Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: To Ιταλικό χρέος θα επιδεινωθεί, εάν δεν βελτιωθούν τα ομόλογα

Capital Economics: To Ιταλικό χρέος θα επιδεινωθεί, εάν δεν βελτιωθούν τα ομόλογα
Επιμένει η ανησυχία στις αγορές σχετικά με τις προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης
Για διφορούμενα μηνύματα από τη νέα ιταλική κυβέρνηση, τα οποία προκάλεσαν νέα ανησυχία στις αγορές, κάνει λόγο η Capita Economics.
Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, οι οποίες πλησιάζουν τα υψηλά της 29ης Μαΐου.
Η αλήθεια είναι ότι συνολικά τα ομόλογα της περιφέρειας στην Ευρωζώνη δέχθηκαν πιέσεις λόγω των σχεδίων της ΕΚΤ για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ωστόσο, τα ιταλικά ομόλογα δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, μετά την ομιλία Conte στη Γερουσία, σημειώνει η Capital Economics.


Η ανησυχία στις αγορές εντάθηκε κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο Conte επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης Λέγκας - Πέντε Αστέρων για ραγδαίες αλλαγές.
Μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και στη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι το γεγονός ότι μόνο οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 70 δισ. ευρώ ετησίως ή 3% του ΑΕΠ.
O νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστήριξε επίσης ότι το ιταλικό χρέος είναι βιώσιμο.
Είναι γεγονός ότι ο Conte έχει δίκιο, καθώς ο δείκτης χρέους δεν αυξάνεται και το κόστος δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο αυτή η εικόνα μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί, καθώς από τώρα έως τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές του 2023, θα ωριμάσει χρέος ύψους 1 τρισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 60% του ιταλικού ΑΕΠ.
Εάν λοιπόν οι αποδόσεις παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα δυσκολέψει πάρα πολύ, προειδοποιούν οι αναλυτές.


Παρόλα αυτά, κάποια άλλα σημεία της ομιλίας Conte ήταν πιο μετριοπαθή, όπως τονίζουν οι αναλυτές.
Για παράδειγμα, αποκάλεσε την Ευρώπη «το σπίτι της Ιταλίας», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για έξοδο από το ευρώ.
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την Ιταλία η εμπιστοσύνη των αγορών, σε αντίθεση με τους οξείς τόνους των Savini και di Maio.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Capital Economics επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο 4% έως τα τέλη του 2018, γεγονός που δικαιολογεί και τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στις ιταλικές μετοχές.
Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,05%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης