της εισαγγελέος που διαχειρίζεται την υπόθεση Novartis εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα ονόματα που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Novartis.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως δε θα κρυφτεί πίσω από την παραγραφή και ζήτησε να δικαστεί, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μιλημένους μάρτυρες.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατήγγειλε τη στοχοποίηση του ιδίου και της συζύγου του, για ψευδείς καταγγελίες έκανε λόγο ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ με υπόμνημα που κατέθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους πρστατευόμενους μάρτυρες.
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγορά του φαρμάκου ως υπουργός.
Την εκτίμηση πως η Novartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας σε επίπεδο γιατρών και δημοσίων στελεχών της διοίκησης ανέφερε ο Μάριος Σαλμάς πρωην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Α. Σαμαρά και ένας από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis.
Βόμβα έριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του για την υπόθεση Novartis.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος "μόνη λύση είναι οι εκλογές, υπάρχουν δύο σαφή στρατόπεδα.
Από την μια πλευρά η Δημοκρατία και από την άλλη το βαθύ παρακράτος.
Ο αγώνας είναι αγώνας για τα Δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία.
Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο βάρος για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης σκευωρίας της μεταπολίτευσης".
Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για στημένο και γελοίο κατηγορητήριο αλλά και για κινδύνους που απειλούν την κατάλυση της αστικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για την μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από σύστασης του ελληνικού Κράτους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί γκεμπελικούς τρόπους.
Για πολιτική σκευωρία που στόχο έχει να φιμώσει την ηχηρή αντιπολιτευτική του φωνή και να του κάνει ζημιά έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι ένας από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υποθεση Novartis.
Η συνεδρίαση είναι από τις πιο θυελλώδεις και συγκρουσιακές των τελευταίων ετών μια και καλείται να αποφασίσει για το εάν θα συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Π. Πικραμμένου, του νυν διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου και των νυν και πρώην βουλευτών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Γ. Κουτρουμάνη.
Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα

Υπέρ θα ψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και οι εννέα βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
To KKE ψηφίζει "ναι" στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης και τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει θέσει ως προϋπόθεση, η έρευνα να φτάσει ως το τέλος και να κληθούν οι μάρτυρες χωρίς "κουκούλες".
«Ναι» στην Προανακριτική από τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ωστόσο δεν προσέρχονται στις κάλπες.

Το ΚΚΕ δηλώνει επίσης ότι αν επιχειρηθεί διαχείριση αντίστοιχη με εκείνη της υπόθεσης Παπαντωνίου, δηλαδή επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, τότε θα αποχωρήσει από την ειδική επιτροπή.
Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων αναμένεται να ρίξουν "παρών" και στις δέκα κάλπες.
Άκυρο θα ψηφίσουν η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι στην επικείμενη ψηφοφορία.
"Ναι στη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", θα αναφέρει το χαρτί που θα ρίξουν στις κάλπες οι βουλευτές των δύο κομμάτων.
Την απόφασή του να μην λάβει μέρος στη μυστική ψηφοφορία με τις δέκα κάλπες ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι στηρίζει πλήρως την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη διαδικασία.



Τσίπρας: Σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας, μεγάλο πάρτι στο χόρο της υγείας

Με σκωπτικό τρόπο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί "σκευωρίας", ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
Σχολίασε ειδικότερα ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε "εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού" με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys.
"Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ωστόσο το εξής: "Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;"
"Άκουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο", είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.
"Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό;
Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;", σημείωσε. "Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;", συνέχισε. Για να σχολιάσει, "αφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας.Πολιτική ευθύνη υπάρχει;".

Μητσοτάκης: Δεν είστε επικίνδυνοι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία

Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε «να τελειώσετε» τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε.
Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές.
Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα.
Δεν είστε επικίνδυνοι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία» δήλωσε στην βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το σκάνδαλο Novartis.
Παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης, ανέφερε , μετατρέπετε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας, καλλιεργείτε τη συνωμοσιολογία και τη χυδαιότητα στον πολιτικό διάλόγο, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης;
Πώς γίνεται ένας νυν υπουργός να υπογράψει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν 10 χρόνια» ανέφερε.
«Όταν εμείς μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη, οι πρώτοι που αντιδρούσατε ήσασταν εσείς. Αυτός που συμμαχούσε με τις φαρμακοβιομηχανίες ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα.
Σας προκαλώ ευθέως: Φέρτε μου μία ανακοίνωσή σας που να ζητάτε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Δεν υπάρχει ούτε μία.
Όσο και να προσπαθείτε να το κρύψετε και να μεταλλαχθείτε, είστε το «πολιτικό γενόσημο» του παλιού συστήματος, κύριε Τσίπρα. Φτιαγμένος από τις ίδιες ουσίες του ψεύδους, του λαϊκισμού, των πελατειακών πρακτικών και της δημαγωγία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Γεννηματά: Υπάρχει σκάνδαλο στη φαρμακευτικής δαπάνης και σκευωρία της κυβέρνησης για σπίλωση πολιτικών της αντιπάλων

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από το βήμα της Βουλής μιλώντας για την υπόθεση Novartis αναφέροντας πως το ερώτημα που πλανάται ειναι εάν το ζήτημα για το οποίο συζητάμε αφορά ένα σκάνδαλο ή μία σκευωρία.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθοδήγηση τη δικαιοσύνης.
Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και σκευωρία της κυβέρνησης για σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "μεθοδικά και δόλια στήνεται την ιστορία.
Εμάς μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια.
Μας ενδιαφέρει να διαπιστωθούν τα όποια θεσμικά κενά και μας ενδαφέρει να βρεθούν αυτοί που εκμεταλλεύθηκαν αυτά τα κενά".
Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι "κύριε Τσιπρα το μονο που σας ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση του σκανδάλου.
Γι' αυτό εξαιρέσατε τους υπουργούς της δικής σας περιόδου".
Στη συνέχεια τόνισε πως "η έρευνα για τη Novartis είναι διεθνής και άρχισε από τις αμερικανικές αρχές.
Να ληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να υπάρξει ακόμη και αποζημείωση για το Δημόσιο.
Καλώ τον υπουργό Υγείας να ζητήσει αμέσως από την επιτροπή ανταγωνισμού να εξετάσει τον ανταγωνισμό στην αγορά φαρμάκων
Συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα και θα καταθέσει προτάσεις για μία 10ετία.
Θέλετε να πούμε την αλήθεια ή θέλετε κύριοι της κυβέρνησης να την κουκουλώσετε;
Όταν προσπαθούσαμε να εκσυγχρονίσουμε το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε".

Θεοδωράκης: Όχι στις σκιές, προανακριτική για πλήρη διερεύνηση στην υπόθεση Novartis

"Η διαδικασία στη Βουλή για τη Novartis έγινε κλωτσοσκούφι, για 4η φορά άλλαξαν τη σειρά ομιλίας των αρχηγών. Αποτελεί προσβολή για το κοινοβούλιο σε μια κρίσιμη συνεδρίαση. Αρνούμαι να μιλήσω και καταθέτω την ομιλία μου στα πρακτικά" αναφέρει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, "με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών".
Δεν θα κάνουμε μια προανακριτική δύο ημερών μόνο και μόνο για να βγάλουν κάποιοι φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια.
Η Προανακριτκή Επιτροπή δεν θα συγκροτηθεί για να ανταλλάξουμε απόψεις για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος.
Εδώ απαιτούνται στοιχεία!
Και ο δρόμος της κυβέρνησης οδηγεί σε συσκότιση και όχι στην αλήθεια.
Ο κίνδυνος είναι να μην καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε τις λάσπες από τα στοιχεία, τις φήμες από τις αποδείξεις.
Αυτό ίσως βολεύει ως ύστατη λύση και τους κυβερνώντες.
Στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην έχουμε ενόχους, αλλά δεν θα έχουμε και αθώους,θα έχουμε μόνο σκιές» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis.
Έρευνα μέχρι τέλους!

Μιχαλολιάκος: Ψηφίζουμε υπέρ της προανακριτικής χωρίς μυστικούς μάρτυρες

"Ψηφίζουμε υπέρ της προανακριτικής χωρίς μυστικούς μάρτυρες" ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis o επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Παράλληλα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για διγλωσσία στο θέμα του επηρεασμού της Δικαιοσύνης καθώ όπως είπε υπήρξαν πολιτικοί χειρισμοί στη Δικαισούνη στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Στη συνέχεια τόνισε ότι "η Χρυσή Αυγή αγωνίζεται για την πατρίδα, αγωνίζεται για να πάνε φυλακή οι ένοχοι, αγωνίζεται όμως και για την εθνική μας υπερηφάνεια.
Ντρέπομαι σαν Έλληνας που για 20 χρόνια δεν μπορεί Έλληνας πολίτης να πατήσει το πόδι του στα Ίμια σε ελληνικό έδαφος.
Ήρθε μετά το συλλαλητήριο ο κ. Τσίπρας να μας πει για το σκάνδαλο Novartis, σε μία στιγμή που ίσως τον βόλευε.
Αμέσως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο αποκάλεσαν τον κόσμο όχλο. Αν αντί για τη Μακεδονία φώναζαν Κούβα Αβάνα κ.α θα τον αποκαλούσαν κόσμο".

Λεβέντης: Δεν με βρίσκει σύμφωνο να μετατρέπουμε τη Βουλή σε δικαστήριο - Η υπόθεση Novartis είναι χρόνια τώρα

«Να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών» στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο».
Ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και να βγάλει τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπεραμυνόμενος της άποψής του είπε ακόμη: « Να ξέρει ο πρωθυπουργός πως ό,τι κάνει τώρα για τους αντιπάλους του θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του».
Αναφερόμενος σε αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι η χώρα δεν χρεοκόπησε μόνο από τα 20 δισ. του συγκεκριμένου σκανδάλου αλλά χρεοκόπησε και από τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα δημόσια έργα, με τις προσλήψεις και με τις παρανομίες και σκάνδαλα κάθε είδους καθώς και με τα όσα έκανε ο Βαρουφάκης ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ καθώς πολλά στελέχη του μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.
Παράλληλα πρότεινε στα θέματα προμηθειών να υπάρξει διακομματική επιτροπή με εισαγγελικό λειτουργό ώστε να υπάρχει διαφάνεια.
Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ζητώντας από τα πολιτικά κόμματα να ξεκαθαρίσουν ποιοι συμφωνούν να δώσουν το όνομα Μακεδονία λέγοντας: «Τα μνημόνια καταπίνονται γιατί ο λαός ξέρει ότι με μεγάλες θυσίες ίσως ξαναστηθεί στα πόδια του. Όταν όμως δοθεί το Μακεδονία στα Σκόπια θα έχει ξεριζωθεί η ψυχή της Ελλάδος και όποιος το κάνει θα έχει μεγάλες συνέπειες».

Καμμένος: Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό - Κόστισε δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στη βουλή, είπε ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχίζεται όσο υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι για την αλλαγή του πρώτου απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ενώ για τον δεύτερο, "ο οποίος θεωρεί την δωροδοκία μέρος των υπουργικών καθηκόντων" απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της βουλής.
Παράλληλα είπε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μ. Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση Novartis, και εδώ, και στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει σχετική τροπολογία για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κάλεσε σε άμεση ψήφισή της.
Επικαλούμενος αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου ότι στην διερεύνηση του σκανδάλου Novartis διεθνώς, δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, είπε "δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα γιατί δεν υπάρχει Βενιζέλος και νόμος Βενιζέλου".
Ο κ. Καμμένος είπε ότι από την σημερινή συζήτηση ο λαός διαπίστωσε καταρχήν την επαναφορά του παρελθόντος της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στη διάρκεια της οποίας, όπως ανέφερε, υπήρχε αλληλοκάλυψη.
Πρόσθεσε ότι από την συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν και δύο διαφορετικοί κόσμοι, αναφέροντας στη συνέχεια ότι "αυτός που ελέγχεται, φοβάται και απειλεί".
Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε με οξύτητα στους κκ Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο, ενώ εγκάλεσε τον κ. Βενιζέλο διότι "τολμά να μιλά για εθνικά θέματα, για τα Ίμια και να απειλεί αυτή την κυβέρνηση".
Απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να μείνουν εκτός της όποιας αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά τα οποία υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι για την υπόθεση Novartis πρέπει να ελεγχθούν οι υπουργοί που χειρίστηκαν το ζήτημα, να εξεταστούν οι συναντήσεις που αναφέρονται, οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων και δημοσιογράφων.
Είπε επίσης ότι πρέπει να ελεγχθούν οι αντικαταστάσεις υπουργών που δεν δέχθηκαν να εκτελέσουν εντολές των φαρμακοβιομηχανιών και αντικαταστάθηκαν από τον πρωθυπουργό.
Στο σημείο εκείνο τόνισε ότι του έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Μ. Σαλμά, για τον οποίο, όπως είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο ίδιος δεν θα ψηφίσει την παραπομπή του προκειμένου να τον διευκολύνει ως μάρτυρα για όσα γνωρίζει για "αυτή την βρώμικη υπόθεση" τόσο εδώ, όσο και στις ΗΠΑ.
Όπως είπε ο κ. Καμμένος έλαβε την απόφαση αυτή μετά την ομιλία του κ. Σαλμά καθώς εκτίμησε ότι έχει συνεισφέρει στην διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη και στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο Μ. Σαλμάς δήλωσε ότι επί των ημερών του εντόπισε με ελέγχους που είχε διατάξει παράνομες χρηματοδοτήσεις από την εταιρεία Novartis σε δημόσιους λειτουργούς, δηλαδή γιατρούς, φαρμακοποιούς και υπαλλήλους που εμπλέκονταν στην πολιτική του Φαρμάκου και είπε ότι τα πορίσματα αυτά αποτέλεσαν υλικό της σημερινής δικογραφίας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Σαμαράς: Κινδυνεύει η αστική Δημοκρατία - Γελοίο το κατηγορητήριο  

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για στημένο και γελοίο κατηγορητήριο αλλά και για κινδύνους που απειλούν την κατάλυση της αστικής Δημοκρατίας.
"Έφθασαν να αμφισβητήσουν και το τεκμήριο της αθωότητας.
Μας κατηγορούν με άγνωστους, στημένους ψευδομάρτυρες και μας λένε ότι εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα έκανε λόγο για γελοίο κατηγορητήριο και χυδαία συκοφαντία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά "δεν ήρθα να απολογηθώ.
Δεν είναι ο θυμός που νοιώθω σήμερα, αλλά είναι η βαθιά μου ανησυχία για το που οδηγείται η χώρα, αυτή η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει".

Πολιτική σκευωρία

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για την μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από σύστασης του ελληνικού Κράτους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί γκεμπελικούς τρόπους.
Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός "σε κάποιες περιπτώσεις οι καταθέσεις φαίνεται να έρχονται έτοιμες σε στικάκι και μπαίνουν στη δικογραφία με άλλη γραμματοσειρά. Θα γίνει πραγματογνωμοσύνη γι' αυτό.
Ποιος τις υπαγόρευε;
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ρητά αναφέρει και έλεγχος και των δικαστών για σφάλματα παραλείψεων.
Οι τρεις εισαγγελείς υπερέβησαν το καθήκον τους.
Σας έχουν κάνει έξι δημόσιες καταγγελίες οι ίδιοι οι δικαστές.
Βρισκόμαστε ναι ή όχι στην Ευρώπη; Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τα Σκόπια, γιατί ένας απλός πολίτης δικάστηκε με ανώνυμους και απόντες μάρτυρες.
Ευθυγραμμίζεστε σε όλα με τα Σκόπια.
Θα φθάσω μέχρι το τέλος, αυτό το πραξικόπημα πρέπει να σταματήσει".

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση ζητά την εύκολη διαφυγή από την ανικανότητά της που είναι ο εκβιασμός των θεσμών

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για την υπόθεση Novartis, εξαπολύοντας τα βέλη του κατά του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, την εξωτερική πολιτική, τόνισε πως αφού η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να περάσει το αφήγημά της, τότε στρέφεται σε άλλες πρακτικές.  
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η υπόθεση της Novartis χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να συγκαλύψει την ανικανότητα της.
Όπως τόνισε "την υπόθεση αυτή την προαναγγέλλετε εδώ και 1,5 χρόνο.
Γιατί μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει αυτή η επιτάχυνση;
Γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στα θέματα της οικονομίας εξατμίστηκε.
Γίνατε τα καλύτερα delivery boys της τρόικας.
Στην οικονομία γλείφετε εκεί που φτύνατε.
Σας το είπα και σας το ξαναλέω πάρτε την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Δεν πήρατε το μήνυμα από το Eurogroup.
Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής δεν ζητάτε ούτε υπευθυνότητα, ούτε συναίνεση.
 Και ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική με το χειρότερο τρόπο.
Είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια της διακυβέρνησης Erdogan που έχουμε θερμό επεισόδιο.
Βεβαίως δεν έχουν κανένα δίκιο, αλλά αυτά είναι οι συνέπειες για τη χώρα λόγω της ανικανότητας των κυβερνώντων.
Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει. Και αυτό το έχει αναλάβει συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης. Υπάρχει ένα υπαρκτό ιατροφαρμακευτικό σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων, εναποτίθεται μία πολιτική σκευωρία
Έχω δώσει μία ιστορική μάχη για τον τόπο, γιατί ο λόγος μου είναι θεσμικός και γιατί επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις μου.
Γι' αυτό με έχετε θέσει ως στόχο".

Λοβέρδος: Δεν θα υπάρξει έλεος, δεν θα υπάρξει συγνώμη στα πολιτικά ζόμπι και τα τσιράκια τους

Για πολιτική σκευωρία που στόχο έχει να φιμώσει την ηχηρή αντιπολιτευτική του φωνή και να του κάνει ζημιά έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι ένας από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υποθεση Novartis.
Παράλληλα έκανε λόγο για στημένους ψευδομάρτυρες και κουκουλοφόρους οι οποιοι σπιλώνουν ονόματα.

Γεωργιάδης: Διαφωνώ με το θέμα της παραγραφής - Θέλω να δικαστώ - Οι μάρτυρες είναι μιλημένοι

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά της εισαγγελέος που διαχειρίζεται την υπόθεση Novartis εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα ονόματα που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Novartis.
Ο κ. Γεωριάδης φανερά φορτισμένος ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε πως "δεν είναι μία ευχάριστη ημέρα για εμένα σήμερα.
Η φασαρία μου αρέσει και δεν την έχω αρνηθεί ποτέ.
Αντιλαμβάνομαι ότι στο χώρο της πλειοψηφίας δεν έχω πολλές συμπάθειες.
Ας ακούσουν αυτά που έχω να πω με εμπιστοσύνη και να βγάλουν από επάνω μου όλη αυτή τη συκοφαντία.
Για τους πολιτικούς υπάρχει μάλλον τεκμήριο ενοχής, στην ελληνική κοινωνία, αντί για τεκμήριο αθωότητας.
Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι οι πολιτικοί τα παίρνουν.
Άρα θα πρέπει να κοπιάσω πολύ στη ζωή μου για να πείσω για το αντίθετο.
Διαφωνώ με το θέμα της παραγραφής.
Θέλω να δικαστώ και φαντάζομαι ότι και ο κ. Κουρουμπλής θα ήθελε να κάνει το ίδιο.
Καλώ τον κ. Κουρουμπλή να ζητήσει να έρθει στην επιτροπή και να μην κρυφτεί πίσω από την παραγραφή.
Ο κ. πρωθυπουργός δήλωσε ότι όποιος μιλά για παραγραφή είναι ένοχος, και τώρα οι μόνοι που μιλούν για παραγραφή είστε εσείς".

Γ. Στουρνάρας: Χυδαία συκοφάντηση σε βάρος εμού και της συζύγου μου

Στοχοποίηση του ιδίου και της συζύγου του κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Novartis.
Βρίσκομαι εδώ ως διοικητής της ΤτΕ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δίστασε προς στιγμή να αποφασίσει αν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.
Αλλά η απουσία του από το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως αμφισβήτηση των θεσμών, ανέφερε.
Βρίσκομαι εδώ ως διοικητής της ΤτΕ για να επιβεβαιώσε την ανεξαρτησία της, πρόσθεσε.
Ο κ. Στουρνάρας κατήγγειλε ότι η σύζυγός του και η εταιρεία της έχουν συκοφαντηθεί χυδαία.
"Παρά τις αντιξοότητες η υποδειγματική εταιρεία της συζύγου μου έχει συμβάλει στα δημόσια ταμεία, ενώ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ", ανέφερε.

Πικραμμένος: Περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου

Ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες χαρακτήρισε όσα τους καταλογίζονται για την υπόθεση Novartis, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Βουλής, εμφανώς συγκινημένος.
«Με κατηγορούν ότι έλαβα χρηματικό δώρο για να επιταχύνω την καταβολή οφειλών στη Novartis» τόνισε από το βήμα της Βουλής επισημαίνοντας ότι η καταγορία εις βάρος του είναι μόλις οκτώ γραμμές.
«Βρίσκομαι ενώπιον σας για να απαντήσω σε μια κατηγορία ότι δήθεν έλαβα χρήματα για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα μιας εταιρείας» είπε και πρόσθεσε «οι κατηγορίες είναι ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες.
Κατακλύζομαι από συναισθήματα οργής και αγανάκτησης».
«Οι εις βάρος μου ισχυρισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε και τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της Novartis ούτε και η υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Λυκουρέντζος: Δεν είχα καμία σχέση με την αγορά φαρμάκου - Θα φτάσω μέχρι τέλους

Ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγορά του φαρμάκου υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Novartis.
«Θα φτάσω μέχρι τέλους για να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη μου.
Όσος κόπος και χρόνος και αν χρειαστεί.
Δώσαμε πολλές μάχες για την πατρίδα και για τη διαφάνεια, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε.
«Mε ανάμεικτα συναισθήματα επανέρχομαι στο βήμα της Βουλής.
Διακατέχομαι από αισθήματα οργής και αγανάκτησης.
Επέλεξα να είμαι εδώ για να απαντήσω με ευθύτητα κατά των εις βάρος μου κατηγοριών», τόνισε.
Όπως υποστήριξε «κατά τη θητεία μου ουδεμία πράξη για τιμολόγηση φαρμάκων δεν υπέγραψα.
Δεν είχα καμία σχέση με την αγορά του φαρμάκου».

Σαλμας: Η Novartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας

Την εκτίμηση πως η Novartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας σε επίπεδο γιατρών και δημοσίων στελεχών της διοίκησης ανέφερε ο Μάριος Σαλμάς πρωην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Α. Σαμαρά και ένας από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαλμάς "δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο γιατί είμαι αυτός και ο μόνος από τον οποιο έμαθε η ελληνική πολιτεία, δικαιοσύνη και λαός ότι η εταιρεία Novartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας.
Αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο γιατρών και δημοσίων στελεχών της διοίκησης.
Δεν έλαβα καμία απόφαση που ζημίωσε το κράτος ή τους πολίτες.
Δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα όταν συγκρούστηκα με τα μεγαλύτερα συμφέροντα στο χώρο της υγείας.
Συγκρούστηκα και έχασα".

Κουτρουμάνης: Γελοίες οι καταγγελίες σε βάρος μου για την υπόθεση Novartis - Είμαι απόλυτα καθαρός

Γελοίες και ψευδείς χαρακτήρισε τις  καταγγελίες σε βάρος του για την υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.
«Ποτέ δεν περίμενα να κληθώ για αυτή την υπόθεση.
Από αυτά που θα πω θα καταλάβετε γιατί είμαι και εξοργισμένος», τόνισε.
«Για τις πολιτικές μου επιλογές δέχτηκα μια πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, ύβρεις, απειλές κλπ.
Ήταν η περίοδος που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε, με ηθικούς αυτουργούς όσους ανέδειξαν το κίνημα των αγανακτισμένων», υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης.
«Φέρομαι να εμπλέκομαι στην υπόθεση με βάση μια γελοία αναφορά ενός μάρτυρα.
Είμαι απόλυτα καθαρός,.
Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με αυτό ή άλλο σκάνδαλο.
Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας.
Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Παπαγγελόπουλος: Δεν έχει παραγραφεί η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis, σφοδρή επίθεση στον Σαμαρά

Δεν έχει παραγραφεί η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση πριν την ψηφοφορία για την έναρξη της προανακριτικής επιτροπής.
Ο ίδιος δήλωσε εξοργισμένος για τα γελοία και ανήθικα ψέματα κάποιων που έχουν ακουστεί σήμερα στην Βουλή.
"Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιοι.
Η υπερασπιστική τους γραμμή είναι εσφαλμένη", ανέφερε.
Είναι δυνατόν να καθοδηγώ εγώ υπό τις εντολές Τσίπρα ένα διεθνές σκάνδαλο;, αναρωτήθηκε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ως εισαγγελέας τήρησε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευλάβεια την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας.
"Αυτό θα κάνω και τώρα.
Όμως κατακρεουργήθηκε από τον κ.Σαμαρά σε βάρος εμού και των προστατευόμενων μαρτύρων".

Υπόμνημα Αβραμόπουλου: Ολομέτωπη επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες

Να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος του ζητά στο υπόμνημα του ο Επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος σχετικά με το θέμα της Novartis.
Ο κ.Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί σήμερα στη Βουλή λόγω της συνάντησης που έχει με τον γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres στις ΗΠΑ.
«Κατέθεσα εις τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους.
Μόνον έτσι πρέπει, προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», υποθέτω, ενώπιον της κα Εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009.
Και μάλιστα θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία.
Και όχι μόνον αυτό.
Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.
Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί, εάν υπάρχουν πρόσωπα εκτός της κας Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επικούρων Εισαγγελέων, οι οποίοι γνωρίζουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, πώς το γνωρίζουν και εάν με αυτόν τον τρόπο η προσ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης