Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

CNBC: Οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ θα είναι βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Trump και του ιταλού πρωθυπουργού Conte

CNBC: Οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ θα είναι βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Trump και του ιταλού πρωθυπουργού Conte
Η Ιταλία αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση μς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρεός στην Ευρωζώνη
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και ο ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Δευτέρα (30/7) στην Ουάσιγκτον, ωστόσο οι συζητήσεις τους ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με ένα μεγάλο εμπόδιο: τις αμυντικές δαπάνες.
Ο Trump έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη συμβολή τους και να σεβαστούν τη δέσμευση του 2% του ΑΕΠ τους προς την αμυντική συμμαχία.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σε μία εποχή που η Ρώμη αγωνίζεται με τη δικά της οικονομικά.
«Το μεγάλο μεινόεκτημα του Conte είναι η δύσκολη δημοσιονιομική κατάσταση της Ιταλίας», δήλωσε στο CNBC ο καθηγητής Ευρπωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, Erik Jones, προσθέτοντας ότι «οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι χαμηλές, γεγονός που προκαλεί συμπίεση στα έσοδα, ακόμα κια όταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται, γεγονός που πορκαλεί συμπίεση στις δαπάνες».
Ο Jones πρόσθεσε ότι ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέψει στην Ιταλία να δαπανήσει περισσότερα, «η ευελιξία δεν αρκεί για να καλύψει το περίπλοκο και υπερβολικά αντιφατικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, και η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν βρίσκεται στη λίστα».
Η Ιταλία αντιμετωπίζει επίσης μία μεταναστευτική κρίση η οποία έρχεται να προστεθεί στα έξοδά της, ενώ το τραπεζικό της σύστημα δεν έχει ακόμα επιλύσει έναν τεράστιο σωρό από επισφαλή δάνεια.
Ταυτόχρονα, η χώρα αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 1,5% το 2017, και αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,3% και 1,1% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.
«Ο κ. Conte θα μπορούσε να αρνηθεί το αίτημα για περισσότερες δαπάνες στο ΝΑΤΟ και, όπως συμβαίνει συνήθως, ο Trump δε θα είναι ευχαριστημένος με αυτό», τόνισε η οικονομολόγος της BayernLB, Christiane von Berg.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το ερώτημα είναι εάν ο Trump συμπαθεί τον Conte ή όχι», καθώς και ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σχόλια στις συνεντεύξεις Τύπου του Trump είναι ως επί το πλείστον πρκατειλημμένα από τις προσωπικές προτιμήσεις».
«Καθώς ο Conte είναι ένας πιο μετριοπαθής εκπρόσωπος μίας δεξιάς κυβέρνησης, θα μπορούσε να βρεθεί κάπου στη μέση, ως ένας σκληρός διαπραγματευτής που θα μπορούσε να τον σεβαστεί ο Trump», πρόσθεσε ο Berg.
Ο Trump και ο Conte συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των G-7 στον Καναδά, με τον αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει τότε ότι ο ιταλός πρωθυπουργός ήταν «ένας πολύ καλός τύπος».
Οι δύο ηγέτες έχουν τουλάχιστον δύο σημεία σύγκλισης: τη Ρωσία και τη μεταναστευτική κρίση.
Ο κ. Conte δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Trump για την επιστροφή της Ρωσίας στους G-7, ενώ σε ότι αφορά τη μετανάστευση, οι δύο τους επικεντρώνονται στις συνέπειές της.
«Νομίζω ότι ο Conte μπορεί να μετατοπίσει τη συζήτηση σε τομείς ασφάλειας όπου οι δύο τους συμφωνούν», σχολίασε ο Erik Jones, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό ο Conte να υποστηρίξει ότι η μετανάστευση ενέχει κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Ευρώπης και ακόμη και των ΗΠΑ».
Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή τους, αργότερα εντός της ημέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης