Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επαφές κλιμακίων του ΔΝΤ με το οικονομικό επιτελείο για την έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους

Επαφές κλιμακίων του ΔΝΤ με το οικονομικό επιτελείο για την έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους
- Στοιχεία για τον προϋπολογισμό, τα κόκκινα δάνεια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις συντάξεις συλλέγει το Ταμείο
Πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας στην οποία κατέληξε το Eurogroup (21/6) αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας κλιμάκια του ΔΝΤ βρίσκονται από χθες (25/6) στην Αθήνα ξεκινώντας την διαδικασία του ελέγχου για την ολοκλήρωση της έκθεσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην νέα αναφορά του Ταμείου για το ελληνικό χρέος. Εάν δηλαδή υπάρξει μετατόπιση από την περσινή ανάλυση που χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Το στίγμα έχει δώσει ήδη από το Λουξεμβούργο η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είχε δηλώσει ότι «είμαστε πολύ βέβαιοι για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μιλάμε για το 2060, έχουμε επιφυλάξεις, γι' αυτό επισημαίνουμε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, ανάλογα με την κατάσταση της Ελλάδας».
Έτσι, από χθες το πρωί κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν επαφές με πρόσωπα - κλειδιά των υπουργείων που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι συζητήσεις να οδηγηθούν και σε ανώτερο επίπεδο με ένα από τα σενάριο να κάνει λόγο για την εμπλοκή δύο υπουργών στις επαφές.
Τα στελέχη του ΔΝΤ θα μείνουν μέχρι την Πέμπτη στην Αθήνα ενώ σήμερα θα επισκεφτούν την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις συντάξεις και γενικότερα την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Το τελευταίο θέμα, όπως και αυτό του κατώτατου μισθού όπου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αύξησή του από φέτος, αποτέλεσαν αντικείμενο χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Τα περισσότερα οικονομικά δεδομένα  για την έκθεση του θα τα συγκεντρώσει το ΔΝΤ από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συλλέγοντας τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν για την πορεία των εσόδων δίνοντας έμφαση στις εισπράξεις από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, τις κρατικές δαπάνες με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται για τους τόκους αλλά και την εξέλιξη του δημοσίου χρέους.
Από την κρησάρα του ΔΝΤ θα περάσει το υπερπλεόνασμα του 2017 ενώ με τα υφιστάμενα στοιχεία θα γίνουν προβολές για τους στόχους το 2018 και το 2019 που είναι κλειδωμένοι στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ενδεχομένως κάποιες από τις τεχνικές συναντήσεις και κυρίως αυτές με τα στελέχη από την Πανεπιστημίου 37 ή από την οδό Νίκης να πραγματοποιηθούν εκτός των τειχών των ελληνικών υπουργείων αλλά στα γραφεία που διατηρεί το Ταμείο στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση παίρνει από χθες μία πρόγευση από την λεγόμενη «μεταμνημονιακή επιτροπεία» στην οποία το ΔΝΤ θα μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος.     

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης