Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η άνοδος του λαϊκισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη

Deutsche Bank: Η άνοδος του λαϊκισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών για το μέλλον της ΕΕ
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται ο λαϊκισμός στην Ευρώπη, όπως τονίζει σε ανάλυσή του ο Jim Reid κορυφαίος αναλυτής της Deutsche Bank, τονίζοντας ότι αυτή η πορεία απειλεί το μέλλον αλλά και τη βιωσιμότητα της Ενωμένης Ευρώπης.
Με αφορμή τις πρόσφατες ιταλικές εκλογές (4/3) ο αναλυτής της DB τονίζει ότι «είναι δύσκολο να ξεχάσει κάποιος το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του λαϊκισμού.
Πάνω από το 50% των ψήφων δόθηκε σε κάποιο λαϊκίστικο κόμμα, στα οποία κατατάσσεται τόσο το (πρώτο σε ψήφους) Κόμμα των Πέντε Αστέρων, όσο και η Λέγκα του Βορρά».
Παράλληλα εάν κάποιος προσθέσει τα ποσοστά των δύο αυτών κομμάτων βλέπει ότι θα μπορούσαν –εάν συνεργάζονταν, κάτι πάντως απίθανο- να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Ιταλία.
Όλα τα παραπάνω καταφθάνουν μετά το Brexit, την εκλογή Trump και την εντυπωσιακή άνοδο του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.
Όπως αποδεικνύει και το γράφημα που ακολουθεί το μερίδιο που κατέχουν τα λαϊκίστικα κόμματα (ως ποσοστό επί του πληθυσμού) φθάνει στο 32%, δηλαδή είναι υψηλότερο από το ποσοστό που έλαβε ο Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/populism%20index.jpg?itok=xkHbV0lh

Επιπρόσθετα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εάν κάποιος επικεντρώσει την προσοχή του στην Ευρώπη, με την υψηλή ανεργία των νέων, θα δει ότι η επικράτηση αρνητικών συναισθημάτων έναντι στα παραδοσιακά κόμματα είναι ακόμη πιο έντονη.
«Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι ο λαϊκισμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε άνθηση».

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/populism%20db.jpg?itok=H8bdtmnx

Ο Reid τονίζει ότι ο λαϊκισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος «για την πορεία της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο μεγαλύτερος, φυσικά, κίνδυνος είναι να επαναληφθεί αυτό που συνέβη και την προηγούμενη φορά που υπήρξε αύξηση του λαϊκισμού.
Την άνοδο αυτή ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο θάνατος εκατ. ανθρώπων στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης