Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για εμπόριο και μεταναστευτικό - «Βουτιά» -2,46% για DAX

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για εμπόριο και μεταναστευτικό - «Βουτιά» -2,46% για DAX
Με βαριές απώλειες άνω του 2% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Με βαριές απώλειες άνω του 2% έκλεισαν σήμερα (25/6/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, την ίδια στιγμή που η χθεσινή (24/6) Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί κάποια κοινή συνισταμένη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 2,07% στις 377,05 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,46% στις 12.270,30 μονάδες, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων.


Η μετοχή της Daimler σημείωσε βουτιά 2,8%, της Volkswagen σημείωσε απώλειες 2,4%, ενώ της BMW διολίσθησε κατά 1,8%.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,92% στις 5.283,86 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 2,24% στις 7.509,84 μονάδες.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, ενώ η ΕΕ εφαρμόζει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.
Παράλληλα, στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,78% στις 9.617,90 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε βουτιά 2,44% στις 21.355,19 μονάδες.


Εν τω μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο Trump σχεδιάζει να απαγορεύσει από αρκετές κινεζικές εταιρείες να πραγματοποιούν επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να μπλοκάρει επιπρόσθετες εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα, με τα δύο μέτρα να αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, διέψευσε, ωστόσο, σήμερα το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι επικείμενοι περιορισμοί στις επενδύσεις δεν θα αφορούν συγκεκριμένα την Κίνα αλλά θα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία των ΗΠΑ.
«Εκ μέρους του Donald Trump, τα δημοσιεύματα των “Bloomberg” και “WSJ” σχετικά με τους επενδυτικούς περιορισμούς είναι ψευδή, fake news.
Η πηγή είτε δεν υπάρχει είτε δεν γνωρίζει καλά το θέμα.
Η δήλωση δεν θα είναι συγκεκριμένη για την Κίνα, αλλά για όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία μας», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Mnuchin.
Η πτώση που σημειώθηκε στις αγορές της Ασίας είχε αντίκτυπο και στην Ευρώπη, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες να καταργήσουν όλους τους εμπορικούς φραγμούς τους, αλλιώς θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος τους.
Την ίδια ώρα, στο «μέτωπο» του μεταναστευτικού, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, δήλωσε ότι αποσκοπεί σε μία άμεση συμφωνία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από την αδυναμία επίτευξης κάποιας συμφωνίας κατά τη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής.
Σημειώνεται ότι το υψηλό επίπεδων προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνει στη Γερμανία έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μια εξέλιξη που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στην ηγεσία της χώρας.
Εν τω μεταξύ, θριαμβευτική ήταν η επικράτηση του Rejep Tayyip Erdogan στις χθεσινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, καθώς πέρα από το ότι κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στην προεδρία της Τουρκίας, η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία στην οποία συμμετέχει το κόμμα του (AK) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας, οριακή επιδείνωση κατέγραψε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2018, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στον γερμανικό δείκτη DAX.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στις 101,8 μονάδες, έναντι 102,2 μονάδων του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 101,9 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης