Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουτιά στις αγορές λόγω δασμών - Πτώση -1,5% στον DAX , Μιλάνο -1,8%, το ιταλικό 10ετές στο 2,93% - Κραχ στην Τουρκία

Βουτιά στις αγορές λόγω δασμών - Πτώση -1,5% στον DAX , Μιλάνο -1,8%, το ιταλικό 10ετές στο 2,93% - Κραχ στην Τουρκία
Η μετοχή της Siemens υποχωρούσε 4,9%, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερα των αναμενόμενων έσοδα
(upd1) Πιέσεις δέχονται τα διεθνή χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράφει μεγάλη πτώση, καθώς τα αποτελέσματα των Siemens και BMW απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Διαθέσεις σταθεροποίησης καταγράφονται στη Wall Street, παρά τις αρχικές έντονες πιέσεις.
Στις 17.40 ώρα Ελλάδας ο Dow Jones εμφανίζει πτώση 0,39% στις 25.234 μονάδες, με τον S&P 500  κινείται 0,12% χαμηλότερα στις 2.806 μονάδες, ενώ θετική στροφή καταγράφει ο Nasdaq με κέρδη 0,3% στις 7.730 μονάδες.



Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο του Μιλάνο, εν μέσω νέας κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία.
«Στο κόκκινο» έκλεισαν και οι αγορές της Ασίας, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, ενώ sell off καταγράφεται σε τουρκική λίρα και χρηματιστήριο, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

O DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,5%.




Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1%, μετά την ομόφωνη απόφαση της Bank of England να αυξήσει τα επιτόκια στο 0,75% από 0,50%.
Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 0,6%.
Η μετοχή της Siemens υποχωρούσε 4,9%, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερα των αναμενόμενων έσοδα αν και τα κέρδη ήταν οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων.




Απώλειες 2,6% κατέγραφε η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, ενώ ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχωρούσε 1,3%.
Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Barclays για το πρώτο εξάμηνο του 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα (2/8) η βρετανική τράπεζα, καθώς συνεχίζει να ακολουθεί το σχέδιό της που αποσκοπεί σε δυνατές αποδόσεις.
Ειδικότερα, η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη της τάξεως των 468 εκατ. στερλινών, έναντι ζημιών ύψους 1,2 σιδ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Ανοδικά κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Societe Generale για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα (2/8) η γαλλική τράπεζα, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +9,3% στα 1,16 δισ. ευρώ, έναντι 1,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Πτώση 1,9% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο εν μέσω έντασης στην ιταλική κυβέρνηση - Στο 2,93% το 10ετές

Αρνητικό είναι το κλίμα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, εν μέσω έντασης στον κυβερνητικό συνασπισμό Λέγκας του Βορρά - Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Το ζήτημα των διορισμών σε κρατικούς οργανισμούς εξακολουθεί να προκαλεί τριβές στην κυβέρνηση Conte, καθώς παρότι βρέθηκε λύση για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εκκρεμεί το ζήτημα της RAI.
Ο FTSE MIB υποχωρεί 1,9%.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 2,93% σε υψηλά πέντε εβδομάδων και του 2ετούς στο 0,975%, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.
To πρόβλημα προέκυψε όταν οι Salvini και di Maio πρότειναν τον Marcello Foa τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης RAI.
H πρόταση δεν πέρασε για 4 ψήφους,  καθώς την καταψήφισε ο Berlusconi.
Ο Salvini κατηγόρησε τον Berlusconi ότι συντάχθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Την ίδια ώρα ο Berlusconi δέχεται πιέσεις μέσα στο κόμμα του, το οποίο τον καλεί να μην υποχωρήσει στην κόντρα με τον Salvini, καθώς κινδυνεύει να γίνει παρακλάδι του.

Κραχ στην Τουρκία

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η λίρα Τουρκίας μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Το τουρκικό νόμισμα διαμορφώνεται πάνω από το ορόσημο των 5 λιρών, στις 5,0924 λίρες/δολάριο.
Από τις αρχές του 2018 η λίρα Τουρκίας έχει υποχωρήσει 26%, λόγω της ανησυχίας για την αύξηση του πληθωρισμού και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, καθώς ο Erdogan ασκεί πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια.
Πιέσεις δέχεται και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με τον δείκτη BIST 100 να υποχωρεί 2,9%.


Η Άγκυρα απείλησε  τις ΗΠΑ με αντίποινα ύστερα από τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Trump στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας για την υπόθεση της σύλληψης και της φυλάκισης του Αμερικάνου πάστορα Andrew Branson.
Σημειώνεται πως οι κυρώσεις προβλέπουν την κατάσχεση αγαθών και περιουσιακών στοιχείων των δύο Τούρκων υπουργών στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύθηκε σε όλους τους Αμερικάνους να συναλλάσσονται με τους δύο Τούρκους υπουργούς.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση μια αντίδραση σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά που δεν θα αποφέρει τίποτε» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Branson κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπεία και ετέθη πριν από μόλις μία εβδομάδα σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από ενάμιση χρόνο φυλάκισης.
Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για άδικη και αδικαιολόγητη κράτηση και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του.

Πτώση και στην Ασία

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (2/8) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες αυξάνουν τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση της τάξεως του -2,03% στις 2.767,23 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2,50% και τις 8.780,56 μονάδες.



Σχεδόν όλοι οι τομείς στους δείκτες της Κίνας υποχώρησαν, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολαρίων.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -2,32% στις 27.682 μονάδες, επεκτείνοντας τις απώλειές του για τρίτη συνεχόμενη μέρα, με τις μετοχές της HSBC να υποχωρούν κατά -1,89%.
Στην Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,60% στις 2.270,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -1,52% στις 10.929,77 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία απομακρύνθηκε από τα υψηλά δύο εβδομάδων στα οποία βρέθηκε χθες (1/8) κλείνοντας στο -1,03% και τις 22.512,53 μονάδες, με τον βιομηχανικό τομέα να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,55% στις 6.240,90 μονάδες, με τη μετοχή της Rio Tinto να υποχωρεί κατά -4,90%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο -0,12% και τις 8.849,16 μονάδες.

Ανοδικά το πετρέλαιο

Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, μετά τις απώλειες που σημείωσε κατά τις προηγούμενες ημέρες, παρά την απροσδόκητη άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται κατά +0,52% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 72,77 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,25% στα 67,83 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αύξησης στις εισαγωγές, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξεως των 2,8 εκατ. βαρελιών.
Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα αργού στο Cushing της Oklahoma κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 1,3 εκατ. βαρελιών.
«Η ακριβής σημασία των μακροοικονομικών στοιχείων είναι αυτό που περιμένει η αγορά και μέχρι να την λάβουμε είναι πιθανόν να υπάρχει μεταβλητότητα», σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής της Ayers Alliance, Jonathan Barratt.
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εμποορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ενεργειακή αγορά.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, οι τιμές του Brent υποχώρησαν περισσότερο από -6%, την ίδια στιγμή που οι τιμές του αμερικανικού αργού κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -7%, γεγονός που αποτέλεσε τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσης των τελευταίων δύο ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης