Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Σημαντική ανάκαμψη παρουσιάζει η οικονομία της Αργεντινής - Αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 40%

Financial Times: Σημαντική ανάκαμψη παρουσιάζει η οικονομία της Αργεντινής - Αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 40%
Η αύξηση των επιτοκίων είναι ουσιστικά το πρώτο σημαντικό τεστ για τον αργεντίνο πρόεδρο Mauricio Macri από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από δυόμισι χρόνια
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προκάλεσε έκπληξη στις αγορές, όταν αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 40% , μια κίνηση που ενίσχυσε το εθνικό της νόμισμα, το πέσο, το οποίο είχε πληγεί το τελευταίο διάστημα από το κύμα πωλήσεων όπως και όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.
Σύμφωνα με τους Financial Times , το πέσο σημείωσε άνοδο πάνω από 5% φτάνοντας το υψηλό επίπεδο των 21,238 έναντι του δολαρίου μετά την τρίτη αύξηση επιτοκίου μέσα σε μια εβδομάδα, πριν κλίσει χθες στα 2,3% .
Το νόμισμα, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα 15% φέτος έναντι του δολαρίου, έκανε ρεκόρ χαμηλό στα 22,25 δολάρια ανά δολάριο την Πέμπτη, αφού τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν κατά 300 μονάδες βάσης.
Η αύξηση των επιτοκίων είναι ουσιστικά το πρώτο σημαντικό τεστ για τον αργεντίνο πρόεδρο Mauricio Macri από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από δυόμισι χρόνια, υποσχόμενος στους ψηφοφόρους ότι θα έκανε την Αργεντινή «μια φυσιολογική χώρα» όπως τόνιζε χαρακτηριστικά.
Μια υπόσχεση που ενθουσίασε του Αργεντίνους αλλά ακόμη περισσότερο τους επενδυτές.
Παρά την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης, το οποίο έχει επιδιώξει να εξαλείψει τις οικονομικές δυσκαμψίες που έχουν απομείνει από τις δεκαετίες της αριστερής κυριαρχίας των προέδρων Nestor και Cristina Kirchner, ο Macri καταφέρνει να κρατά ψηλά τη δημοτικότητα του κοντά στο 50%. Οι Kirchners ήρθαν στην εξουσία το 2003 μετά την τεράστια υποτίμηση της Αργεντινής και την αδυναμία εξόφλησης του χρέους ύψους 100 δισ. Δολαρίων.
Αυτή την εβδομάδα, το επίσημο χρεωστικό επιτόκιο της Αργεντινής αυξήθηκε από 27,25% σε 40%, καθώς η κεντρική τράπεζα επιχείρησε να ενισχύσει το πέσο, έχοντας ήδη ξοδέψει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 5 δισ. Δολαρίων.
Ο Nicolas Dujovne, υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, δήλωσε ότι θα ενισχύσει τον στόχο του για μείωση του πρωταρχικού δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2018 από 3,2% του ΑΕΠ σε 2,7%.
«Η σύγκλιση προς τη δημοσιονομική ισορροπία δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε, δεσμεύοντας να μην πάει σε «λαϊκιστικές πιέσεις» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Αργεντινής, το οποίο χρηματοδοτεί με ξένο δανεισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης