Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θέμα ανασχηματισμού μετά τις παραιτήσεις Αντωνοπούλου, Παπαδημητρίου - «Βγάζει» και άλλα σκάνδαλα από το συρτάρι η κυβέρνηση

Θέμα ανασχηματισμού μετά τις παραιτήσεις Αντωνοπούλου, Παπαδημητρίου - «Βγάζει» και άλλα σκάνδαλα από το συρτάρι η κυβέρνηση
Η υπόθεση Αντωνοπούλου θέτει υπό αμφισβήτηση το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς
Ενώ η κυβέρνηση έχει ανοικτά όλα τα σημαντικά ζητήματα, από την τέταρτη αξιολόγηση μέχρι το σκάνδαλο της Novartis και τα εξωτερικά –ελληνοτουρκικά, σκοπιανό -, ήλθαν δύο υποθέσεις να πληξουν το μαλακό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ, το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
Η παραίτηση τόσο της Ράνιας Αντωνοπούλου όσο και του συζύγου της και υπουργού Οικονομίας, Δ.Παπαδημητρίου που έρχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από εκείνη του Κώστα Ζουράρι και ενώ στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκ των πραγμάτων επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα του προσωρινά μόνο ξεχασμένου ανασχηματισμού.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι σχετικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό θα ληφθούν από την Τετάρτη και μετά καθώς σήμερα 27/12 είναι προγραμματισμένο το αναπτυξιακό προσυνέδριο στην Τρίπολη.

Βάλλεται το ηθικό πλεονέκτημα

Η κυβέρνηση ήλθε σε δύσκολη θέση από την αποκάλυψη για την κ. Αντωνοπούλου.
Ενώ η πρώτη επικοινωνία της υπουργού με τον πρωθυπουργό έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, αποφασίστηκε να περιμένουν μέχρι την Δευτέρα.
Στην επικοινωνία που είχαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας υπέδειξε στην κ. Αντωνοπούλου να τον διευκολύνει υποβάλλοντας παραίτηση.
Η πρώην, πλέον, υπουργός, εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε την θέση της, δήλωνε ότι έχει ξεκινήσει την διαδικασία επιστροφής των χρημάτων που εισέπραξε από την επιδότηση ενοικίου και μετέφερε το πρόβλημα της παραίτησης-αποπομπής, στον πρωθυπουργό.
Λέγεται δε ότι ο κ. Τσίπρας ενοχλήθηκε από την ανακοίνωση της κ. Αντωνοπούλου και λίγο μετά ανακοίνωσε επισήμως ότι η «η παραίτησή της έγινε δεκτή».
Πάντως το θέμα συζητήθηκε και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ όπου αρκετά στελέχη ζήτησαν την αποπομπή.
Φυσικά έπαιξε ρόλο ο αντίκτυπος στην κοινή γνώμη καθώς επίσης ότι το κόστος θα γινόταν μεγαλύτερο μετά τα δελτία των οκτώ.
Λίγες ώρες αργότερα (και συγκεκριμένα αργά το βράδυ της Δευτέρας 26/2) την παραίτηση του υπέβαλε και ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, η οποία και αυτή έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Και θέμα Κουρουμπλή

Και εάν με την πρώτη υπόθεση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, ο πρωθυπουργός καθάρισε κάνοντας δεκτή την παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου, το θέμα του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης το όνομα του κ. Κουρουμπλή εμφανίζεται με αρχικά στα έγγραφα του FBI, καθώς η υπόθεση της Novartis συνεχιζόταν και το 2015 ενώ ο υπουργός καθυστέρησε να εκδώσει δελτίον τιμών φαρμάκων.
Επιπλέον το όνομά του εμπλέκεται και από δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας «για ύποπτη τιμολόγηση φαρμάκων το 2016».
Ο πρώην υπουργός Υγείας, υποστήριξε ότι το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανώνυμη καταγγελία, αντιτείνοντας ότι ουδέποτε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδοθεί απόφαση για ανατιμολογήσεις φαρμάκων. Και έκανε λόγο για «λιβελογράφημα» και «ανοησία».

Αντεπίθεση με Άδωνι

Πάντως η κυβέρνηση για τη υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου πέρασε στην αντεπίθεση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, από το βήμα της Βουλής υπερασπίστηκε την ηθική της κυβέρνησης και την ευθιξία της υπουργού και επέστρεψε τα βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Έχουμε λοιπόν εδώ μια παραίτηση λόγω ευθιξίας και αποδοχή της παραίτησης από τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ: «Αναρωτιέμαι πόσες μέρες θα περάσουν για να αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη.  
Όχι μόνο για λόγους που σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis αλλά και για την άθλια συμπεριφορά του απέναντι στον πρωθυπουργό».
Συνεχίζοντας την επίθεση ανέφερε: «Μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και να καταγγείλει την κυβέρνηση για ηθικό έλειμμα, όταν εσείς κρύβατε στικάκια.
Η κ. Αντωνοπούλου θα επιστρέψει τα λεφτά. Εσείς θα επιστρέψετε τα λεφτά που πήρατε για τα δάνεια των κομμάτων σας;».

Σκάνδαλα κι άλλα σκάνδαλα

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ήδη μετά το σκάνδαλο της Novartis σκέπτεται να ανοίξει και την υπόθεση των δανείων των πολιτικών κομμάτων κατά  τρόπο που να ενισχύσει την ρητορική ότι «βάζει απέναντί του το παλιό πολιτικό σύστημα και παράλληλα τηρεί την δέσμευσή του για την αντιμετώπιση της διαπλοκής».
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση επιμένει ότι όλες αυτές οι υποθέσεις είναι αντιπερισπασμοί από τα ουσιαστικά θέματα στα οποία η κυβέρνηση δείχνει διαχειριστική ανεπάρκεια.
Ακόμη και για το σκάνδαλο της Novartis η ΝΔ επικαλείται την αναφορά πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει έρευνα του FBI για πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα».
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με διαρροή στην οποία αναφέρει: «Σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis.
Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.
Η αντιπολίτευση επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες για τα ελληνοτουρκικά ότι ήταν η συμπεριφορά της κυβέρνησης που αποθράσυνε τον Ερντογάν ο οποίος πλέον βάπτισε τα Ίμια τουρκικό έδαφος.
Επιπροσθέτως επικαλούνται τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος» και καταγγέλουν την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει εν κρυπτώ και δίχως ενημέρωση της αντιπολίτευσης λύση -σαλαμοποίηση του σκοπιανού που θα είναι αρνητική για τα ελληνικά εθνιά συμφέροντα.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης