Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euobserver: «Σάρκα και οστά» παίρνει η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου

Euobserver: «Σάρκα και οστά» παίρνει η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου
Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι πιστωτές θα προσπαθήσουν στις 21/6 να συμφωνήσουν σε μια συνολική δέσμη που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Αρχίζει να μορφοποιείται μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, περίπου δύο μήνες πριν από τον τερματισμό των οκταετούς διάρκειας προγραμμάτων διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, τονίζει σε δημοσίευμά του το EU Observer.
Την Πέμπτη 14 Ιουνίου του 2018 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενέκρινε ένα ακόμη πακέτο μέτρων, που απαιτούνται από τους διεθνείς πιστωτές και προωθήθηκαν οι τελευταίες απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.     
Με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά, το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, που συμφωνήθηκε το 2015.
Ωστόσο εντατικοποιούνται οι συνομιλίες ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, καθώς μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να ζήσει μόνη της, χωρίς τα χρήματα των δανειστών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.    
Εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι πιστωτές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μια συνολική δέσμη που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και ένα νέο μηχανισμό για την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας.
«Θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί οι υπουργοί να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο στα μάτια και να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις».
Οι μεταρρυθμίσεις  που εγκρίθηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο περιλαμβάνουν νέες αλλαγές στον τομέα της υγείας, την αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και μέτρα για τη μείωση του ποσού των επισφαλών δανείων στις τράπεζες, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας.
 Το ποσό της τελευταίας δόσης αναμένεται να είναι τουλάχιστον 11 – 12 δισ. ευρώ με ένα πρόσθετο ποσό για τη δημιουργία ενός πρόσθετου αποθεματικού  ύψους μέχρι 20 δισ.ευρώ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2019.
Αλλά το κύριο θέμα στο τραπέζι τoυ Eurogroup θα είναι μια μακρά συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία απομάκρυνε την ΕΕ από το ΔΝΤ από την έναρξη του τρίτου προγράμματος το 2015.
«Όλοι έχουν συμφέρον να ελαφρύνουν το βάρος, για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους πιστωτές», δήλωσε ο Olivier Bailli, επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Pierre Moscovici.
«Εάν αφήσουμε μία υπερβολική επιβάρυνση, αυτό θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της Ελλάδας», είπε.
Τα μέτρα για το χρέος που θα συμφωνηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παράταση των προθεσμιών λήξης στην αποπληρωμή δανείων  καθώς και εξαγορά από τον ESM προηγούμενων δανείων από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν τα κράτη της ΕΕ σε προηγούμενα δάνεια προς την Ελλάδα.
Τα χρήματα, περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022, θα μπορούσαν να καταβληθούν στην Ελλάδα σε διάφορες δόσεις, υπό τον όρο ότι η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους της
Ένα άλλο σημείο της συζήτησης είναι ο λεγόμενος μηχανισμός προσαρμογής για την ανάπτυξη, που ονομάζεται επίσης «γαλλικός μηχανισμός», επειδή προτάθηκε από τον Γάλλο υπουργό οικονομικών Bruno Le Maire.
Στο πλαίσιο του μηχανισμού, οι αποπληρωμές της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερες όταν η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη και μικρότερη όταν η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη.
Μέχρι τώρα, το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας ήταν το ΔΝΤ.
Το Ταμείο, το οποίο χρηματοδότησε την Ελλάδα στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης, δεν συμμετείχε οικονομικά στο τρέχον, αλλά παρέμεινε ως τεχνικός σύμβουλος κατόπιν αιτήματος αρκετών κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Από το 2015, το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει μόνο εάν το χρέος της Ελλάδας γινόταν βιώσιμο με μέτρα ελάφρυνσης ή με περικοπές του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ, κυρίως η Γερμανία, αντιδρούν στην έκκληση του ΔΝΤ.
Μετά από μια πρώτη καταρχήν συμφωνία πριν από δύο χρόνια σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, το ΔΝΤ συμφώνησε το 2017 σε δάνειο ύψους 1,7 δισ. ευρώ μόλις καθοριστούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Αλλά τώρα, δύο μήνες πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ο χρόνος θα ήταν πολύ μικρός για να μπορέσει το ΔΝΤ να προχωρήσει στη διαδικασία εκταμίευσης σε περίπτωση συμφωνίας.
Στο πλαίσιο του συμβιβασμού που αναμένεται στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ωστόσο θα αναγνωρίσει ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το ΔΝΤ εκφράζει την άποψή του σχετικά με τα μέτρα για το χρέος.
Αυτό που οι αγορές αναμένουν είναι η αξιόπιστη θέση του Ταμείου», δήλωσε ο Bailli, παραδεχόμενος ότι «αυτό άσκησε πίεση στη Γερμανία».
Στο μέλλον, το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την οικονομία της Ελλάδας μέσω των τυπικών διαδικασιών του.
Από την πλευρά της, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία», μηχανισμό που εισήχθη το 2013 και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα.
Υπό ενισχυμένη εποπτεία, η οποία θα ξεκινήσει την ημέρα λήξης της διάσωσης, στις 20 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει τακτικές αποστολές στην Αθήνα και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές.
Ο μηχανισμός δεν συνεπάγεται κυρώσεις.
Ωστόσο, για τους υπουργούς, καθώς και για τους πιστωτές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κύριος στόχος της υπό συζήτηση δέσμης είναι ότι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης του χρέους και της επιτήρησης διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις και θα διατηρήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης