Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Monsanto καλείται να πληρώσει πρόστιμο 289 εκατ. δολ. σε αποζημιώσεις για το ζιζανιοκτόνο Roundup

Reuters: Η Monsanto καλείται να πληρώσει πρόστιμο 289 εκατ. δολ. σε αποζημιώσεις για το ζιζανιοκτόνο Roundup
Συνολικά 5.000 μηνύσεις αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ η Monsanto που εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer έναντι 62,5 δισ. δολ.
Ένα δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκανε δεκτή την αγωγή ενός άνδρα, ο οποίος υποστήριζε ότι έπαθε καρκίνο από ζιζανιοκτόνα, συμπεριλαμβανομένου και του Roundup και επέβαλε στην πολυεθνική εταιρία Μοnsanto να πληρώσει 289 εκατ. δολ. σε αποζημιώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
H υπόθεση του σχολικού φύλακα Dewayne Johnson ήταν η πρώτη μήνυση που πήγε σε δίκη, με το επιχείρημα ότι τα επίμαχα ζιζανιοκτόνα προκαλούν καρκίνο.
Η Monsanto ανήκει πλέον στη γερμανική Bayer μετά την εξαγορά της έναντι 62,5 δισ. δολ. και αντιμετωπίζει συνολικά 5.000 τέτοιες μηνύσεις στις ΗΠΑ.
Το δικαστήριο του Σαν Φραντσίσκο, όπου εκδικάστηκε η συγκεκριμένη υπόθεση, αποφάνθηκε μετά από τρεις μέρες ακροαματικής διαδικασίας ότι η Monsanto δεν προειδοποίησε τον Johnson και άλλους καταναλωτές για τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο από τα ζιζανιοκτόνα.
Έτσι, η πολυεθνική εταιρία καλείται να πληρώσει 39 εκατ. δολ. ως αποζημίωση και 250 εκατ. δολ. για ποινικές διώξεις.
Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα κάνει έφεση, διότι "η σημερινή απόφαση δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα δεν προκαλούν καρκίνο και δεν προκάλεσαν τον καρκίνο του κ. Johnson".
H Μοnsanto θεωρεί ότι δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το επίμαχο χημικό και κύριο συστατικό για τα ζιζανιοκτόνα, είναι ασφαλές για χρήση από τον άνθρωπο.
Η υπόθεση του Johnson που χρονολογείται από το 2016, εκδικάστηκε γρήγορα, διότι ο άνθρωπος πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες και οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν θα ζήσει μετά το 2020.
Ο Johnson ερχόταν σε επαφή με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο περίπου 30 φορές τον χρόνο.
Ο Brent Wisner, δικηγόρος του Johnson, ανέφερε ότι οι δικαστές είδαν έγγραφα της εταιρίας, που αποδείκνυαν ότι η Monsanto γνώριζε για δεκαετίες ότι τα συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα και ειδικά το Roundup μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Ζήτησε επίσης από τη Μοnsanto να βάζει την ασφάλεια των καταναλωτών πάνω από τα κέρδη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης των τεσσάρων εβδομάδων εξετάστηκαν στατιστικολόγοι, γιατροί, ερευνητές δημόσιας υγείας και επιδημιολόγοι και βρήκαν ότι τα χημικά δεν προκαλούν πιθανότατα καρκινογενέσεις σε ανθρώπους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης