Διεθνή

Oρκίστηκε ο Sanchez πρωθυπουργός της Ισπανίας - Τέλος εποχής για τον Mariano Rajoy

Oρκίστηκε ο Sanchez πρωθυπουργός της Ισπανίας - Τέλος εποχής για τον Mariano Rajoy
H πρόταση μομφής κατά του Rajoy πέρασε με 180 ψήφους υπέρ, 169 κατά και μία αποχή
(upd6) Νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ανέλαβε και επισήμως ο σοσιαλιστής Pedro Sanchez, ο οποίος κατάφερε την Παρασκευή 1/6 να ανατρέψει τον συντηρητικό Μ. Rajoy που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2011, με την πρόταση μομφής εναντίον του.
Μάλιστα, σήμερα, Σάββατο 2/6, ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ο 46χρονος P. Sanchez, ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’ στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα.

Ο Ισπανός Σοσιαλιστής Pedro Sanchez ορκίστηκε επικεφαλής μιας κυβέρνησης την οποία δεν έχει σχηματίσει ακόμη και δεν έχει ανακοινώσει τα μέλη της.
Η ορκωμοσία έγινε στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) σε ένα προάστιο βορειοδυτικά της Μαδρίτης.


Ο οικονομολόγος Pedro Sanchez , με 84 βουλευτές επί συνόλου 350 καλείται να κυβερνήσει την Ισπανία και μάλιστα θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος δεν είναι βουλευτής.

Την Παρασκευή 1/6 το bankingnews έγραφε:

Νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής Pedro Sanchez, καθώς υπερψηφίστηκε με 180 ψήφους η πρόταση μομφής κατά του Mariano Rajoy, ο οποίος φεύγει από την εξουσία μετά από επτά χρόνια.
H νέα κυβέρνηση Sanchez δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής δύναμαης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο Pablo Iglesias των Podemos πρότεινε κοινοβουλευτική συνεργασία στον Sanchez, υπό τον όρο ότι δεν θα εφαρμόσει τον προϋπολογισμό Rajoy, ωστόσο ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί κανονικά.


Νωρίτερα, ο Mariano Rajoy παραδέχθηκε το τέλος της πρωθυπουργίας του,  μιλώντας στη Βουλή της Ισπανίας στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει σε βάρος του το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι η πρόταση μομφής θα προχωρήσει και θα υπερψηφιστεί.
Ο Pedro Sanchez θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Θέλω να είμαι ο πρώτος που θα του δώσει συγχαρητήρια.
Ως δημοκράτης θα αποδεχθώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ και αυτό που έχει γίνει» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Rajoy.
«Ήταν τιμή μου που υπήρξα πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Είναι τιμή μου που αφήνω την Ισπανία καλύτερα από ότι την παρέλαβα.
Εύχομαι στο διάδοχο μου να μπορεί να το πει και αυτός, το εύχομαι για το καλό της Ισπανίας.
Πιστεύω πως υπηρέτησα την εντολή που έλαβα για το καλό των Ισπανών.
Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα την κοινοβουλευτική μου ομάδα.
Ευχαριστώ τους Ισπανούς για την κατανόηση και τη στήριξη τους» είπε ο Rajoy.

Ισπανία: Η κυβέρνηση Sanchez θα εξαντλήσει την κοινοβουλευτική θητεία ή θα πάει σε πρόωρες εκλογές;

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής και το τέλος του Mariano Rajoy που έχει ως αποτέλεσμα την πρωθυπουργία της Ισπανίας να αναλαμβάνει ο Σοσιαλιστής Pedro Sanchez, το βασικό ερώτημα για την επόμενη πολιτική ημέρα της Ισπανίας παραμένει: Η κυβέρνηση του θα εξαντλήσει την κοινοβουλευτική περίοδο ή θα δρομολογήσει τη διαδικασία για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Όπως προέκυψε από την ψηφοφορία στη Βουλή ο Sanchez έχει τη στήριξη μιας ευρείας κοινοβουλευτικής δύναμης αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος κατά πόσο αυτό μπορεί να εγγυηθεί και τη μακροημέρευση της νέας κυβέρνησης.
Ο Pablo Iglesias από τους Podemos, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση του Sanchez, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2020 ενώ από την πλευρά του ο Albert Rivera από τους Ciudadanos ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν γνωρίζω πόσο θα κρατήσει αυτή η Βουλή».
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα κάνει ο Sanchez.
Όσον αφορά την Καταλονία αυτό που θέλουμε είναι να τηρηθούν τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα.
Εάν ο Sanchez θέλει να συμφωνήσει με αυτούς που θέλουν να χωρίσουν την χώρα μας, θα μας βρει απέναντι του» είπε ο Rivera, το κόμμα του οποίου καταψήφισε την πρόταση μομφής κατά του Rajoy.
Σε κάθε περίπτωση ο Sanchez υποστήριξε για ακόμα μια φορά ότι θα σεβαστεί τον προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Rajoy, ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ισπανίας απέναντι στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του να ανοίξει διάλογο με τους Καταλανούς αποσχιστές εντός του Συνταγματικού πλαισίου.
Ο Sanchez έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να κυβερνήσει έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή έως τα μέσα του 2020, αν και έχει δηλώσει πρόθυμος να πάει σε εκλογές, αν και έως σήμερα δεν έχει ορίσει κάποια ημερομηνία.
Σημειώνεται ότι ο Sanchez είναι ο πρώτος πολιτικός στην ιστορία της Ισπανίας που κερδίζει πρόταση μομφής κατά πολιτικού του αντιπάλου.
Πλέον αυτό που θα ακολουθήσει είναι ότι η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ana Pastor θα γνωστοποιήσει εντός της ημέρας στον Βασιλιά της Ισπανίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση Rajoy θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της στο Βασιλιά, ο οποίος με τη σειρά του θα επικυρώσει την πρωθυπουργία του Sanchez.
Η ορκωμοσία του Sanchez αναμένεται να γίνει αύριο Σάββατο 2 Ιουνίου.

Ποιος είναι ο Sanchez

Ο 46χρονος Pedro Sanchez ανέλαβε μόλις πριν έναν χρόνο την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και αφού επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου του 2017 της Susana Diaz.
Σήμερα με 84 βουλευτές επί συνόλου 350 καλείται να κυβερνήσει την Ισπανία.
Ο Sanchez θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος δεν είναι βουλευτής.
Είναι διδάκτωρ στην Οικονομία, μπήκε στην πολιτική το 2000 ενώ το 2004 ανέλαβε το πρώτο του δημόσιο αξίωμα ως σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης.

Κομισιόν: Εμπιστοσύνη Juncker προς τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας

Πλήρη εμπιστοσύνη στη νέα ισπανική κυβέρνηση έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την διάρκεια της σημερινής (1/6/2018) ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Έχει αποστείλει (στον πρωθυπουργό Pedro Sanchez) συγχαρητήρια επιστολή στην οποία εκφράζει την εμπιστοσύνη του ότι η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο σε μία ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Οι συσχετισμοί για την πρόταση μομφής

Με βάση τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού M. Rajoy θα ψηφίσουν 180 βουλευτές σε σύνολο 350 και κατά της πρότασης μομφής θα ψηφίσουν 169 βουλευτές.
Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή 1 Ιουνίου, αρχικά υπήρξαν φήμες που έκαναν λόγο για πιθανή παραίτηση του πρωθυπουργού πριν την ψηφοφορία.
Σύμφωνα, όμως, με κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, ο Rajoy δεν προτίθεται να παραιτηθεί αλλά επιλέγει να «δοκιμάσει» τις δυνάμεις του στην ψηφοφορία στο ισπανικό κοινοβούλιο την 1η Ιουνίου.
Όπως υποδεικνύει και το γράφημα που ακολουθεί η καταψήφιση του Rajoy θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, εκτός φυσικά εάν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο την τελευταία στιγμή.
Υπέρ της πρότασης μομφής έχουν ταχθεί οι Σοσιαλιστές (PSOE), οι οποίοι διαθέτουν 84 βουλευτές, το κόμμα Podemos με 67 βουλευτές και ορισμένα μικρότερα κόμματα -μεταξύ των οποίων και αυτό των Βάσκων- τα οποία συγκεντρώνουν 29 βουλευτές.
Αποτέλεσμα συνολικά 180 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης Rajoy.
Κατά της πρότασης μομφής έχει ταχθεί, όπως είναι φυσικό, το Λαϊκό Κόμμα (του κ. Rajoy) το οποίο διαθέτει 134 βουλευτές, το Guidadanos με 32 βουλευτές και δύο ακόμη μικρότερα κόμματα με μόλις τρεις βουλευτές.
Συνολικά κατά της πρότασης τάσσονται 169 βουλευτές.
Θα πρέπει να σημειωθεί οτι στο ισπανικό κοινοβούλιο υπάρχουν 350 βουλευτές.

O Σοσιαλιστής Pedro Sanchez ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας

Εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές ή εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής ο Pedro Sanchez αναμένεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας μια και όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής κατά του Rajoy.
Τη θέση ότι η πρόταση μομφής που καταθέτει το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατά του πρωθυπουργού Mariano Rajoy είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική διατύπωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή.
«Η πρόταση μομφής θα υποστηριχθεί από κοινοβουλευτικές ομάδες που εκπροσωπούν 12 εκατομμύρια πολίτες» υποστήριξε ο Sanchez, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει για τις οικονομικές αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία.
«Δεσμεύομαι ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα είναι έτοιμος στην ώρα του, κάτι που δεν έκανε το Λαϊκό Κόμμα» είπε ο Sanchez, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως όλο το Λαϊκό Κόμμα είναι διεφθαρμένο.
«Δεν πιστεύω ότι το Λαϊκό Κόμμα είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα.
Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που υπερασπίζονται την ιδεολογία τους τίμια και ξεκάθαρα.
Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος συναίνεσε ή συνυπήρξε με τη διαφθορά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος προέτρεψε το Λαϊκό Κόμμα να αλλάξει την ηγεσία του και να ανανεωθεί πολιτικά.
Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών υποστήριξε ότι σήμερα η Δημοκρατία θα νικήσει, επισημαίνοντας ότι μια νέα ευκαιρία ανοίγει για το πολιτικό σύστημα της Ισπανίας.
«Είστε έτοιμος να παραιτηθείτε;
Παραιτηθείτε σήμερα και φύγετε με τη θέλησή σας.
Είστε παρελθόν, ένα κεφάλαιο της χώρας κλείνει» υποστήριξε χθες ο Sanchez, ο οποίος πάντως θα κληθεί να ηγηθεί μιας ιδιαίτερα ετερογενούς κυβέρνησης, δεδομένου ότι την πρόταση μομφής στηρίζουν οι Σοσιαλιστές, οι Podemos, το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, κα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Sanchez έσπευσε να σημειώσει πως η κυβέρνηση του θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις υποχρεώσεις της Ισπανίας απέναντι στην ΕΕ.
Και αυτή η τοποθέτηση είναι που έχει καθησυχάσει και τις αγορές και δεν έχουν προκληθεί ιδιαίτερες αναταράξεις σχετικά με την πολιτική κρίση στην Ισπανία.
«Δεσμεύομαι ότι θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ.
Θέλουμε να διατηρήσουμε τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή» είπε ο Sanchez, ο οποίος μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι θα αρχίσει διάλογο και με τους ηγέτες της Καταλονίας.

Sanchez (Σοσιαλιστές Ισπανίας): Απολύτως νόμιμη και συνταγματική η πρόταση μομφής κατά του Rajoy

Την θέση ότι η πρόταση μομφής που καταθέτει το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατά του πρωθυπουργού Mariano Rajoy είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική διατύπωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή.
«Η πρόταση μομφής θα υποστηριχθεί από κοινοβουλευτικές ομάδες που εκπροσωπούν 12 εκατομμύρια πολίτες» υποστήριξε ο Sanchez, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει για τις οικονομικές αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία.
«Δεσμεύομαι ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα είναι έτοιμος στην ώρα του, κάτι που δεν έκανε το Λαϊκό Κόμμα» είπε ο Sanchez, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως όλο το Λαϊκό Κόμμα είναι διεφθαρμένο.
«Δεν πιστεύω ότι το Λαϊκό Κόμμα είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα.
Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που υπερασπίζονται την ιδεολογία τους τίμια και ξεκάθαρα.
Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος συναίνεσε ή συνυπήρξε με τη διαφθορά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος προέτρεψε το Λαϊκό Κόμμα να αλλάξει την ηγεσία του και να ανανεωθεί πολιτικά.

Iglesias: Προτείνει κοινοβουλευτική συνεργασία στον Sanchez, με όρο να μην εφαρμόσει τον προϋπολογισμό Rajoy

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία,πρότεινε ο ηγέτης των Podemos Pablo Iglesias πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Pedro Sanchez, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζύ με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.
Τη δυσκολία τούτη του Sanchez να αναλάβει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης βασισμένος στην ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη, υπογραμμίζουν και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ):
«Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84».
Οι ίδιες πηγές από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης.
«Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, η πρόταση του Iglesias στον Sanchez για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Rajoy.
«Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πως το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ», τόνισε ο Iglesias στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, απευθυνόμενος στον ηγέτη των σοσιαλιστών.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Irene Montero, δήλωσε πως εάν ο Sanchez κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Rajoy θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους.
«Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Sanchez θα είναι ένας Rajoy νο 2.
Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ.
Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό», έγγραψε η ίδια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Απεναντίας, την ικανοποίησή τους για τη εκπεφρασμένη διατήρηση του ψηφισμένου προϋπολογισμού από τον Σάντσεθ εκφράζουν κύκλοι του ΡΡ, επισημαίνοντας πως τόσο τα PSOE, όσο και οι Podemos τον είχαν πολεμήσει λυσσαλέα στο Κοινοβούλιο: «Είναι θριαμβευτικό» που επιβεβαιώνεται η προφητική φράση που εκστόμισε χθες ο Rajoy για τους Podemos, λέγοντας πως τώρα «θα χρειασθεί να φάνε τον προϋπολογισμό με πατάτες».
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως το PP δεσμεύεται να μην τορπιλίσει την εφαρμογή του προϋπολογισμού, μόνο και μόνο για να κάνουν δύσκολη τη ζωή στη νέα κυβέρνηση.
«Το ΡΡ είναι ένα σοβαρό κόμμα», υποστηρίζουν, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από την πρόταση μομφής έχει επηρεάσει το ισπανικό Χρηματιστήριο κι ευελπιστούν πως αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή άλλοι κύκλοι του ΡΡ δηλώνουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν μία σειρά από τροποποιήσεις για τον προϋπολογισμό, προκειμένου να καταστεί δύσκολη η έγκρισή του, εκμεταλλευόμενες όλες τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων που αρχικά τον υπερψήφισαν.
Το άλλο μέτωπο, που ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσκολίες στον Σάντσεθ είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Καταλωνία, καθώς η τοποθέτηση του εν αναμονή πρωθυπουργού δεν είναι σαφής.
Ο Sanchez στη χθεσινή του ομιλία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της Καταλωνίας (αλλά και στις άλλες Αυτόνομες περιοχές) προτείνοντας διάλογο, αλλά καλώντας και την καταλανική κοινωνία να πράξει το ίδιο, όμως επί τη βάσει κοινών συνιστωσών, όπως είναι το Σύνταγμα και το Καθεστώς για την Αυτονομία.
Παρά τον σκεπτικισμό που εξέφρασαν, οι καταλανοί συντηρητικοί PDeCAT αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σάντσεθ, ενώ το καταλανικό ERC και το βασκικό Bildu επεσήμαναν πως η στήριξη που προσφέρουν στον Sanchez στην παρούσα πρόταση μομφής δεν θα πρέπει να προσληφθεί ως «μία στήριξη στο PSOE», αλλά μία «απόρριψη του ΡΡ».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Παρασκευή 25 Μαίου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος κατά την ολοκλήρωση της δίκης για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.
Ο Pedro Sanchez, ηγέτης του PSOE και υποψήφιος διάδοχος του Rajoy στην πρωθυπουργία, θα ανέβει στο βήμα το μεσημέρι για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στην περίπτωση που καταφέρει να πάρει την θέση του σημερινού πρωθυπουργού της Ισπανίας.
«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Guertel, δεν υπάρχουν πλέο υποθέσεις , αλλά βεβαιότητες.
Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Guertel», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.
«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.
Την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πολύ λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».
Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο Sanchez μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου.
Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.
Οπως και στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, η τύχη του Rajoy θα εξαρτηθεί και πάλι από την απόφαση του Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές), που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά είναι πιθανόν να δώσει τις ψήφους του στο PSOE με το οποίο συγκυβερνά στην Χώρα των Βάσκων.
Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.
Συγκεκριμένα, εάν η πρόταση μομφής επιτύχει, ο Rajoy θα καθαιρεθεί αυτομάτως και ο Σάντσεθ θα αναλάβει, επίσης αυτομάτως, την πρωθυπουργία.
Εάν ο Mariano Rajoy ο οποίος απέρριψε χθες την ιδέα της παραίτησης, επιβιώσει της πρότασης μομφής, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολιτικά πολύ αποδυναμωμένος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης