Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σχεδιάζει και προωθεί ο Salvini

Ιταλία: Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σχεδιάζει και προωθεί ο Salvini
Ο Salvini έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας
Στην επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας προσανατολίζεται η Ιταλία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini.
«Πάνω και πέρα από τα δικαιώματα θα ήθελα να δω και την επιστροφή στο καθήκον», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας σε συγκέντρωση στην πόλη Λέσινα της Απουλίας.  
«Μελετούμε το κόστος, τους τρόπους και το χρονοδιάγραμμα για να αξιολογήσουμε εάν και πότε θα επαναφέρουμε μία ολιγόμηνη υποχρεωτική στρατιωτική και πολιτική υπηρεσία για τα αγόρια και τα κορίτσια μας», σημείωσε ο Salvini και πρόσθεσε: 
«Έτσι θα λάβουν εκπαίδευση που δεν είναι σε θέση να τους την προσφέρει η οικογένειά τους».
Ο Salvini έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, τόσο ως εργαλείο για την κοινωνική συνοχή και ολοκλήρωση, όσο και για την κατάρτιση των νέων να χρησιμοποιούν τα όπλα υπεύθυνα.
Ο ίδιος υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατόπεδο Montello του Μιλάνου, το οποίο το 2016 μετατράπηκε σε κέντρο κράτησης για 300 αιτούντες άσυλο πρόσφυγες.
Το κόμμα του κατέθεσε νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία το 2017 αλλά δεν κατόρθωσε να κερδίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη.
Ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος της Λέγκας, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θεωρείται απίθανο να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση και για τον πρόσθετο λόγο, πως δεν περιλαμβάνεται και στην προγραμματική συμφωνία.
Πάντως ο Salvini έχει ήδη αναδειχθεί στην κυριότερη «φωνή» της ιταλικής κυβέρνησης, παρά τις κατηγορίες για την αναβίωση του φασιστικού παρελθόντος της γειτονικής χώρας.
Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ολλανδία κατάργησαν την υποχρεωτική θητεία κατά τη δεκαετία του 1990.
Η Σουηδία και η Γερμανία ακολούθησαν το παράδειγμά τους το 2010 και το 2011.
Εντούτοις οι περιφερειακές εντάσεις, η υψηλή ανεργία των νέων και η κοινωνική δυσαρέσκεια πυροδότησαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον για μία υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το 2015, η Λιθουανία επανέφερε τη θητεία, λόγω των εντάσεων στην περιοχή της Βαλτικής μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Σουηδία την επανέφερε στις αρχές του 2018 εφαρμόζοντάς την τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, όπως και στη Νορβηγία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης