Τελευταία Νέα
Οικονομία

Guardian: Ανησυχίες ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα υποστεί 4η οικονομική κατάρρευση

Guardian: Ανησυχίες ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα υποστεί 4η οικονομική κατάρρευση
Υπό αυστηρή εποπτεία η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος
Για νέα διαμάχη με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τους όρους για το «χρυσό αντίο» ετοιμάζεται η ευρωζώνη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian.
«Ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα υποστεί τέταρτη οικονομική κατάρρευση εκτός εάν υπογραφεί συμφωνία με την ΕΕ για την απομείωση του χρέους είναι πιθανόν να βγουν στην επιφάνεια πριν την αναμέτρηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη» επισημαίνεται.
Το ΔΝΤ αναμένεται να αποχωρήσει από τη συμφωνία εκτός εάν οι Βρυξέλλες μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η Γερμανία αλλά και άλλες σκληροπυρηνικές χώρες όπως η Φινλανδία και η Αυστρία αναμένεται να απαιτήσουν αυστηρότερες ρήτρες στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ως το κόστος της τελικής αποπληρωμής της.
«Όλοι έχουν συμφέρον να μειώσουν το βάρος, για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους πιστωτές», δήλωσε ο Olivier Bailly, επικεφαλής σύμβουλος του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici.
«Εάν αφήσουμε πολύ μεγάλος βάρος, αυτό θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της Ελλάδας» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα υιοθέτησε και τα τελευταία 88 προαπαιτούμενα στρώνοντας το έδαφος για συμφωνία σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, «η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει με τη μείωση των συντάξεων και τη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μεγάλου εύρους στον δημόσιο τομέα για να ικανοποιήσει τους όρους της εξόδου».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συμφωνήσει αυστηρότερο καθεστώς εποπτείας από αυτό που έχει εφαρμοστεί στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, που και οι δύο βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης νωρίς.
Το Eurogroup την εποπτεία ανά τρίμηνο αντί έξι μήνες που ίσχυε σε άλλες χώρες.
Στη συνέχεια, οι επισκέψεις από την Κομισιόν θα συνεχιστούν έως η Ελλάδα να έχει αποπληρώσει το 75% των 230 δισ. ευρώ στους πιστωτές της ευρωζώνης».
Τέλος, ο Guardian επισημαίνει και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την προληπτική γραμμή στήριξης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης