Τελευταία Νέα
Διεθνή

Neue Zürcher Zeitung: Μόνο ένα «βαθύ κούρεμα» του χρέους θα βοηθήσει την Ελλάδα

Neue Zürcher Zeitung: Μόνο ένα «βαθύ κούρεμα» του χρέους θα βοηθήσει την Ελλάδα
«Οι Έλληνες πολιτικοί όταν υπόσχονται καθαρή έξοδο, παραπλανούν τους πολίτες», γράφει η ελβετική εφημερίδα
Αν και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εκπνέει τον Αύγουστο του 2018, η χώρα θα παραμείνει εξαρτώμενη από την ξένη βοήθεια, σημειώνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ), που υποστηρίζει, πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι προφανές αλλά πολιτικά μη δημοφιλές.
Μετά την κρίση της Ευρωζώνης, η Ελλάδα υπέστη μία από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις της πρόσφατης ιστορίας, αναφέρει η ελβετική εφημερίδα.
Όπως σημειώνει, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 28% από το 2008, αν και υπάρχουν «κάποια καλά νέα», όπως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα και η λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Και η NZZ με ένα δηκτικό της σχόλιο, σημειώνει πως παρά τις εξελίξεις αυτές η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια ενώ «οι Έλληνες πολιτικοί όταν υπόσχονται καθαρή έξοδο, παραπλανούν τους πολίτες».  
Το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ, που δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αν και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τα χρονικά όρια αποπληρωμής των δανείων καθιστούν την εξυπηρέτησή του αποδεκτή σήμερα.
Η «γενναιοδωρία των δανειστών δεν αλλάζει το γεγονός» ότι μετά τον Αύγουστο η χώρα θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Το θέμα είναι απλό:
Τελικά, μόνο ένα «βαθύ κούρεμα» - φυσικά, υπό όρους μπορεί να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο χρέος.
Συνεπώς, οι διεθνείς δανειστές πρέπει να διαγράψουν εν μέρει τα δάνεια τους, επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.
«Αυτό ονομάζεται ευθύνη και αντικατοπτρίζει την οικονομίας της αγοράς, που σημαίνει ότι όποιος αναλαμβάνει κινδύνους φέρει τις συνέπειες.
Ένα «κούρεμα» χρέους θα σηματοδοτούσε μία πολιτική υψηλότερων ασφαλίστρων κινδύνου για το μέλλον και αποκατάσταση της πειθαρχίας στις αγορές, κάτι που δεν ενθουσιάζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς.
Για το λόγο αυτό, αναφέρει η NZZ, οι πολιτικοί της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχυρίζονται, πως τα δάνεια που έχει λάβει η Αθήνα, θα επιστραφούν κάποια ημέρα.
Έτσι χορηγούν στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων στη χώρα και το πρόβλημα διαιωνίζεται και οι μελλοντικές γενιές θα κληθούν να βρουν τη λύση.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης