Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING, DNB Bank: Πως το ευρώ μπορεί να αυξήσει τα προβλήματα της ΕΚΤ

ING, DNB Bank: Πως το ευρώ μπορεί να αυξήσει τα προβλήματα της ΕΚΤ
Το ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εάν την Πέμπτη (8/3/2018) η ΕΚΤ αλλάξει ρητορική ως προς την ποσοτική χαλάρωση
Το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, εάν μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (8/3/2018) αλλάξει ρητορική όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει επιμένει στην άποψη ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το όριο αγοράς ομολόγων τόσο σε διάρκεια όσο και σε μέγεθος σε περίπτωση που το οικονομικό outlook επιδεινωθεί στην ευρωζώνη.
Η αλλαγή αυτής της στάσης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι ο πληθωρισμός ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με τον στόχο της.
Οι αγορές θα το εκλάβουν αυτό ως ένα μικρό βήμα προς την εξομάλυνση της πολιτικής, κάτι που παραδοσιακά ωθεί υψηλότερα το νόμισμα.
«Η κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης σε αυτή τη συνεδρίαση πιθανότατα θα ενισχύσει το ευρώ» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της DNB Bank, Kjersti Haugland.
Σύμφωνα με το ίδιο «η καθοδήγηση διατηρήθηκε αμετάβλητη στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, αλλά οι καταγραφές από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν ότι το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να επανεξετάσει την καθοδήγηση νωρίτερα φέτος» είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, η τράπεζα παρακολουθεί στενά το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν «πηγή αβεβαιότητας».
Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, δήλωσε στο CNBC ότι εάν πράγματι η ΕΚΤ αποφασίσει την αλλαγή ρητορικής όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση, το ευρώ θα παρουσιάζει περαιτέρω ενίσχυση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο Mario Draghi απευθύνει μόνο ένα «πολύ μικρό και προσεκτικό μήνυμα αλλαγής στην επικοινωνία, αυτό θα μπορούσε να πιέσει ελαφρώς χαμηλότερα το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης