Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετατίθεται για το 2019 ή 2020 η λύση στο χρέος εάν επιβληθεί προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα - Εμπόδιο και η Ιταλία

tags :
Μετατίθεται για το 2019 ή 2020 η λύση στο χρέος εάν επιβληθεί προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα - Εμπόδιο και η Ιταλία
Μια πιστωτική γραμμή που στην πράξη είναι απόδειξη αποτυχίας και αδυναμίας δεν θα βελτιώσει το ρίσκο χώρας οι τιμές των ελληνικών assets θα είναι υψηλής επικινδυνότητας
Εάν επιβληθεί προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα….λόγω της Ιταλικής κρίσης και της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων….κινδυνεύει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους αναφέρουν ορισμένες πηγές προσκείμενες σε τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «μέχρι τώρα η Γερμανική κυβέρνηση έχει επιδείξει πολύ μεγάλη σταθερότητα στις θέσεις της για το ελληνικό χρέος.
Η Γερμανία είναι οπαδός της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα λιγότερα.
Όμως ο σοβαρός κίνδυνος πλέον δεν είναι εάν η Ελλάδα πάρει ελάχιστα στο χρέος αλλά μήπως δεν πάρει τίποτε για δύο λόγους.
1)Εάν επιβληθεί ECCL προληπτική πιστωτική γραμμή θα σημάνει ότι ο ESM θα χρηματοδοτήσει αυτό το μεταβατικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους και δύο 6μήνων παράτασης συνολικά δύο έτη.
Η Γερμανία εύλογα θα προσπαθήσει να μεταθέσεις τις διαπραγματεύσεις για το χρέος μετά την λήξη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Γιατί να δοθεί τώρα ένα πακέτο λύσης στο χρέος όταν μπορεί να δοθεί αργότερα;
Ακόμη και εάν δοθούν κάποια μέτρα θα έχουν προσχηματικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα.
2)Υπάρχει και η Ιταλία που γεννά πολλά ερωτηματικά.
Εάν η Γερμανία συναινέσει σε μια ουσιαστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, θα έρθει και η Ιταλία και θα ζητήσει κάποιας μορφής ελάφρυνσης του χρέους της, εξέλιξη που θα προκαλούσε πολιτικό και οικονομικό σεισμό.
Ένας φαύλος κύκλος θα ανοίξει με επίκεντρο το χρέος των χωρών της Νοτίου Ευρώπης».
Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα χρησιμοποιηθεί από όλους τους μηχανισμούς των δανειστών ως δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει δοθεί λύση στο χρέος.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδειχτεί ότι και με ECCL δεν διασφαλίζεται η σταθερότητα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Την τρέχουσα συγκυρία η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο και παρ΄ όλα αυτά οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται στο 4,5%.
Μια πιστωτική γραμμή που στην πράξη είναι απόδειξη αποτυχίας και αδυναμίας δεν θα βελτιώσει το ρίσκο χώρας και η τιμολόγηση των ελληνικών assets θα είναι υψηλού ρίσκου.


Πρώτη ενημέρωση 2018-06-06 01:13:28
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης