Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρεμιέρα για το σκάνδαλο Novartis – Στις 17:00 η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής

tags :
Πρεμιέρα για το σκάνδαλο Novartis – Στις 17:00 η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής
Ο Θ. Δρίτσας επικρατέστερος για πρόεδρος της Επιτροπής
Πρεμιέρα σήμερα 5/3 για την προκαταρτική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των δέκα πολιτικών προσώπων, το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis.
Συγκεκριμένα, στις 17:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει η επιτροπή με αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης, όπως συμφωνήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η εκλογή του.
Επικρατέστερος θεωρείται ο Θοδωρής Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση που υπόγραψαν οι 154 κυβερνητικοί βουλευτές ζητά την έρευνα για τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Γιώργο Κουτρουμάνη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Επίσης, στην ίδια πρόταση επισημαίνεται πως έργο της επιτροπής είναι και η εξέταση του αν η διερεύνηση των συγκεκριμένων αδικημάτων αποτελεί αρμοδιότητα της Βουλή ή αν ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη.
Τα μέλη της ειδικής επιτροπής αναμένεται κατ΄αρχήν να εκλέξουν προεδρείο και στη συνέχεια να συζητήσουν θέματα σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής, ανάμεσα στα οποία, οι ημέρες και οι ώρες συνεδριάσεων, όπως και θέματα που σχετίζονται με την τήρηση της μυστικότητας των συνεδριάσεων, αν και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε οι συνεδριάσει να είναι δημόσιες.
Το πρώτο και σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης.
Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.
Kατά το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία κατά όσων έχουν διατελέσει υπουργοί.
Στην ουσία η δίωξη υπουργών είναι θέμα, κάθε φορά, πλειοψηφίας και γι αυτό η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος δέχεται πυρά.
Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του άρθρου 86 του Συντάγματος περί της ποινικής ευθύνης των υπουργών: Η άσκηση της ποινικής δίωξης από τη Βουλή, η ειδική και σύντομη αποσβεστική προθεσμία που συνίσταται στο πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου και η εκδίκαση της υπόθεσης από δικαστικό συμβούλιο κατ΄αρχήν και, σε περίπτωση παραπεμπτικού βουλεύματος, από Ειδικό Δικαστήριο στη συνέχεια.
Η ΝΔ αναμένεται να επισημάνει πως η διαδικασία δεν θα πρέπει να κλείσει σύντομα αλλά να διερευνηθεί σε βάθος, ενώ αναμένεται να ζητήσει κατ' αντιπαράσταση εξέταση των πολιτικών που έχουν παραπεμφθεί με τους προστατευόμενους μάρτυρες ακόμη και αν οι τελευταίοι φορούν «κουκούλα» όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρόταση έχει καταθέσει και η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας να διερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας από τους  Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παύλο Πολάκη και Ανδρέα Ξανθό.
Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 8 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης