Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λήξη του QE το Δεκέμβριο του 2018 ανακοίνωσε η ΕΚΤ - Στα 15 δισ. μηνιαίως θα μειωθούν από τον Σεπτέμβριο οι αγορές ομολόγων

Λήξη του QE το Δεκέμβριο του 2018 ανακοίνωσε η ΕΚΤ - Στα 15 δισ. μηνιαίως θα μειωθούν από τον Σεπτέμβριο οι αγορές ομολόγων
Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πολιτική της για την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP
(upd4)Τον Δεκέμβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επονομαζόμενο QE, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε σήμερα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ αργότερα και έως τον Δεκέμβριο ο ρυθμός θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Draghi: Σε βιώσιμη τροχιά ο πληθωρισμός

Η πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης έχει εισέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων στο τέλος του 2018.
Αυτό ανέφερε ο Mario Draghi, επικεφαλής της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που επακολούθησε της συνεδρίασης του ΔΣ.



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε ότι ήρθε η στιγμή για τη λήξη του "γιγαντιαίου προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, το οποίο κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργήσει νέα κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ", ανέφερε ο Draghi.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Draghi, εξακολουθούν όμως να απαιτούνται μέτρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ώστε να στηριχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, επομένως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πολιτική η οποία αφορά την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP.
Το πρόγραμμα APP παραμένει στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ.
Είναι ένα μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή, ανέφερε ο Draghi.
Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διατηρήσει την πολιτική του η οποία αφορά την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Επίσης, ο Draghi ξεκαθάρισε ότι το ΔΣ δεν συζήτησε πότε και πως θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.
Χρειαζόμαστε φιλικά προς την ανάπτυξη δημοσιονομικά μέτρα, ανέφερε, τονίζοντας ότι ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, η εκτίμηση της ανάπτυξης το 2018 μειώνεται στο 2%, από 2,4% που εκτιμήθηκε τον Μάρτιο.
Μπορεί να παρατηρείται αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων για την Ευρωζώνη, αλλά το outlook της ανάπτυξης είναι θετικό.


Αναφορικά με την αύξηση των αποδόσεων που παρατηρήθηκε σε ορισμένα κρατικά ομόλογα, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, ο Draghi ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Είναι μεμονωμένο γεγονός.
Οι αγορές έχουν πάντα τις δικές τους προσδοκίες, οι οποίες δεν συμπίπτουν πολλές φορές με τις δικές μας, ανέφερε.
Οι αγορές συχνά δραματοποιούν ορισμένες εξελίξεις.
Η Ευρωζώνη έχει 19 κυβερνήσεις... άρα και εκλογές!
Πρόκειται για τοπικά προβλήματα!
Το σημαντικότερο είναι ότι το ευρώ παραμένει ισχυρό και αξιόπιστο νόμισμα.
Αυτό έχει αποδειχθεί και στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προέβη σε προσεκτική αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πιο πρόσφατες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, τις μετρήσεις των πιέσεων στις τιμές και τους μισθούς και τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.
Δεύτερον, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διατηρήσει την πολιτική του η οποία αφορά την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Τρίτον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού εξακολουθεί να συμβαδίζει με τις τρέχουσες προσδοκίες για μια πορεία διαρκούς προσαρμογής.
Με τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής διατηρείται ο τρέχων διευκολυντικός, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής που θα διασφαλίσει τη συνεχή διαρκή σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Έφθασε η ώρα για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;
Σήμερα 14 Ιουνίου 2018 στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ...είναι πολύ πιθανό ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την Λετονία στην οποία ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Ilmars Rimsevics, κατηγορείται για διαφθορά.
Με βάση ενδείξεις ο Draghi θα ανακοινώσει ότι η ποσοτική χαλάρωση τελειώνει τέλη του 2018 ωστόσο θα αφήσει παράθυρο επέκτασης εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Έχοντας αγοράσει 1,5 τρισεκ. ευρωπαικά assets κυρίως κρατικά ομόλογα αλλά και εταιρικά ομόλογα, έχοντας προκαλέσει μια ιστορικών διαστάσεων στρέβλωση στις αποδόσεις των ομολόγων αφού πλην Ελβετίας είχε φθάσει 112 ομόλογα κυρίως μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας να έχουν αρνητική απόδοση...έφθασε ο καιρός του τέλους.
Πρώτη ήταν η FED που άνοιξε τον κύκλο κατάργησης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και ακολουθεί και η ΕΚΤ.
Το βασικό ζήτημα όμως είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές που "καλοέμαθαν" από την ποσοτική χαλάρωση και πλέον θα πρέπει οι αγορές να προσαρμοστούν σε υψηλότερα επιτόκια και αποδόσεις ομολόγων.
Επίσης κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια παρέμβασης;
Εκτιμάται ότι η πρώτη αύξηση θα έρθει το β΄ 6μηνο του 2019 και προφανώς θα ξεκινήσει από το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και όχι από το βασικό παρεμβατικό επιτοκίο.
Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης είναι 0%
Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -0,40%
Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης 0,25%
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klass Knot και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann, έστρωσαν το έδαφος για την κατάργηση του QE έως το τέλος του 2018.
Και οι τρεις αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους το περασμένο διάστημα προανήγγειλαν το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων καθώς ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς την επίτευξη του στόχο της ΕΚΤ, δηλ. λίγο πιο κάτω από το 2%.
Μάλιστα, ο Weidmann χαρακτήρισε εύλογες τις προσδοκίες της αγοράς για τον τερματισμό του QE έως το τέλος του 2018.
Όπως δήλωσε, ο πληθωρισμός επιστρέφει σταδιακά στον στόχο της ΕΚΤ ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο Praet δήλωσε ότι η σημαντική ανάκαμψη της ευρωζώνης και οι όλο και πιο εμφανείς μισθολογικές πιέσεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός κινείται στο σωστό δρόμο για να φτάσει τον στόχο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klass Knot, οποίος τόνισε θα ήταν εύλογο να ανακοινωθεί το τέλος του QE σύντομα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το outlook του πληθωρισμού είναι σταθερό ενώ πλέον η οικονομία εξαρτάται λιγότερα από τα νομισματικά μέτρα.
Έτσι, το πιο αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Ιουνίου θα είναι το αν η ΕΚΤ διακηρύξει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανακάμψει αρκετά, ώστε να ολοκληρωθεί το QE σε κάποια στιγμή μέσα στο 2018.


Τα «γεράκια» του Συμβουλίου, θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δεσμευθεί ότι θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο, η τράπεζα έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων έως ότου το Συμβούλιο «δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με τον στόχο της».
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σήμερα 1,5%, χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Λίγοι αναμένουν ότι θα φθάσει το επίπεδο αυτό σύντομα.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την ευελιξία της αναφορικά με το QE.
Αλλά οι αντιδράσεις των αγορών θα εξαρτηθούν κυρίως από το αν το πρόγραμμα δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, αλλά και από τις εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη.
Βέβαια, η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει να προχωρήσει σε επέκταση του χρονικού ορίου για τις αγορές κρατικών ομολόγων εάν δεν επιτευχθεί το επόμενο διάστημα ο στόχος της ενίσχυσης του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Νέα κρίση προ των πυλών με αφορμή τα ομόλογα;

Όπως είναι απόλυτα φυσικό η σημερινή εικόνα των αγορών Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας (τόσο ομολογιακών όσο και μετοχικών) φέρνει στις μνήμες αρκετών δυσάρεστες αναμνήσεις, ειδικά στην προοπτική η ΕΚΤ να σταματήσει να στηρίζει τις αγορές ομολόγων.
Μία νέα κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο με το κόστος δανεισμού κυρίως Ελλάδας και Ιταλίας (δηλαδή οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη) να εκτοξεύεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τις εύθραυστες ισορροπίες της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα προετοιμάζεται να «βγει» στις αγορές, κίνηση η οποία συνεχώς αναβάλλεται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς αναζητά καλύτερες συνθήκες από τις υπάρχουσες, μιας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δανειστεί με επιτόκια που φθάνουν το 5%!
Σαφώς η Ισπανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες δύο μεσογειακές χώρες, μιας και σημειώνει καλό ρυθμό ανάπτυξης, έχει συμμαζέψει σημαντικά τα δημοσιονομικά της μεγέθη, ενώ οι τράπεζές της εμφανίζονται περισσότερο υγιείς από ότι στο παρελθόν.
Από τη μεριά τους οι χώρες του Βορρά ή του επονομαζόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, μοιάζουν να μην ενδιαφέρονται διόλου για τα δεινά των Νότιων εταίρων τους, πιέζοντας συνεχώς για λήξη του QE.

Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα

Πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές.

1. Τι θα κάνει η ΕΚΤ την Πέμπτη (14/6/2018);

Βάσει των τελευταίων σχολίων από τους κεντρικούς τραπεζίτης, στην ατζέντα θα είναι το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Με δεδομένο ότι μια αλλαγή πολιτικής είναι αναμενόμενη, το εάν η ανακοίνωση θα έρθει αυτόν ή τον επόμενο μήνα είναι λιγότερο σημαντική.
Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει επίσης τις τελευταίες προβλέψεις της σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που αναμένεται να εξεταστούν εξονυχιστικά για στοιχεία σχετικά με την έξοδο από το QE.
Οι προβλέψεις πιθανόν να περιλαμβάνουν υψηλότερο πληθωρισμό αλλά μικρότερη ανάπτυξη.

2. Εάν όχι τον Ιούνιο, πότε θα αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ;

Για πολλούς οικονομολόγους, οι ελιγμοί για το forward guidance της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει το outlook των αγορών assets και τα επιτόκια, είναι πιθανότερο να έρθουν τον Ιούλιο και όχι τον Ιούνιο.
Στη συνέχεια, πιθανότατα θα περιγράψει τα σχέδια για την ολοκλήρωση του QE μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα περιορίσει τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, αναμένεται κάποια βραχυπρόθεσμη επιφυλακτικότητα, δεδομένης της υποχώρησης των οικονομικών στοιχείων και της αβεβαιότητας στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs αναμένει ότι το QE θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη του 2018, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να έρχεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

3. Εάν θελήσει η ΕΚΤ θα επεκτείνει τα νομισματικά μέτρα;

Η γρήγορη απάντηση είναι όχι ή όχι στην πραγματικά εάν δεν επανασχεδιάσει το πλαίσιο, κάτι που πολιτικά είναι μη βιώσιμο όταν η οικονομία είναι σε αξιοπρεπή μορφή και ο πληθωρισμός ενισχύεται.
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια έλλειψη ομολόγων προς αγορά κάτι που ενισχύει την άποψη περί ολοκλήρωση του QE πιο γρήγορα.
Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με την επέκταση των αγορών ομολόγων προέκυψε πρόσφατα, καθώς ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν τη στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ από το QE λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

4. Πως η Ιταλία μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια εξόδου της ΕΚΤ από το QE;

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η Ιταλία θα συζητηθεί, εάν όχι στη συνεδρίαση τότε στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Centeno, στη συνέντευξη Τύπου.
Εν μέρει έχει επιστρέψει η ηρεμία στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει αποτραπεί επί του παρόντος, αλλά καθώς η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει την αύξηση την αύξηση των δαπανών ερχόμενη σε σύγκρουση με την ΕΕ, η αβεβαιότητα θα επιστρέψει.
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τον μελλοντικό ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ΕΚΤ μείωσε τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων το Μάιο.
Η τράπεζα προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες από την Ιταλία ότι σκοπίμως αγόρασε λιγότερα ιταλικά ομόλογα για να επηρεάσει τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης.

5. Θα επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό;

Ο επίμονος χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο κατά 1,9% τον Μάιο, θέτοντας την πορεία των τιμών εντός του εύρους που έχει θέσει για τον στόχο η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης