Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βυθίζεται» στην ύφεση η Αργεντινή – Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6,7% τον Ιούνιο 2018

«Βυθίζεται» στην ύφεση η Αργεντινή – Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6,7% τον Ιούνιο 2018
«Βυθίζεται» στην ύφεση η Αργεντινή καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε 6,7% τον Ιούνιο 2018
Κατά 6,7% συρρικνώθηκε -σε ετήσια σύγκριση- το ΑΕΠ της Αργεντινής τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri.
Επισημαίνεται πως η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2% και 0,6% τον Μάιο και τον Απρίλιο 2018, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Indec, τον Ιούνιο, η παραγωγή στον αγροτικό τομέα κατέρρευσε, κατά 31%, καθώς οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από την άνευ προηγουμένου ξηρασία, ενώ η μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 7,5%.
Σε ό,τι αφορά στο λιανικό εμπόριο, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 8,4%, με τον κατασκευαστικό κλάδο να παρουσιάζει ελαφρά μόνο συρρίκνωση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει ύφεση για την οικονομία της Αργεντινής το σύνολο του 2018.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) αύξησε πρόσφατα το βασικό επιτόκιό της από το 40% στο 45%, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την πτώση του νομίσματος της χώρας.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πλάνο για μείωση του αποθέματος των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (LEBACs), με τις ευλογίες του Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την πώληση δολαρίων προσωρινά, ενώ από την πλευρά της, η BCRA ανέφερε ότι θα διαθέσει 500 εκατ. δολάρια από το αποθεματικό της για να καλυφθεί η ζήτηση και να σταθεροποιηθεί το πέσο.
Η πρώτη μεγάλη αύξηση του "πυρετού" γύρω από το νόμισμα είχε καταγραφεί αμέσως μετά την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 30% τους τελευταίους 12 μήνες.

Διαβάστε: Αργεντινή: Δημοπρασία εντόκων 2,1 δισ. δολ. με στόχο να μειώσει το απόθεμα βραχυπρόθεσμων τίτλων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης