Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η συναλλαγή ανταλλαγμάτων, Μακεδονικό έναντι capital buffer… δεν αρέσει στους επενδυτές λόγω φιάσκου στο χρέος και ΔΝΤ

Η συναλλαγή ανταλλαγμάτων, Μακεδονικό έναντι capital buffer… δεν αρέσει στους επενδυτές λόγω φιάσκου στο χρέος και ΔΝΤ
Η Ελλάδα παρέδωσε την Μακεδονία…και η οικονομική σταθερότητα θα συνεχίσει να αποτελεί ζητούμενο.
H συναλλαγή ανταλλαγμάτων που πολλές πλευρές αποκαλύπτουν ή υπαινίσσονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης που παρέδωσε το όνομα Μακεδονία ενάντια στην πλειοψηφία των ελλήνων και του αμερικανικού παράγοντα καθώς και των Βρυξελλών…δεν ενθουσιάζει τις αγορές.
Με βάση πολλές ενδείξεις
1)ο χρόνος και η αγωνία να υπάρξει συμφωνία για το Μακεδονικό με τους Σκοπιανούς στις 17 Ιουνίου 2018 λίγο πριν το Eurogroup στις 21 Ιουνίου
2)Οι ευχαριστίες Zaev του πρωθυπουργού της FYROM στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
3)Και η τουλάχιστον ατυχής συνέντευξη Τσίπρα που αναγνώρισε στην Die Welt ότι έκανε λάθος στο δημοψήφισμα του 2015 και ζητάει ελάφρυνση χρέους
Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει συναλλαγή ανταλλαγμάτων για το Μακεδονικό ώστε η Ελλάδα να πάρει ένα «deal» για τα οικονομικά της προβλήματα.
Το bankingnews σε άλλο ρεπορτάζ έχει παρουσιάσει αναλυτικά τι θα πάρει και τι δεν θα πάρει η Ελλάδα από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
Θα πάρει ένα μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα, δεν θα πάρει ουσιαστική λύση στο χρέος με 5ετή επιμήκυνση, ενώ το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα αλλά θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στην μεταμνημονιακή φάση.
Οι αγορές όμως όπως δείχνει τόσο το χρηματιστήριο όσο και τα ομόλογα δεν ενθουσιάζονται αντιθέτως δεν αρέσει όλο αυτό το σκηνικό στις αγορές.

Ποιες είναι οι διάχυτες ανησυχίες;

1)Οι επενδυτές ανησυχούν ότι άπαξ και η λύση στο ελληνικό χρέος θα είναι μικρή όπως τόνισε ο Scholz ουσιαστικά θα υπάρξει 5ετής επιμήκυνση στα δάνεια του EFSF και τμηματική καταβολή των κερδών ANFA – SNP περίπου 3,9 δισεκ….δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Το ΔΝΤ ζητούσε μια γενναία αναδιάρθρωση 80 με 100 δισεκ. και τα μέτρα που προτείνονται σε παρούσες αξίες δεν θα έχουν επίδραση σε πάνω από 20-25 δισεκ.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι η μάχη των τελευταίων 8 ετών για την βιωσιμότητα του χρέους χάθηκε.
Το να επιμηκυνθούν τα δάνεια του EFSF κατά 5 χρόνια δεν καθιστούν βιώσιμο το χρέος.
Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ θα επισφραγιστεί το φιάσκο.
Έως το 2035 βιώσιμο το χρέος και μετά μη βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση.

2)Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ – θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στην μεταμνημονιακή φάση – θα αυξήσει το ρίσκο χώρας.
Το ΔΝΤ θεωρείται μηχανισμός εγγύησης και σταθερότητας, οπότε η υποβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ στο μεταμνημονιακό μοντέλο θα αυξήσει το ρίσκο για την Ελλάδα.

3)Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα που θα δημιουργηθεί έως 35 δισεκ. με συμμετοχή του ESM αλλά και ελληνικών κεφαλαίων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.
Επικρατεί η άποψη που είναι και ορθή ότι ακόμη και το κεφαλαιακό μαξιλάρι καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για 4 χρόνια – περίπου 8-10 δισεκ. είναι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες πλην των τόκων των δανείων που καλύπτονται από τα πρωτογενή πλεονάσματα – δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση.
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ώστε τα 10 δισεκ. να μειωθούν στα 4 δισεκ. αλλά οι αγορές δεν θα ήθελαν να δουν την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι για τις ανάγκες χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.
Οι αγορές θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από τις αγορές.

4)Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το πακέτο μέτρων για το χρέος μαζί με το κεφαλαιακό απόθεμα δεν θα οδηγήσουν σε επιθετική αναβάθμιση της Ελλάδος αλλά σε σταδιακή…
Οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν σε ήπιες αναβαθμίσεις, δηλαδή μια βαθμίδα από Β σε Β+ με θετική την προοπτική – positive outlook –

Συμπέρασμα

Μετά τις 21 Ιουνίου η πολυπόθητη σταθερότητα θα συνεχίσει να αποτελεί ζητούμενο με όρους αγοράς.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν από 4,5% το πολύ στο 4% και το χρηματιστήριο θα ανακάμψει συγκυριακά και πρόσκαιρα.
Η Ελλάδα παρέδωσε την Μακεδονία…και η οικονομική σταθερότητα θα συνεχίσει να αποτελεί ζητούμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης