Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Η κυβέρνηση Sanchez θα εξαντλήσει την κοινοβουλευτική θητεία ή θα πάει σε πρόωρες εκλογές;

Ισπανία: Η κυβέρνηση Sanchez θα εξαντλήσει την κοινοβουλευτική θητεία ή θα πάει σε πρόωρες εκλογές;
Τι ακολουθεί μετά τη πρόταση μομφής κατά του Rajoy
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής και το τέλος του Mariano Rajoy που έχει ως αποτέλεσμα την πρωθυπουργία της Ισπανίας να αναλαμβάνει ο Σοσιαλιστής Pedro Sanchez, το βασικό ερώτημα για την επόμενη πολιτική ημέρα της Ισπανίας παραμένει: Η κυβέρνηση του θα εξαντλήσει την κοινοβουλευτική περίοδο ή θα δρομολογήσει τη διαδικασία για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Όπως προέκυψε από την ψηφοφορία στη Βουλή ο Sanchez έχει τη στήριξη μιας ευρείας κοινοβουλευτικής δύναμης αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος κατά πόσο αυτό μπορεί να εγγυηθεί και τη μακροημέρευση της νέας κυβέρνησης.
Ο Pablo Iglesias από τους Podemos, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση του Sanchez, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2020 ενώ από την πλευρά του ο Albert Rivera από τους Ciudadanos ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν γνωρίζω πόσο θα κρατήσει αυτή η Βουλή».
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα κάνει ο Sanchez.
Όσον αφορά την Καταλονία αυτό που θέλουμε είναι να τηρηθούν τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα.
Εάν ο Sanchez θέλει να συμφωνήσει με αυτούς που θέλουν να χωρίσουν την χώρα μας, θα μας βρει απέναντι του» είπε ο Rivera, το κόμμα του οποίου καταψήφισε την πρόταση μομφής κατά του Rajoy.
Σε κάθε περίπτωση ο Sanchez υποστήριξε για ακόμα μια φορά ότι θα σεβαστεί τον προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Rajoy, ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ισπανίας απέναντι στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του να ανοίξει διάλογο με τους Καταλανούς αποσχιστές εντός του Συνταγματικού πλαισίου.
Ο Sanchez έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να κυβερνήσει έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή έως τα μέσα του 2020, αν και έχει δηλώσει πρόθυμος να πάει σε εκλογές, αν και έως σήμερα δεν έχει ορίσει κάποια ημερομηνία.
Σημειώνεται ότι ο Sanchez είναι ο πρώτος πολιτικός στην ιστορία της Ισπανίας που κερδίζει πρόταση μομφής κατά πολιτικού του αντιπάλου.
Πλέον αυτό που θα ακολουθήσει είναι ότι η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ana Pastor θα γνωστοποιήσει εντός της ημέρας στον Βασιλιά της Ισπανίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση Rajoy θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της στο Βασιλιά, ο οποίος με τη σειρά του θα επικυρώσει την πρωθυπουργία του Sanchez.
Η ορκωμοσία του Sanchez αναμένεται να γίνει αύριο Σάββατο 2 Ιουνίου.

Ποιος είναι ο Sanchez
Ο 46χρονος Pedro Sanchez ανέλαβε μόλις πριν έναν χρόνο την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και αφού επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου του 2017 της Susana Diaz.
Σήμερα με 84 βουλευτές επί συνόλου 350 καλείται να κυβερνήσει την Ισπανία.
Ο Sanchez θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος δεν είναι βουλευτής.
Είναι διδάκτωρ στην Οικονομία, μπήκε στην πολιτική το 2000 ενώ το 2004 ανέλαβε το πρώτο του δημόσιο αξίωμα ως σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης