Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές - Πιθανή η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές - Πιθανή η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την πιθανότητα εφαρμογής μέτρων που θα μειώσουν τον φόρο εισοδήματος ή τις ασφαλιστικές εισφορές, υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος
Την άποψη ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές γίνεται σαφώς πιο βατή, μετά τη λήψη των νέων μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.
Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει στο πρακτορείο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές, ενώ όπως σημειώνει το Reuters ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ετοιμάζετια να συναντήσει επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και στην Ασία,.
«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup τον Ιούνιο καθησύχασε τους επενδυτές, είτε μιλάμε για ένα 10ετές κρατικό ομόλογο ή για μια άμεση ξένη επένδυση.
Τους είχα πει (στους πιθανούς επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν και ενώθηκαν.
Αυτή τη φορά θέλω απλά να συζητήσουμε τις απόψεις τους, τις απόψεις μου, για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν φύγουμε από το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Το ζήτημα του χρέους

Απατώντας σε ερώτημα εάν η  Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσακαλώτος πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί αποτελεί ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.
«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα και αν υπάρξει σοβαρότητα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές από εδώ και έπειτα, οι οποίες θα προβλέπουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζουν σοβαρά την στρατηγική μας για την ανάπτυξη, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν όλοι οι όροι για τη βιωσιμότητα.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω μεταρρυθμίσεων και υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ελάφρυνσης», προσέθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι
 
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο από το επιθυμητό, αλλά το ζήτημα μπορεί να επανεξεταστεί μακροπρόθεσμα.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο που δίνει πολύ έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα το κοιτάξει αυτό και το ίδιο θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών, να δουν αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρξει πρόβλημα με την βιωσιμότητα.
Εννοώ ότι είναι μια εμπειρική ερώτηση, όχι μια a priori», επεσήμανε.
Παραδέχθηκε ότι η υψηλή φορολόγηση αποτελεί πρόβλημα, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει η σκέψη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που εξετάζεται από ειδικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης