Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μαρτύριο του Σίσυφου θα υποστεί η Ελλάδα με το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισ – Θα το έχει αλλά χωρίς να το αγγίζει

Το μαρτύριο του Σίσυφου θα υποστεί η Ελλάδα με το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισ – Θα το έχει αλλά χωρίς να το αγγίζει
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, έχει χαρακτήρα μηχανισμού ασφαλείας για τους διεθνείς επενδυτές…αλλά απλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα αποκτάει ένα πλεονέκτημα καθώς θα διαθέτει ένα ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι στην μεταμνημονιακή φάση αλλά δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
Επικρατεί μια ψευδαίσθηση ότι οι ευρωπαίοι μέσω του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης θα εισφέρουν από το εναπομείναν κεφάλαιο του τρίτου μνημονίου, θα ενταχθούν και τα ελληνικά ίδια κεφάλαια και θα δημιουργηθεί ένα κεφαλαιακό απόθεμα ένα μαξιλάρι ασφαλείας που η Ελλάδα θα το κάνει ότι θέλει.
Προφανώς και αυτή η συλλογιστική είναι 100% λάθος.
Πρωτίστως είναι πολύ πιθανό να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του τρίτου μνημονίου στα 80 από έως 86 δισεκ. που το 2015 είχε προσδιοριστεί.
Οπότε από τα 80 δισεκ. έχουν χ0ρηγηθεί ήδη 43 δισεκ και θα δοθούν
-Περίπου 15 με 16 δισεκ. ως συμμετοχή του ESM στο ελληνικό κεφαλαιακό μαξιλάρι
-Περίπου 10-11 δισεκ. η δόση της τελευταίας 4ης αξιολόγησης τα οποία θα δώσει ο ESM.
-Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 6,2 δισεκ. που είναι τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει από εκδόσεις ομολόγων
-Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και επιπλέον 5 δισεκ. από ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Δημιουργείται ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι τουλάχιστον 30 δισεκ. με την πολύ αυστηρή έννοια.
Από αυτό το κεφαλαιακό μαξιλάρι ή cash buffer ή capital buffer θα έχει την εξής ιδιοκτησία
-Τα 15 με 16 δισεκ. θα παραμείνουν στον ESM και θα είναι στην διάθεση της Ελλάδος
-Τα έως 15 δισεκ. δόσης και τα 6,2 δισεκ. της ίδιας συμμετοχής θα έχει την ιδιοκτησία η Ελλάδα και θα βρίσκονται σε λογαριασμό της ΤτΕ;
 Γιατί όμως το κεφαλαιακό μαξιλάρι προσομοιάζει με το μαρτύριο του Σίσυφου;
Στην ελληνική μυθολογία ο Σίσυφος όταν τιμωρήθηκε από τους Θεούς μετά από πολλές επαναλαμβανόμενες λανθασμένες πράξεις…μετακινούσε ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού και όταν έφθανε για να ολοκληρώσει το κοπιαστικό του έργο ξανά ο βράχος κατρακυλούσε και η διαδικασία επαναλαμβανόταν στην αιωνιότητα.
Το μαρτύριο του Σίσυφου προφανώς και έχει μια αλληγορική σημασία στην περίπτωση του ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος.
Η Ελλάδα μπορεί να έχει μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι έως 30 δισεκ. αλλά πρακτικά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για ανάγκες χρηματοδότησης.
Υπάρχει για να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ από 10,5 δισεκ. στα 4 δισεκ. δηλαδή μείωση 6,5 δισεκ. αλλά όχι για να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης.
Εάν το χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι η Ελλάδα για ανάγκες χρηματοδότησης που ετησίως κυμαίνονται μεταξύ 8 και 10 δισεκ. – εκτός των τόκων των δανείων που καλύπτονται από τα πρωτογενή πλεονάσματα – τότε οι αγορές ΞΕΚΑΘΑΡΑ θα το εκλάβουν ως αδυναμία.
Θα εκτοξεύσουν τις αποδόσεις των ομολόγων και η εικόνα της Ελλάδος που θα βρίσκεται και εκτός μνημονίων είναι ότι δεν μπορεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια, δεν μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητα όπως η Κύπρος ή η Πορτογαλία.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι ή cash buffer θα υπάρχει για να αισθάνονται οι αγορές ασφάλεια ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, όμως εάν χρησιμοποιηθεί – για χρήση πέραν από τα δάνεια του ΔΝΤ – τότε η Ελλάδα θα επιστρέψει πάλι στην περίοδο της μεγάλης αμφισβήτησης.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, έχει χαρακτήρα μηχανισμού ασφαλείας για τους διεθνείς επενδυτές…αλλά απλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης