Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

EBZ: Συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης με Kingsley Capital και Innovation Brain

tags :
EBZ: Συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης με Kingsley Capital και Innovation Brain
Σε συζητήσεις και επαφές με την Kingsley Capital βρίσκονται στελέχη της κυβέρνησης, για την απόκτηση της ΕΒΖ για την οποία έχει ενδιαφερθεί και το Innovation Brain
Συμφωνα με πληροφορίες η Kingsley Capital αναμένεται να καταθέσει business plan μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η διάσπαση της ΕΒΖ σε καλή και καλή και κακή.
Επίσης, στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η παραγωγική λειτουργία της ΕΒΖ και η διάσωση των θέσεων εργασίας.
Από την άλλη πλευρά η Kingsley Capital έχει θέσει στο τραπέζι την πλήρη εξαγορά της ΕΒΖ με μεγάλη όμως μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων, προϋπόθεσςη απαραίτητη για να προχωρήσει το deal.
Eπίσης όπως αναφέρθηκε παραπάνω η Kingsley Capital εχει δεσμευτεί να παραδώσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου το business plan για την ΕΒΖ.
Επενδυτικό σχέδιο για την ΕΒΖ έχει καταθέσει το fund Innovation Brain.
Η προσφορά που έχει καταθέσει το fund για την απόκτηση της ΕΒΖ υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ και προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους προμηθευτές.
Η πρόταση περιλαμβάνει την ίδρυση νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου της ΕΒΖ Α.Ε. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά το υφιστάμενο προσωπικό, δάνεια, χρέη προς τους καλλιεργητές, προσωπικό, προμηθευτές, δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.) οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Eδώ και πολλούς μήνες η ΕΒΖ αντιμετωπίζει σημαντικά χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της.
Η μείωση των πωλήσεων και του περιθωρίου κέρδους και συνακόλουθα τον περιορισμό της ταμειακής ρευστότητας της εταιρίας και του ομίλου.
Μετά την αποτυχία της πώλησης των δυο θυγατρικών βιομηχανιών που ελέγχει στη Σερβία, λόγω προσφορών χαμηλού τιμήματος, έχει αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, ενώ αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, που δυσχεραίνουν την εξόφληση των συνεργατών της Ελλήνων τευτλοπαραγωγών για τα τεύτλα που της έχουν προσφέρει, αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας της μαζί τους.
Εντός του 2017 εκποίησε τα κεντρικά γραφεία της και άλλο επιχειρηματικό ακίνητο που διέθετε στη Θεσσαλονίκη, αντί συνολικού ποσού 7,13 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική θέση της επιβαρύνεται από τη σημαντική απώλεια του μεριδίου της στην ελληνική αγορά, όπου λειτουργούν πλέον θυγατρικές μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων ζάχαρης που διαθέτουν ζάχαρη σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και από την πλήρη κατάργηση, από το 2017, του συστήματος ποσοστώσεων, καθώς η εξέλιξη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση των διεθνών οίκων.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης