Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα εξέλιξη - Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων από το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ

Νέα εξέλιξη - Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων από το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ
Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων από το ΣΔΟΕ  για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ
To κυβερνητικό σχέδιο ανάτασης των φορολογικών εσόδων μετά την κάμψη των εισπράξεων τον Μάιο κατά 10%, αποκαλύπτει διάταξη της πολυσέλιδης τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το σχέδιο δίνει την δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς, μετρητά και τιμαλφή μεγάλης αξίας που υπάρχουν στις θυρίδες, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορά που εντοπίζει φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Η δέσμευση θα γίνεται, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ελεγχόμενου με αιτιολογημένη πράξη του προϊστάμενου της αρμόδιας επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. 
Εντός 24 ωρών θα ενημερώνεται για τη δέσμευση ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και θα  ισχύει από τη χρονική της αποδεδειγμένης γνωστοποίησης προς τον οργανισμό ή την υπηρεσία που απευθύνεται.
Η πράξη δέσμευσης επιδίδεται εντός 10 ημερών στον ελεγχόμενο ο οποίος μπορεί μέσα σε διάστημα 15 ημερών να υποβάλλει έγγραφες αντιρρήσεις προς το ΣΔΟΕ.
Οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το ΣΔΟΕ την αποδέσμευση συγκεκριμένων ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τα οποία είναι αναγκαία μόνο για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου θα παραμένουν δεσμευμένα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.
Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί κατά έξι μήνες με ειδικά αιτιολογημένη νέα πράξη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ. 
Σε όσες περιπτώσεις έχουν γίνει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και το ποσό της φοροδιαφυγής ήταν κάτω 150.000 ευρώ θα αποδεσμευθούν άμεσα.
Επίσης παρέχεται η δυνατότητα άρσης των δεσμεύσεων υπό προϋποθέσεις για υποθέσεις για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις του ΣΔΟΕ που έχουν μεταφερθεί στη αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις αίρονται τα περίπτωση ως εξής:

1. Για τις φορολογικές υποθέσεις κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου στη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός 18 μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης
2. Για τις τελωνειακές υποθέσεις εφόσον διαζευκτικά:
-έχει εξοφληθεί ολοσχερώς το οφειλόμενο ποσό
-έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που ακυρώνει την καταλογιστική πράξη στο σύνολο της και για λόγους ουσίας,
-έχει εκδοθεί απαλλακτική πράξη από την αρμόδια τελωνειακή αρχή στην οποία έχει αποσταλεί η σχετική έκθεση ελέγχου για το πρόσωπο σε βάρος του οποίο έχει ληφθεί το μέτρο της δέσμευσης
-έχει καταβληθεί ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του 70% των διαφυγόντων δασμών και φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων καθώς και των αναλογούντων τόκων.
-έχουν ληφθούν τα προβλεπόμενα κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης