Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Στο τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων έως 21/6

Centeno: Στο τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων έως 21/6
Η ελάφρυνση χρέους θα πραγματοποιηθεί εφόσον θεωρηθεί απαραίτητη, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Eurogroup
Ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων του τρέχοντος προγράμματος έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ζητά ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε επιστολή προς τους ομολόγους του της Ευρωζώνης, στην οποία κάνει τον απολογισμό της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ στις 24 Μαΐου 2018.
Στην επιστολή του –με ημερομηνία 4 Ιουνίου – ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι με την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων θα μπορέσει να υπάρξει πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν «πιθανά μέτρα για το χρέος» αλλά και «το μετά το πρόγραμμα πλαίσιο».
Για το χρέος τονίζεται ότι η ελάφρυνση θα έρθει στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary).
Προς αυτή την κατεύθυνση οι Θεσμοί εργάζονται για την ποσοτικοποίηση του πακέτου.
Αναλυτικότερα και στο μέρος της επιστολής του που αφορά την Ελλάδα, ο κ. Centenο σημειώνει τα ακόλουθα: «Χαιρετίσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) στην οποία έφτασαν οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πάνω σε μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.
Ως επόμενο βήμα, ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλες τις προηγούμενες ενέργειες (prior actions) εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίασή μας τον Ιούνιο.
Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση τον Ιούνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μετα-προγραμματικό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
Πραγματοποιήσαμε επίσης μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα υλοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary), υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους Θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος.
Τέλος, ζητήθηκε από το Euro Working Group να εργαστεί περαιτέρω τις ερχόμενες εβδομάδες πάνω σε όλα τα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν ώστε να διασφαλίζεται μια πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Το αγγλικό κείμενο της επιστολής του κ. Centeno που αφορά την Ελλάδα είναι το ακόλουθο:

«We welcomed the staff-level agreement that the institutions and the Greek authorities reached on a package of reforms required for the successful completion of the 4th review of the ESM programme.
This is a major milestone which brings us one step closer to the successful completion of the ESM programme.
As a next step, we called upon the Greek authorities to complete all prior actions in time for our next meeting in June. This will allow us to take a political decision in June on the closure of the review and of the programme, including on possible debt measures, the post-programme framework and the disbursement of the last tranche.
We also held an initial exchange of views on the package of debt relief measures to be implemented at the end of the programme to the extent necessary, conditional on its successful completion.
We have mandated the institutions to produce a final debt sustainability analysis which we can use to calibrate the package of possible debt measures.
Finally, the Eurogroup Working Group was asked to work further, in the coming weeks, on all the elements that need to be in place to ensure a successful exit of Greece from the programme».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης