Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λάβρος κατά της κυβέρνησης ο Σταϊκούρας - «Νέο αριστερό μνημόνιο με σκληρά μέτρα και χωρίς λεφτά»

Λάβρος κατά της κυβέρνησης ο Σταϊκούρας - «Νέο αριστερό μνημόνιο με σκληρά μέτρα και χωρίς λεφτά»
«Είναι ένα ακόμα αριστερό πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και του τρίτου αχρείαστου μνημονίου, που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα Τσίπρα - Καμμένου», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας
Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγορώντας την ότι φορτώνει τον ελληνικό λαό με ένα ακόμα αχρείαστο μνημόνιο, μίλησε για ταπεινωτική εξέλιξη και απέρριψε τις αιτιάσεις περί καθαρής εξόδου της χώρας, αντιτείνοντας ότι «αυτό που θα υπάρξει, είναι ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας χωρίς χρηματοδότηση».
«Είναι ένα ακόμα αριστερό πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και του τρίτου αχρείαστου μνημονίου, που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα Τσίπρα - Καμμένου.
Αυτή η ταπεινωτική εξέλιξη δείχνει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.
«Η δήθεν καθαρή έξοδος δεν είναι εφικτή.
Οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται με νέα μέτρα λιτότητας μετά το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των περικοπών αδυνατεί να ενισχύσει την πραγματική οικονομία.
Η ΝΔ για αυτούς τους λόγους και με αίσθηση ευθύνης θα καταψηφίσει επί της αρχής του το πολυνομοσχέδιο» υπογράμμισε.
Ακολούθως, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «το πιο επώδυνο νομοσχέδιο από την πιο μνημονιακή κυβέρνηση του τόπου που χτυπά κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες και αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη με πιθανές βαριές ήττες».
«Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση γράφει τον επίλογό της στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου της περί υποκριτικής» σημείωσε κάνοντας για «αυταπάτες και νέα κυβερνητικά ψέματα».
«Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα οδηγηθεί η χώρα σε καθαρή έξοδο. Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση της χώρας από το πρόγραμμα. Οι μνημονιακές πολιτικές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν για τα πολλά επόμενα χρόνια, όπως φαίνεται και από το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που αρνείστε να καταθέσετε στη Βουλή» ανέφερε και συνέχισε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήδη ψήφισε πρόσθετα μέτρα λιτότητας που καμία άλλη χώρα δεν ψήφισε.
Δεσμεύτηκε για τέσσερα χρόνια μετά το 2018, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Δέσμευσε τη δημόσια περιουσία της χώρας για 100 χρόνια.
Συμφώνησε στην υλοποίηση του προγράμματος για το χρέος για μετά το καλοκαίρι. Καμία άλλη χώρα δεν είχε τέτοιες δεσμεύσεις για ενισχυμένη εποπτεία, ούτε αποδέχθηκε τέτοιους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις» σημείωσε ο αγορητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ισχυρίζεται (σσ. η κυβέρνηση) ότι επιτυγχάνει τους στόχους ανάπτυξης.
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία προσπαθεί να φθάσει στο σημείο που ήταν το 2014.
Από το 2014 έως σήμερα το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 9,5 δισ ευρώ, το ιδιωτικό χρέος έχει διογκωθεί κατά 57%, η ανταγωνιστικότητα υποχώρησε, η μακροχρόνια ανεργία διογκώθηκε, οι ευέλικτες μορφές εργασίας διευρύνθηκαν, οι καταθέσεις μειώθηκαν, το ονομαστικό χρέος της χώρας δεν έφτασε εκεί που ήταν το 2014, το χρέος διογκώνεται και οι κεφαλιακοί περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται».
Όπως υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, τα νέα μέτρα ανεβάζουν στα 14,5 δισ ευρώ αυτά που θα πρέπει να επιτευχθούν για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του πολυνομοσχεδίου.
«Θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις από το 2019, θα περικοπεί η προσωπική διαφορά, θα αυξηθούν περισσότερο οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, κατά 35%, θα μειωθεί το αφορολόγητο, ενώ αναμένεται να υπάρξει αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα λαϊκά στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών που είχε απειλήσει με παραίτηση αν μειωνόταν το αφορολόγητο, σήμερα εθίστηκε στις περικοπές.
Ακόμα και αν υλοποιηθεί η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της κυβέρνησης, οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 θα υπερκαλύπτουν τα όποια αντίμετρα και τον όποιο δημοσιονομικό στόχο. Οι περικοπές θα υπερβαίνουν τα όποια αντίμετρα» τόνισε.
Επιπλέον, έκανε λόγο για την «πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση» που εφαρμόζει τις πιο σκληρές πολιτικές με αποτέλεσμα να καταλήξει η χώρα με μνημόνια χωρίς όμως λεφτά.
Απέρριψε, επίσης, τις αιτιάσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι με τις πολιτικές της η κυβέρνηση οδήγησε το 2017 την οικονομία στην ύφεση, ενώ οι στόχοι για το 2018 είναι προς τα κάτω και γενικά έχει αποτύχει σε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί συνολικά δυνητικός πλούτος ύψους 34 δισ ευρώ και από κάθε νοικοκυριό 18,020 ευρώ.
«Πρώτη φορά κατατίθεται ένα νομοσχέδιο χωρίς έναν πίνακα, έναν στόχο, ένα χρονοδιάγραμμα.
Αυτό που είδαμε είναι μια γενικόλογη έκθεση ιδεών» είπε ο κ. Σταϊκούρας και επέμεινε ότι «είναι αδύνατον η κυβέρνηση να πιάσει τους υψηλούς στόχους ανάπτυξης που έχει θέσει με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει σε στασιμότητα και να σέρνεται» επεσήμανε.
Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε και για τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέλει να πιάσει 5,2% και λησμονεί ότι ως αντιπολίτευση υποστήριζε ότι το 3,5% σκοτώνει και πλήττει την οικονομία».
«Ακόμα και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκφράζει ανησυχία ότι τα υψηλά πλεονάσματα επηρεάζουν την ανάπτυξη.
«Η σημερινή κυβέρνηση σε πλήρη ασυνέπεια με όσα υποτίθεται ήταν πολέμια, έγινε λάτρης της υπεράσπισης των υψηλών πλεονασμάτων.
Η κυβέρνηση, λόγω ανικανότητας, αδυνατεί να αιμοδοτήσει την πραγματική οικονομία, ενώ αμετάκλητα και άνευ όρων παραδίδει τη δημόσια περιουσία της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχτεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύστησε το Ταμείο Αποκρατικοιήσεων και δέσμευσε τη δημόσια περιουσία για ένα αιώνα.
Σήμερα, ολοκληρώνεται ο εγγυητής του τρίτου μνημονίου και σε περίπτωση αθέτησης των πληρωμών, η δημόσια περιουσία μπαίνει υποθήκη και ενεχυριάζεται μέχρι του ποσού των 25 δισ» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης