Τελευταία Νέα
Οικονομία

Newsweek: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2032

Newsweek: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2032
Η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, αλλά όχι και από την κρίση
Στην ημερολογιακή ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, το οποίο αναρωτιέται εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από την κρίση.
Βάσει, όμως, των στοιχείων που παρατίθενται στο δημοσίευμα, μάλλον η απάντηση είναι αρνητική καθώς η Ελλάδα παραμένει δέσμια δανείων ύψους 369 δισ. δολαρίων τα οποία οφείλει να αποπληρώσει έως το 2060.
Στο δημοσίευμα καταγράφονται, επίσης, οι απόψεις που εξέφρασαν κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης, όπως ο Επίτροπος, Pier Moscovici και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ταυτόχρονα, όμως, το αμερικανικό περιοδικό σημειώνει ότι «η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς της Ελλάδας για να διασφαλίσει ότι είναι σύμφωνοι με τους στόχους για ανάπτυξη.
Η ανεργία στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 19,5% συνολικά, η ανεργία των νέων είναι σχεδόν 44% και αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπές στις κρατικές δαπάνες έχουν επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς.
Σε σύγκριση, το μέσο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ είναι περίπου 8,3%.
Το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να είναι περίπου 177 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.
Επιπλέον, η Ελλάδα συμφώνησε να πραγματοποιήσει μεγάλο πλεόνασμα προϋπολογισμού περίπου 3,5% μέχρι το 2022, γεγονός που θα αναγκάσει τη χώρα να συνεχίσει να περιορίζει βραχυπρόθεσμα τις κρατικές δαπάνες.
Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι είναι πιθανό η Αθήνα να χρειαστεί περισσότερη ελάφρυνση του χρέους τα επόμενα χρόνια».
Σύμφωνα με τον Bart Oosterveld, οικονομολόγο και στέλεχος του Atlantic Council «υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθούν να παραμένουν λόγω των προβλημάτων όπως το εξαιρετικά υψηλό χρέος αλλά και η ανάγκη για διατήρηση εξαιρετικά υψηλών ετήσιων πλεονασμάτων.
Σαφώς η έξοδος από το μνημόνιο είναι μια σημαντική εξέλιξη και δείκτης που έχει σημειώσει βήματα προς την ανάκαμψη.
Όμως το 2032 το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα έχει ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ακόμη και κούρεμά του».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης