Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno: Θα καταρτιστεί σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξιόπιστο για τις αγορές

Centeno: Θα καταρτιστεί σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξιόπιστο για τις αγορές
"Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου", ανέφερε ο M. Centeno
Για την κατάρτιση από την ευρωζώνη ενός σχεδίου ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο ίδιος, παραχώρησε το Σάββατο 2/6 στο  Reuters  συνέντευξη, μετά το πέρας των συνομιλιών των αξιωματούχων της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των G7 στο θέρετρο Ουίσλερ του Καναδά, με στόχο να εξασφαλιστεί στήριξη την τελευταία στιγμή από το ΔΝΤ ως προς την προσφορά ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που θα κάνει η ευρωζώνη, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα θεωρηθεί αξιόπιστη από τις αγορές και θα προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.
Δεν υπήρξε συμφωνία το Σάββατο 2 Μαίου, όμως η ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να είναι έτοιμη προς έγκριση μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα θέλουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου ελάφρυνσης χρέους.
Όπως δήλωσε ο Centeno «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου και όλοι θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση (για την ελάφρυνση χρέους) θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές (...) από την 20ή Αυγούστου» και πέρα».
Μετά από τρία προγράμματα στήριξης από το 2010, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι σήμερα οι βασικοί πιστωτές της Αθήνας, με το ύψος των δανειακών χορηγήσεων να έχει φθάσει τα 230 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ είχε συμμετάσχει στα δύο πρώτα προγράμματα, όμως αρνήθηκε να πάρει μέρος στο τρίτο, μέχρι η ευρωζώνη και το Ταμείο να συμφωνήσουν για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, που σήμερα βρίσκεται  στο 179% του ΑΕΠ.
Χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από την ευρωζώνη,  οι επενδυτές θα παραμείνουν μακριά από την Ελλάδα, φοβούμενοι θα  για τα δημοσιονομικά της, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Τα στοιχεία του πακέτου

Υπάρχει συμφωνία του ΔΝΤ και της ευρωζώνης πως δεν θα υπάρξει «κούρεμα» (μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους) αλλά μόνο παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων.
Τον Μάιο του 2016 η ευρωζώνη είχε υποσχεθεί να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και των περιόδων χάριτος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% αργότερα.
Τον Ιούνιο του 2017, υπό την έντονη πίεση του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γνωστοποίησαν ότι είναι έτοιμοι να παρατείνουν τις περιόδους χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από μηδέν έως δεκαπέντε χρόνια. Σήμερα οι μέσοι χρόνοι αποπληρωμής είναι 32 χρόνια.
Πολλοί διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ θεωρούν ότι η έγκριση του ΔΝΤ στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους είναι βασικό στοιχείο για την αξιοπιστία του στις αγορές, όμως ο Centeno το σκέφτεται διαφορετικά
«Δεν θα το έθετα έτσι», είπε και εξήγησε «νομίζω ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να διαβάσει το τελικό πακέτο που θα συμφωνηθεί και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μέλλον όπως κι αν έχει, λόγω της τεράστιας οικονομικής δέσμευσης που έχει κάνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ήδη».
Ο ίδιος σημείωσε ότι το πακέτο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους που θα προταθεί θα αφορά το δεύτερο πρόγραμμα (131 δισεκ. ευρώ).
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντός των συμφωνηθεισών γραμμών.
 Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. Αυτό είναι που συζητείται. Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα».
Τα άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανειακών χορηγήσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερες από την ευρωζώνη, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και τη σύνδεση της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ επιθυμεί οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής των δανειακών χορηγήσεων του ΕΜΧΣ να επιμηκυνθούν το ανώτατο στα 15 χρόνια. Επίσης, προτείνει να παρατείνονται αυτόματα, επ' αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών να μένει κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
Η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές διαφωνούν με την αυτόματη επέκταση, θέλουν μικρότερη περίοδο από τα 15 χρόνια για τις ωριμάνσεις και τριμηνιαίες αξιολογήσεις για να διαπιστώνουν αν η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.
Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις η ευρωζώνη θέλει να εισάγει μέσα στη συμφωνία χρέους μια ρήτρα, που θα καταστεί άκυρη τη συμφωνία αν η Ελλάδα δεν διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης