Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ θα καταργήσει το QE μόνο όταν είναι σίγουρη για τον πληθωρισμό - Τα μηνύματα Draghi και Praet

Η ΕΚΤ θα καταργήσει το QE μόνο όταν είναι σίγουρη για τον πληθωρισμό - Τα μηνύματα Draghi και Praet
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019
Το μήνυμα ότι η ΕΚΤ χρειάζεται περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και ότι το QE θα καταργηθεί μόνο όταν η αύξηση των τιμών κινείται σταθερά ανοδικά προς τον στόχο της έστειλαν σήμερα (14/3/2018) οι Mario Draghi (πρόεδρος της ΕΚΤ) και Peter Praet (επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ).
Όπως μεταδίδει το Reuters, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις προσδοκίες της αγορές για γρήγορη έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση, τόσο ο Draghi όσο και ο Praet τόνισαν ότι ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται σε καλή πορεία, ενώ συνέστησαν υπομονή, παρ' όλο που η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στην τάση των τιμών καταναλωτή είναι ισχυρή.
«Βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς το στόχο μας μεσοπρόθεσμα και είμαστε πιο σίγουροι από ό,τι στο παρελθόν ότι θα φτάσει στον στόχο», δήλωσε ο Draghi σε μια διάσκεψη και πρόσθεσε «Πρέπει όμως να δούμε περαιτέρω στοιχεία ότι η δυναμική του πληθωρισμού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπάρχει μια πολύ σαφής προϋπόθεση για να σταματήσουν τις αγορές assets: πρέπει να δούμε μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο μας».

Το guidance

«Οι προσαρμογές στην πολιτική μας θα παραμείνουν προβλέψιμες και θα συνεχίσουν με ένα μέτριο ρυθμό που είναι ο πλέον κατάλληλος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος» είπε ο Draghi.
Αναφερόμενος σε μια πιθανή αλλαγή για τους επόμενους μήνες, ο Praet ισχυρίστηκε ότι το guidance θα πρέπει να αλλάξει ακόμα και αν η αλληλουχία των μελλοντικών κινήσεων δεν είναι υπό συζήτηση.
«Με την πάροδο του χρόνου, η ένδειξη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα παρόντα επίπεδα πολύ μετά το τέλος των αγορών assets σταδιακά θα πάψει να παρέχει σημαντικό guidance σχετικά με την πιθανή εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής» είπε ο Praet.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 2,55 τρισ. ευρώ που άρχισε πριν από τρία χρόνια με στόχο την άνοδο του πληθωρισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου και οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι αγορές θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.
Η πρώτη μετά την κρίση αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να σημειωθεί στο δεύτερο μισό του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης