Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν ενθουσιάζουν οι 5 άξονες της συμφωνίας στο Eurogroup - Δεν διασφαλίζουν βιωσιμότητα στο χρέος και σταθερότητα με το cash buffer

Δεν ενθουσιάζουν οι 5 άξονες της συμφωνίας στο Eurogroup - Δεν διασφαλίζουν βιωσιμότητα στο χρέος και σταθερότητα με το cash buffer
Εάν οι αγορές διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα αδυνατεί να βγει στις αγορές και χρησιμοποιεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα είναι σίγουρα μια πολύ κακή εξέλιξη.
Η συμφωνία στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα απογοητεύσει καθώς ούτε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα το καταστήσουν βιώσιμο με βάση το δυσμενές σενάριο της έκθεσης βιωσιμότητας, ούτε το cash buffer θα διασφαλίσει σταθερότητα στην Ελλάδα.
Eσχάτως Γερμανία και Regling ESM επιχειρούν μια επικοινωνιακή διαχείριση με στόχο να υποβαθμίσουν την συμφωνία σκοπίμως…
Στην πράξη θα είναι κάτι καλύτερο από το «θα δοθεί κάτι μικρό» που είπε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Ol. Scholz.
Όμως τι θα δοθεί και πως θα αποτιμηθεί από τις αγορές;

1)Στο χρέος που είναι κομβικής σημασίας άπαξ και έχει εκτιναχθεί προς τα 340 δισεκ. θα δοθεί επιμήκυνση 5 χρόνια αν και εξετάζεται συνδυασμός επιμήκυνσης 5 χρόνια και αναβολής πληρωμών για 7 χρόνια ή 10 χρόνια.

2)Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA – SNPs που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 4,17 δισεκ. ευρώ θα δοθούν τμηματικά

3)Για τον ESM το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο αφού είναι ο βασικός δανειστής της Ελλάδος.
Με όρους ΔΝΤ το ελληνικό χρέος στο δυσμενές σενάριο παραμένει μη βιώσιμο.
Η έκθεση βιωσιμότητας του ESM θα παρουσιαστεί στο Eurogroup ενώ η έκθεση βιωσιμότητας DSA του ΔΝΤ κάποια στιγμή προς τα μέσα Ιουλίου ή στις 12 Ιουλίου στο επόμενο Eurogroup.

4)Θα σχηματιστεί ένα cash buffer κεφαλαιακό απόθεμα (κατά το ορθότερο θα είναι δύο κεφαλαιακά μαξιλάρια ένα της Ελλάδος και ένα του ESM) που θα έχουν την εξής δομή
15 δισεκ. θα εισφέρει ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης
10 δισεκ. η δόση της τελευταίας 4ης αξιολόγησης
6,2 δισεκ. το απόθεμα που ήδη διατηρεί η Ελλάδα
Στο σκέλος αυτό δεν περιλαμβάνονται repos ή ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

5)Με τα κεφάλαια του κεφαλαιακού μαξιλαριού θα αποπληρωθεί μερικώς το ΔΝΤ με στόχο από τα 10,5 δισεκ. που έχουν απομείνει να μειωθούν στα 4 δισεκ. να αποπληρωθούν δηλαδή 6,5 δισεκ.
Με την κίνηση αυτή δεν μειώνεται μόνο το κόστος δανεισμού της Ελλάδος αφού τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ είναι 3,55% έναντι 0,89% του ESM αλλά επειδή μειώνεται ο δανεισμός….η Ελλάδα βγαίνει από την υπερδανεισμένη ζώνη καθώς μειώνεται ο συντελεστής στην quota X 3 ποσόστωση.

Η επίδραση των μέτρων

Τόσο οι παρεμβάσεις στο χρέος όσο και το κεφαλαιακό μαξιλάρι ενώ είναι προς την σωστή κατεύθυνση δεν θα ενθουσιάσουν ή κατά το ορθότερο θα ξεθωριάσει γρήγορα ο ενθουσιασμός.
Η διευθέτηση του χρέους δεν θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
Το κεφαλαιακή μαξιλάρι αποτελεί δικλείδα ασφαλείας αλλά το βασικό στοίχημα για την Ελλάδα είναι να μην το χρησιμοποιήσει για τις χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά ΜΟΝΟ για την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Εάν οι αγορές διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα αδυνατεί να βγει στις αγορές και χρησιμοποιεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα είναι σίγουρα μια πολύ κακή εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης