Διεθνή

Ισπανία: Σε υψηλά 13 μηνών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Μάιο του 2018, στο 2%

Ισπανία: Σε υψηλά 13 μηνών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Μάιο του 2018, στο 2%
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,9%
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατριών μηνών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (30/5) στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, με τα αποτελέσματα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατα 2%, έναντι 1,1% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτος, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του δείκτη κατά 1,7%.
Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύθηκε κατά 2,1% έναντι 1,1% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων στο 1,7%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσνα άνοδο της τάξεως του 0,9% έναντι πτώσης 0,1% τον Απρίλιο, ενώ παρόμοιο ποσοστό ανόδου σημείωσε επίσης και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή.
Υπενθυμίζουμε ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν τόσο οι τιμές καταναλωτή όσο και ο εναρμονισμένος ΔΤΚ να καταγράψουν άνοδο της τάξεως του 0,5%.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η ισπανική στατιστική υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας ενισχύθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 1,6% τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Οι μηνιαίες πωλήσεις του λιανικού εμπορίου υποχώρησαν κατά 0,3% αντισταθμίζοντας την άνοδο της τάξεως του 0,3% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα, ενώ παράλληλα αποτέλεσε την πρώση πτώση μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες ανόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης