Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η υπόθεση της Novartis απειλεί να ενισχύσει ακροδεξιούς και λαϊκιστές στην Ελλάδα

tags :
Η υπόθεση της Novartis απειλεί να ενισχύσει ακροδεξιούς και λαϊκιστές στην Ελλάδα
Ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα
Στην υπόθεση της Novartis και στη σημερινή θυελλώδη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφέρεται σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμώντας ότι το εν λόγω σκάνδαλο που φέρεται να στοίχισε στην χώρα περίπου 23 δις ευρώ, θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική των λαϊκιστών και των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα άκρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η υπόθεση απειλεί να ενισχύσει την απογοήτευση της κοινής γνώμης για τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και να ενισχύσει πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα άκρα».
«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει περιέλθει σε μια πολεμική κατάσταση.
Αν και ο αντίκτυπος του σκανδάλου στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι αμελητέος, η υπόθεση πυροδοτεί ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ειδικά μεσοπρόθεσμα, εάν οι εκλογές του επόμενου χρόνου δεν οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης» υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο ο Mujtaba Rahman, γενικός διευθυντής της Εurasia Group στο Λονδίνο.
Aπό την πλευρά του ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζει πως το σκάνδαλο της Novartis δεν βοηθήσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά τις ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις.
«Οι υπεύθυνοι είναι απίθανο να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρήματα που έλαβαν πολιτικοί ως δωροληψία, αλλά με το γεγονός ότι οι πράξεις τους είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσει το χρέος της χώρας» αναφέρει ο κ.Χατζής ενώ ο Ν. Μαρατζίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο συνολικός αντίκτυπος της υπόθεσης στο πολιτικό σύστημα.
«Θα ενισχύσει τη δημόσια απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα της χώρας, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει στην άνοδο της άκρας δεξιάς και των λαϊκιστικών κομμάτων» τονίζει ο κ.Μαρατζίδης ενώ εντύπωση προκαλεί και η εκτίμηση του κ.Χατζή.
«Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ άσχημες.
Τα όπλα θα βγουν από νωρίς και θα δούμε τα πιο βρώμικα παιχνίδια» υπογραμμίζει ο κ.Χατζής με το δημοσίευμα να επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία (οικονομική κρίση, αίσθημα εθνικής ταπείνωσης λόγω των μνημονίων, έλλειψη πίστης στους θεσμούς, μεταναστευτικές ροές, ανασφάλεια) που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης