Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα di Maio ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί - Ισχυροποιείται η Lega Nord

Μήνυμα di Maio ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί -  Ισχυροποιείται η Lega Nord
Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 2,26 τρισεκ. ευρώ ή 132% του ΑΕΠ το δεύτερο χειρότερο μετά την Ελλάδα ως ποσοστό προς το ΑΕΠ.
Τη θέση πως η νέα ιταλική κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά δεν πρόκειται να υποταχθεί στη βούληση άλλων κυβερνήσεων διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio, υπογραμμίζοντας πως ήδη γίνεται αντιληπτό πως η νέα κυβέρνηση δεν λέει πλέον «yes sir».
«Παραμένουμε στο ΝΑΤΟ και είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Αλλά προχωρούμε και το διάλογο με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, όπως γινόταν πάντα» ανέφερε ο Di Maio, ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση του θα υποστηρίξει το άνοιγμα προς τη Ρωσία τη στιγμή που η Δύση έχει επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.
«Ιστορικά η Ιταλία είχε διάλογο με τις ανατολικές χώρες, όπως η Ρωσία, με τα κράτη της Μεσογείου και με αυτά της βόρειας Αφρικής που θα επιτρέψουν να λύσουμε ακόμα και το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές» είπε ο Di Maio.
Όπως υποστήριξε η Ιταλία δεν θα υποταχθεί στην πολιτική βούληση άλλων κυβερνήσεων.
«Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να υποταχθεί στη βούληση άλλων κυβερνήσεων.
Ήδη βλέπουμε πως έχουν αρχίσει να ρίχνουν τους τόνους για τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Αντιλαμβάνονται πως έχουν απέναντι τους μια κυβέρνηση που δεν λέει «yes sir».
Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ αλλά προς το συμφέρον των Ιταλών.
Και ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα» υπογράμμισε ο Di Maio, τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα του ως υπουργού Εργασίας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ιταλική κυβέρνηση: Δεν αμφισβητείται το ευρώ, βιώσιμο το χρέος

Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η παρουσία της Ιταλίας στο ευρώ ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού Conte τονίζοντας επίσης ότι το Ιταλικό χρέος είναι βιώσιμο.

Θα μειώσουμε το χρέος της Ιταλίας μέσω της ανάπτυξης τόνισε με νόημα ο Conte.
Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 2,26 τρισεκ. ευρώ ή 132% του ΑΕΠ το δεύτερο χειρότερο μετά την Ελλάδα ως ποσοστό προς το ΑΕΠ.
Οι Ιταλικές τράπεζες κατέχουν 600 δισεκ. Ιταλικού χρέους
Οι ξένες τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους στο Ιταλικό χρέος και διαθέτουν 133 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή το 2008 π.χ. οι ξένες τράπεζες κατείχαν 178 δισεκ. ελληνικού χρέους….
Η ΕΚΤ κατέχει Ιταλικό χρέος ύψους 344 δισεκ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές στέλνοντας ένα μήνυμα ότι το ευρώ δεν αμφισβητείται στην Ιταλία.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο ωστόσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται με μεγάλη νευρικότητα με την απόδοση να βρίσκεται στο 1,95% δηλαδή 1% υψηλότερα που ήταν πριν την κρίση ενώ έφθασε έως το 3,36% στο αποκορύφωμα της πολιτικής κρίσης.
Με βάση ορισμένους ξένους οίκους το fair value στην απόδοση του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου είναι στο 2,40% ωστόσο βαθειά ανησυχία προκαλεί ο σχεδιασμός της ΕΚΤ να ξεκινήσει την διαδικασία απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Κάποιοι έχουν εκτιμήσει ότι θα δούμε αποδόσεις στα Ιταλικά ομόλογα στο 4% αλλά εάν η Ιταλική κυβέρνηση καταφέρει να εκτονώσει γρήγορα τις ανησυχίες των επενδυτών δεν θα εκτοξευθεί το Ιταλικό ομόλογο.

Συνεχίζεται η ισχυροποίηση των εθνικιστών της Lega Nord στην Ιταλία

Την δεύτερη θέση με τάσεις συνεχούς ανόδου έχει κατοχυρώσει η Lega Nord του Salvini στις δημοσκοπήσεις.
Με βάση νέα δημοσκόπηση το Κίνημα 5 Αστέρων λαμβάνει 30%, η Lega Nord 26% έχοντας αύξηση +4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Οι σοσιαλιστές 19% παραμένουν σταθερά στην 3η θέση και στην 4η θέση η Forza Italia του Berlusconi με 11%.
Πάντως είναι εντυπωσιακό το πώς έχει αλλάξει το κλίμα στην Ιταλία.
Πριν λίγα χρόνια αποκαλούσαν την Lega Nord ένα ακροδεξιό κόμμα και σήμερα η Lega είναι δεύτερο κόμμα συμμετέχει στην ιταλική κυβέρνηση και οι βιομήχανοι της Ιταλίας…είναι ενθουσιασμένοι.
Τα εθνικιστικά κινήματα ξανά δημιουργούν ισχυρό ρεύμα στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης