Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, η ανησυχία παραμένει - Σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους

Capital Economics: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, η ανησυχία παραμένει - Σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους
Παρά τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, οι αναλυτές της Capital Economics εκφράζουν επιφυλάξεις
H Ελλάδα ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τον καταστροφικό κύκλο των διαδοχικών διασώσεων, ωστόσο παραμένουν οι αμφιβολίες για τις οικονομικές της προοπτικές, τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς «κούρεμα»  και το μακροπρόθεσμο μέλλον της στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics.
Στο report με τίτλο «Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της;» και ημερομηνία 19 Ιουλίου 2018, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κατέγραψε περαιτέρω σημάδια ανάκαμψης, εκφράζουν ωστόσο σημαντικές επιφυλάξεις για το μέλλον.
Μετά την ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,3% το 2017, και την επέκταση κατά 0,8% στο α΄τρίμηνο του 2018, η ετήσια ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 2,3%.
Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία.


 To 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, ενώ την ίδια ώρα αποκλιμακώνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

 
Οι παραπάνω εξελίξεις βοήθησαν στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και ενίσχυσαν τις προοπτικές της Ελλάδας, ώστε να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, σημειώνει η Capital Economics.
Παρά τη μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η οποία καθυστέρηση την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον ESM, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς η εκταμίευση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. 
Επιπλέον, σύμφωνα με την Capital Economics, η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας καταδεικνύει ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει χωρίς νέα διάσωση.
 


Ωστόσο, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που εντοπίζει, η Capital Economics σημειώνει ότι είναι πρόωρη η διαπίστωση πως πέρασαν τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς μεγάλη διαγρφή.
Σημειώνουν τέλος, ότι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα την περίοδο των ιταλικών εκλογών, αποτέλεσε μια προειδοποίηση σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να επιδεινωθεί το κλίμα στις αγορές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης